• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Britanicii cumpără „british” – produsele agro-alimentare străine şi-au pierdut şarmul

    agrointeligenta.ro -

    Locul de manifestare a „naţionalismului” se mută încet încet de pe scena politică în coşul de produse (sau mă rog pentru noua generaţie „eco”, în plasa de in sau cânepă cu slogane literaro-pacifiste).

    Cumpărătorii preferă produse „naţionale” – pare a fi cuvântul de ordine pe tot mai multe pieţe din diferite ţări, marcând instaurarea unei noi tendinţe în moda consumului agro-alimentar, după aproape patru decenii de „deschidere” faţă de oferta internaţională. Acest lucru se întâmplă din varii motive influenţate de erodarea procesului de globalizare şi de cristalizare a polilor culturali în urma redescoperirii identitare, a neîncrederii în produsele aduse pe lanţul lung de la fermă la galantar, în standardele de siguranţă şi securitate alimentară ale altor ţări, înclusiv în politicile privind culturile modificate genetic şi cele de mediu.

    Toate acestea definesc ceva ce am putea numi naţionalism gastronomic care se manifestă prin alegerea preponderentă a produselor agro-alimentare locale – fie soiuri, fie obţinute în fermele din acea ţară. Alegerea se sprijină foarte puţin pe sentimente patriotice, cumpărătorii luând în considerare mai mult aspecte ce ţin de siguranţa alimentară în identificarea cu uşurinţă a sursei şi a traseului alimentului pe care îl cumpără.

    Potrivit unui recent studiu realizat de IGD aproape opt din zece (78%) dintre britanici ar cumpăra un produs local dacă acesta ar fi disponibil, chiar dacă ar fi mai scump decât unul din import, în aceeaşi proporţie considerând şi că fermierii bitanici merită sprijinul consumatorului local.

    După scandalul cărnii de cal Horse-Gate, care a izbucnit în Marea Britanie la începutul acestui an, asociaţiile de producători şi patronatele din domeniul agro-alimentar au susţinut mai multe campanii de relaţii publice menite să redea consumatorului britanic încrederea în fermierii şi procesatorii locali.

    În planul de activităţi s-au numărat programe de vizitare a fermelor dedicate părinţilor şi copiilor dar şi campanii de promovare de tipul „Buy British” – cumpără produse britanice.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar