• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERII, SOMAȚI din cauza AMBROZIEI! ERBICIDAREA BURUIENII, permisă DOAR ÎN ANUMITE CONDIȚII!

    Roxana Dobre -

    Fermieri, atenție! Din acest an riscați amenzi usturătoare dacă nu distrugeți o buruiană care a prins cât mai mult teren în culturile agricole din România. Este vorba despre Legea privind combaterea buruienii Ambrozia care prevede că proprietarii de terenuri şi administratorii care nu desfășoară lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii riscă amenzi de la 750 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 5.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice. Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 227 din 14 martie 2018.

    În prezent, Ministerul Agriculturii a publicat și normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia!

    Potrivit unui document postat pe site-ul www.madr.ro, verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni.

    Documentul integral cu hotărârea pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia îl puteți descărca AICI: hg-combatere-ambrozie.pdf

    Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale se efectuează de către autoritățile publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora.

    În urma verificărilor autoritățile publice locale întocmesc centralizatorul cu suprafețele de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia iar autoritățile publice locale transmit centralizatorul Instituției Prefectului și direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, până cel târziu la data de 25 mai a fiecărui an. Instituția Prefectului transmite o somație către toți proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia până cel târziu la data de 5 iunie a fiecărui an.

    Care sunt metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia

    Ministerul Agriculturii recomandă o serie de meteode prin care buruiana poate fi distrusă, care se aplică potrivit recomandărilor specialiștilor din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București.  Autoritățile publice locale supraveghează aplicarea metodelor de distrugere a buruienii pe toată
    perioada de vegetație.

    Acestea sunt:

    -cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată,
    -distrugerea cu unelte agricole,
    -smulgerea în cazul unor suprafețe izolate,
    -efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole,
    -erbicidarea, după caz.

    Atenție! În situația în care proprietarii sau deținătorii de terenuri persoane fizice se află în imposibilitatea aplicării metodelor pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia din cauza unor situații excepționale, cum sunt cu titlu de exemplu: persoanele vârstnice, persoanele cu afecțiuni medicale care au indicația medicală de evitare a efortului fizic, litigii privind deținătorul legal, decese, responsabilitatea privind combaterea buruienii ambrozia revine autorităților publice locale pe a căror rază teritorială este situat terenul infestat.

    Speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, susține MADR

    Cercetările efectuate au condus la concluzia că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, prin alergiile pe care le produc asupra sănătății publice. Dintre acestea, cea mai nocivă și mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, denumită popular în România, în funcție de zonă, Floarea pustei sau Iarba de pârloagă.

    În Europa, este răspândită din Anglia până în Rusia, constatându-se o invazie concentrată în zona centrală a Europei iar în România este întâlnită aproape pe întreg teritoriul țării, în special în partea de vest a țării unde, în ultimii ani, se constată o răspândire mai accentuată. Planta este nocivă prin efectul și cantitatea de polen pe care o răspândește în atmosferă cu ajutorul vântului, afectând sănătatea omului. Cercetările efectuate în mai multe state europene arată că polenul eliberat de buruiana Ambrosia artemisiifolia este unul din factorii principali ai rinitei alergice și reprezintă cauza manifestărilor severe ale astmului bronșic întâlnit la sfârșitul verii la un număr tot mai mare de persoane, ce provoacă în special în Ungaria adevărate epidemii.

    Datele publicate în Ungaria arată că în unele zone din această țară, circa o treime din populație suferă, în perioada august-septembrie, de afecțiuni alergice cauzate de concentrația mare a polenului în aer, produs de această specie de buruieni. Rezultatele cercetărilor arată că primele simtome alergice apar la o concentrație atmosferică de 10 – 29 grăunciori de polen/m³ de aer iar la o concentrație de peste 30 grăunciori de polen/m³ de aer, reacțiile sunt tipice bolii iar când concentrația depășește 100 grăunciori de polen/m³ starea de sănătate a persoanelor sensibile se agravează, stabilindu-se astfel un prag critic de 30 grăunciori de polen/m³ de aer.

    O singură plantă poate produce într-un singur sezon până la un miliard de grăunciori de polen. Se apreciază faptul că, în ultimii ani în România, această specie de buruieni începe să se răspândească pe areale din ce în ce mai mari, constituind un real semnal de alarmă, atât ca urmare a fenomenului de încălzire globală cauzat de procentul de creștere a concentrației de dioxid de carbon dar și ca urmare a numărului mare de grăunciori de polen produși de o singură plantă și eliberați în atmosferă în timpul verilor călduroase. Planta este răspândită în special pe terenurile nelucrate, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații, bazinelor piscicole, apropierea pădurilor, zone industriale s.a., fiind o specie de buruieni foarte invazivă.

    Această specie de buruieni se poate combate prin lucrări mecanice (arat, discuit) atunci când se află răspândită pe terenurile agricole, cosit manual sau mecanic pe celelalte terenuri nelucrate sau aflate în paragină iar în situația când planta este răspândită sub forma unor focare izolate se poate distruge prin utilizarea unor unelte adecvate sau prin smulgere, utilizându-se mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor. Utilizarea erbicidelor este posibilă numai cu recomandarea specialiștilor de la direcțiile pentru agricultură
    județene în ceea ce provește tipul de erbicid, doza necesară și momentul aplicării.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!