• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȘEDINTELE IOHANNIS a promulgat LEGEA FARMACIILOR VETERINARE!

    agrointeligenta.ro -

    O nouă legislație pentru funcționarea farmaciilor veterinare a primit undă verde de la Palatul Cotroceni după ce actul normativ a fost adoptat de Parlamentul României și a fost declarat constituțional de către Curtea Constituțională a României.

    Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 28 iunie, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar. Actul normativ aduce o serie de schimbări care nu vor impacta seminificativ activitatea fermelor de animale, ci mai mult legiferează modul în care se face comerțul cu medicamente de uz veterinar.

    Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă care sunt prevederile noi din Legea farmaciilor veterinare, cu mențiunea că acestea vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

    Produsele medicinale veterinare se vor comercializa în conformitate cu cerințele stabilite de Autoritatea
    Sanitar Veterinară şi pentru Siguranta Alimentelor, numai din depozite farmaceutice veterinare, puncte farmaceutice veterinare şi farmacii veterinare inregistrate/autorizate sanitar-veterinar.

    Medic veterinar responsabil pentru farmaciile veterinare

    Activitatea din cadrul farmaciilor veterinare şi al punctelor farmaceutice veterinare se va desfăşura în coordonarea şi în responsabilitatea unui medic veterinar cu drept de liberă practică.

    Produsele medicinale veterinare, a căror comercializare cu amănuntul nu este interzisă prin lege, vor putea pot fi comercializate cu amănuntul prin farmacii veterinare şi puncte farmaceutice veterinare, cu sau fără
    prescripţie, după caz; lista produselor medicinale veterinare care se comercializează pe bază de prescripţie, precum şi condiţiile de comercializare a acestora se stabilesc de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

    Produsele biologice de uz veterinar se vor comercializa prin unităţi autorizate sanitar-veterinar, pe bază de prescripţie.

    Produsele medicinale veterinare care conţin substanţe din categoria stupefiante, psihotrope, vor fi utilizate şi se vor administra de către medicii veterinari sau de personalul cu studii medii veterinare sub coordonarea directă a medicului veterinar, atât la sediul unităţilor de asistenţă medicală veterinară, cât şi în condiţii de teren. Conform actului promulgat, medicul veterinar va întocmi și va păstra un registru de evidenţă a acestor produse medicinale veterinare, care va fi prezentat organelor de control sau de inspecţie, la solicitarea acestora.

    Se limitează comerțul online cu medicamente de uz veterinar

    Devine interzisă comercializarea cu amănuntul online a produselor medicinale veterinare cu timp de aşteptare, a produselor medicinale veterinare altele decât cele cu timp de aşteptare, care se  eliberează pe bază de prescripţie medicală veterinară, fără dovada acesteia, a produselor medicinale veterinare biologice şi antibiotice, a produselor medicinale veterinare ce conţin substante hormonale, tireostatice şi betaagoniste, a produselor care conţin substanţe din categoria psihotrope, stupefiante, precum şi a produselor medicinale veterinare care conţin substanţe aflate sub control naţional. În cazul în
    care prin legislaţia europeană, comercializarea cu amănuntul online a produselor medicinale veterinare este altfel reglementată, vor prevala prevederile legislaţiei europene.

    Farmaciile comunitare vor avea obligaţia de elibera produsele de uz uman în baza prescripţiilor medicale veterinare emise în situaţiile în care nu există un produs medicinal veterinar similar autorizat pentru a
    fi comercializat pe piaţa din România.

    Fermierii nu vor mai avea ”liber” la cumpărarea medicamentelor pentru animale

    Exploataţiile care deţin animale şi sunt autorizate/înregistrate sanitar-veterinar vor putea achiziţiona produse medicinale veterinare pe bază de comandă vizată de către un medic veterinar de liberă practică care asigură asistenţă medicală veterinară sau care care a consultat animalul/animalele şi a stabilit diagnosticul sau care a monitorizat permanent starea de sănătate a animalului/animalelor.

    O altă prevedere clarifică discuțiile legate de eventuale conflicte de interese în rândul medicilor veterinari care sunt și funcționari publici. Astfel, actul promulgat stipulează astfel: ”Calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, în cazul funcţionarilor publici, se suspendă pe perioada exercitării funcţiei publice”.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!