• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • PREȘEDINTELE IOHANNIS a promulgat LEGEA FARMACIILOR VETERINARE!

  agrointeligenta.ro -

  O nouă legislație pentru funcționarea farmaciilor veterinare a primit undă verde de la Palatul Cotroceni după ce actul normativ a fost adoptat de Parlamentul României și a fost declarat constituțional de către Curtea Constituțională a României.

  Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 28 iunie, Decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar. Actul normativ aduce o serie de schimbări care nu vor impacta seminificativ activitatea fermelor de animale, ci mai mult legiferează modul în care se face comerțul cu medicamente de uz veterinar.

  Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă care sunt prevederile noi din Legea farmaciilor veterinare, cu mențiunea că acestea vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

  Produsele medicinale veterinare se vor comercializa în conformitate cu cerințele stabilite de Autoritatea
  Sanitar Veterinară şi pentru Siguranta Alimentelor, numai din depozite farmaceutice veterinare, puncte farmaceutice veterinare şi farmacii veterinare inregistrate/autorizate sanitar-veterinar.

  Medic veterinar responsabil pentru farmaciile veterinare

  Activitatea din cadrul farmaciilor veterinare şi al punctelor farmaceutice veterinare se va desfăşura în coordonarea şi în responsabilitatea unui medic veterinar cu drept de liberă practică.

  Produsele medicinale veterinare, a căror comercializare cu amănuntul nu este interzisă prin lege, vor putea pot fi comercializate cu amănuntul prin farmacii veterinare şi puncte farmaceutice veterinare, cu sau fără
  prescripţie, după caz; lista produselor medicinale veterinare care se comercializează pe bază de prescripţie, precum şi condiţiile de comercializare a acestora se stabilesc de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

  Produsele biologice de uz veterinar se vor comercializa prin unităţi autorizate sanitar-veterinar, pe bază de prescripţie.

  Produsele medicinale veterinare care conţin substanţe din categoria stupefiante, psihotrope, vor fi utilizate şi se vor administra de către medicii veterinari sau de personalul cu studii medii veterinare sub coordonarea directă a medicului veterinar, atât la sediul unităţilor de asistenţă medicală veterinară, cât şi în condiţii de teren. Conform actului promulgat, medicul veterinar va întocmi și va păstra un registru de evidenţă a acestor produse medicinale veterinare, care va fi prezentat organelor de control sau de inspecţie, la solicitarea acestora.

  Se limitează comerțul online cu medicamente de uz veterinar

  Devine interzisă comercializarea cu amănuntul online a produselor medicinale veterinare cu timp de aşteptare, a produselor medicinale veterinare altele decât cele cu timp de aşteptare, care se  eliberează pe bază de prescripţie medicală veterinară, fără dovada acesteia, a produselor medicinale veterinare biologice şi antibiotice, a produselor medicinale veterinare ce conţin substante hormonale, tireostatice şi betaagoniste, a produselor care conţin substanţe din categoria psihotrope, stupefiante, precum şi a produselor medicinale veterinare care conţin substanţe aflate sub control naţional. În cazul în
  care prin legislaţia europeană, comercializarea cu amănuntul online a produselor medicinale veterinare este altfel reglementată, vor prevala prevederile legislaţiei europene.

  Farmaciile comunitare vor avea obligaţia de elibera produsele de uz uman în baza prescripţiilor medicale veterinare emise în situaţiile în care nu există un produs medicinal veterinar similar autorizat pentru a
  fi comercializat pe piaţa din România.

  Fermierii nu vor mai avea ”liber” la cumpărarea medicamentelor pentru animale

  Exploataţiile care deţin animale şi sunt autorizate/înregistrate sanitar-veterinar vor putea achiziţiona produse medicinale veterinare pe bază de comandă vizată de către un medic veterinar de liberă practică care asigură asistenţă medicală veterinară sau care care a consultat animalul/animalele şi a stabilit diagnosticul sau care a monitorizat permanent starea de sănătate a animalului/animalelor.

  O altă prevedere clarifică discuțiile legate de eventuale conflicte de interese în rândul medicilor veterinari care sunt și funcționari publici. Astfel, actul promulgat stipulează astfel: ”Calitatea de membru al Colegiului Medicilor Veterinari, în cazul funcţionarilor publici, se suspendă pe perioada exercitării funcţiei publice”.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Bravo, Ludovic Orban! Presiunea mediatică Agrointeligența a dat roade: Guvernul asigură banii de despăgubiri! Subvenții APIA: Lista cu crescătorii de animale aflați la control în fiecare județ! Revoltă în vestul țării! Fermierii și primarii se luptă să blocheze o firmă care ar vrea să extragă gaze de șist pe ascuns!

  Ultimele știri

  Daniel Botănoiu, apel către ministrul Finanțelor: Nu puneți cruce sectorului agricol, dați banii pentru despăgubiri! Legea vânzării terenurilor agricole 2020 – PROMULGATĂ de Președintele Klaus Iohannis! APIA, ANSVSA, ANF și ANZ – controale la fermierii care au cerut subvenții!

  Căutare în articole