Creșterea animalelorŞtiri agricole

SOLICITAREA FERMIERILOR către AUTORITĂȚI: ”Interveniți RAPID, altfel VOM FI INTERZIȘI!”

VEZI GALERIA | 3 POZE

Crescătorii de animale își văd munca în pericol din cauza lipsei de profesionalism sau a modului în unii sau alții încearcă să facă maxim de profit pe spatele muncii lor. După problemele cu Turcia, o nouă piață de export este în pericol – Italia și, poate, cea din întreaga UE. Un transport de ovine a fost găsit cu mari probleme în timp ce animalele erau duse în Cizmă, iar un raport minuțios a fost deja transmis ANSVSA.

Asociația Crescătorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) din România a intrat în posesia documentului și a imaginilor care descriu cruzimile la care au fost supuse animalele în timpul transportului. Din cauza acestui caz, România riscă sancțiuni grave la nivel internațional în lipsa unor măsuri urgente.

ACEBOP colaborează cu Animals Angels în vederea reducerii riscului de afectare a bunăstării animalelor pe durata transportului din România către alte state. De curând, am primit de la colegii noștri din ONG un raport care scoate în evidență deficiențe grave, pornind de la lipsa autorizației de transport pe distanțe lungi, densitate inacceptabilă a animalelor pe timpul transportului și până la nefuncționarea sistemului de adăpare și ventilație, factori care au dus la moartea unor animale”, ne-a declarat dr. Mary-Eugenia Pană, președintele ACEBOP.

Conform informațiilor deținute de asociația de fermieri din România, după intervenția Animals Angels, transportul a fost verificat de poliția italiană, amenzile depășind suma de 6.000 de euro. ”Au fost găsiți miei morți pe puntea de sus (patru) în timpul descărcării la un post de control din Italia. S-a emis o amendă și pentru înălțimea insuficientă a tavanului – dovedindu-se imposibilitatea de a transporta mieii pe patru punți, compromițând astfel grav starea lor de sănătate. Solicitările Animals Angels vizează prevederea riscului în avans, astfel încât astfel de cazuri să nu mai existe”, ne mai spus dr. Pană.

Ținând cont de faptul că am intrat deja în lunile de vară, iar temperaturile anunțate vor fi extrem de ridicate, ACEBOP face apel la toți exportatorii de animale să considere o prioritate bunăstarea animalelor pe timpul transportului și să verifice cu insistență autorizațiile și condițiile de transport.

În egală măsură, facem apel la autoritățile veterinare locale:
– să nu autorizeze transportul de ovine pe patru punți;
– să efectueze controale asupra transporturilor, pentru a verifica dacă timpul de călătorie a fost depășit;
– să asigure prezența unui medic veterinar instruit la momentul încărcării animalelor.
Solicităm transportatorilor autorizați să revizuiască starea mijloacelor de transport, să nu depășească densitatea legală a animalelor și să posede toate documentele necesare”, este solicitarea fermă a ACEBOP pentru ca transportul de animale și, implicit, astfel de exporturi, să nu fie interzise din țara noastră din cauza condițiilor groaznice în care sunt duse ovinele, bovinele sau alte specii de animale.

2 comentarii

Scrie un comentariu


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!