• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ZI NEAGRĂ pentru PREȚUL GRÂULUI: ”NU E UN MOMENT BUN CA FERMIERII SĂ VÂNDĂ!”

  agrointeligenta.ro agrointeligenta.ro -

  Zi neagră pentru prețul grâului la nivel mondial. Un anunț făcut de președintele SUA Donald Trump a făcut ca toate cotațiile pentru cereale să se prăbușească. Prețul grâului a coborât la circa 480 de dolari pe bușel (bușel, unitate de măsură – n.r), o scădere de 15-20% față de cotația foarte bună pe care o atinsese grâul acum două săptămâni.

  Bogdan Pițigoi, Director Europa Centrală și de Est în zona de Științe alte Mediului în cadrul companiei Bayer, a făcut o analiză a prăbușirii prețului la grâu pe piața americană. Prezent în studioul mobil al Agrointeligența din cadrul Bayer Agro Arena de la Zănești, Neamț, specialistul a declarat: ”Mă uitam azi-dimineață pe cotațiile bursiere ale grâului. Este o zi proastă, o zi proastă pentru producători. Prețul grâului a scăzut undeva sub 480 de dolari pe bușel ceea ce e un 15-20% sub maximul atins acum circa două săptămâni. Dacă secerișul a început mai devreme anul acesta, nu e un bun moment ca fermierii să vândă. De aceea depozitarea cerealelor este o soluție care poate aduce plus valoare fermierilor”.

  Azi-dimineață, la Bursa din SUA, prețul era de 480 de dolari pe bușel. Maximul atins undeva la sfârșitul lunii mai a fost de 565 de dolari pe bușel. Este o zi neagră pentru întreaga lume bursieră, piețele sunt în roșu de azi-noapte de când Domnul Trump a avut niște comentarii vizavi de războiul comercial”, a explicat Bogdan Pițigoi. Acesta a arătat că făcând conversia în lei, cotația de pe bursa americană plasează kilogramul de grâu la sub 0,6 lei pe kilogram, preț final. ”Să sperăm că este doar o zi proastă azi și că piața își va reveni”, a mai spus Bogdan Pițigoi.

  Insecticid pentru combaterea dăunătorilor din siloz

  În acest context, stocarea producției este cu atât mai importantă în această perioadă. ”În momentul în care ai un siloz și vrei să îți depozitezi cerealele, acest siloz trebuie să fie curățat încă din momentul zero, încă înainte de începerea depozitării de toate resturile organice și anorganice existente. După aceea Bayer propune o soluție, un produs insecticid K-Obiol EC 25 care poate fi aplicat pe pereții și pe podeaua spațiului de depozitare pentru combaterea insectelor care rămân ascunse printre crăpături. După o perioadă de pauză de aproximativ 3-4 zile, este bine ca această curățenie să se repete și intervine depozitarea fizică a produselor agricole”, a explicat reprezentantul Bayer.

  Tratament pentru cerealele depozitate

  Pentru cerealele pe care fermierul intenționează să le depoziteze perioade de mai multe luni, Bogdan Pițigoi recomandă un tratament ce se aplică direct pe boabe: ”Dacă dorim să păstrăm aceste produse o perioadă mai lungă în depozit este bine de a efectua și a doua etapă de tratament: tratamentul direct pe cereale. Acesta  oferă o protecție împotriva dăunătorilor începând de la 4 până la 8 luni, în funcție de cantitatea de produs utilizată”.

  Produse pentru combaterea rozătoarelor

  Bayer pune la dispoziția fermierilor și produse de combatere a rozătoarelor care pun în pericol recolta de cereale. ”Dincolo de insectele dăunătoare, insectele specifice produselor agricole depozitate, unii dintre marii dușmani ai fermierilor sunt rozătoarele. După ce câmpurile rămân goale și nu mai au ce mânca, direcția lor este către silozuri, către zonele în care pot găsi hrană și de aceea un tratament perimetral în jurul acestor capacități de depozitare este absolut obligatoriu pentru a preîntâmpina pătrunderea rozătoarelor în zona cerealelor depozitate”, a explicat Bogdan Pițigoi.

  Pentru a combate rozătoarele, mai ales șoarecii și șobolanii, fermierii au la îndemână două produse din portofoliul Bayer: Racumin Paste și Racumin Foam. ”Există două tipuri de tratament. Există tratamentul tip momeală, iar Bayer propune produsul Racumin Paste care este așezat în stații de intoxicare, cum spuneam, perimetral, reduce foarte mult riscul de infestare, dar în același timp avem și un produs revoluționar pe care l-am pus pe piață în urmă cu puțin timp: spuma rodenticidă Racumin Foam care, plasată în zona potențială cu căile de acces ale rozătoarelor în spațiile de depozitare, generează moartea dăunătorilor prin probleme apărute la sistemul circulator”.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum se rezolvă carențele de fosfor și de zinc la porumb Graficul plăților pentru subvențiile APIA în luna iunie! Valeriu Tabără: ”Cu ajutorul ANSVSA s-a încercat lichidarea creșterii porcilor în gospodăriile populației”

  Ultimele știri

  Centru APIA, mesaj către fermieri: Sunați la primării să ne transmită adeverințele, altfel pierdeți subvențiile! Fermier: Nu știu cum vom putea să ne achităm creditele la bănci și furnizorii de inputuri! Marinel Horablaga, SCDA Lovrin: ”Soiurile românești de grâu au rezistat foarte bine la secetă”

  Căutare în articole