• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA bovine: Data istorică, eliminată. Cum se va plăti ANT vaci lapte și carne

    Roxana Dobre -

    Data istorică, eliminată din criteriile de plată a subvențiilor APIA către crescătorii de vaci din România! Vestea vă este anunțată în premieră de către reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro după ce schimbarea a fost publicată deja în Monitorul Oficial. De precizat că modificarea legislativă nu se aplică pentru subvențiile pe anul 2018, ci abia din următoarea Campanie APIA.

    Fermierii care primeau bani pentru animalele pe care nu le mai dețineau demult în exploatație primesc o lovitură puternică. Pe 20 iunie președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2018 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

    O prevedere importantă este legată de data istorică ce permitea unor fermieri să încaseze anual Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru animalele înregistate la 31 ianuarie 2013 chiar dacă nu mai dețineau efectiv bovinele în exploatație. Singura obligație impusă de Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) era ca fermierul să aibă doar minim 3 animale în ferme.

    Iată care sunt negru pe alb schimbările pentru Ajutorul naţional tranzitoriu în sectorul zootehnic. Acesta se acordă:

    a) pentru efectivele de animale existente în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul carne;
    b) pentru cantităţile de lapte livrate în anul anterior anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, în sectorul lapte;
    c) pentru efectivele de femele ovine/caprine care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de cerere, în cazul schemei pentru speciile ovine/caprine.

    Modificările privind data istorică au apărut deja în Monitorul Oficial

    Reamintim că Ajutorul Național Tranzitoriu este o subvenție achitată fermierilor anual din bugetul de stat și nu din bugetul Uniunii Europene. Acesta se acordă fermierilor crescători de animale din speciile bovine, ovine/caprine, înscrişi în evidenţa APIA cu cod unic de identificare, în funcţie de criteriile de eligibilitate, pentru următoarele scheme:
    -Schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;
    -Schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;
    -Schemă cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    Pentru Campania 2017 fermierii au primit următoarele cuantumuri: Ajutorul Național Tranzitoriu ANT 7 lapte: 22,1885 euro/tonă de lapte livrat; Ajutorul Național Tranzitoriu ANT 8  carne: 88,6852 euro/cap de animal; Ajutorul Național Tranzitoriu ANT 8 carne: 88,6852 euro/cap de animal. 

    Foarte important! Noile reguli privind data istorică se vor aplica odată cu Campania de primire cereri din anul 2019 și nu din campania pentru acest an, campanie în care s-au depus cereri la APIA până pe 15 mai 2018. 

    Agrointeligența-www.agrointel.ro a scris pe larg cine erau beneficiarii ANTZ datorită datei istorice: DATA ISTORICĂ pentru SUBVENȚII: TERMENELE ȘI CONDIȚIILE OBLIGATORII pe care trebuie să LE ȘTIE TOȚI FERMIERII!


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”