• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CONTROALE în FORȚĂ pentru SUBVENȚII! CE VERIFICĂ INSPECTORII APIA pe fiecare SCHEMĂ DE PLĂȚI!

  Roxana Dobre -

  Controale în forță la fermierii români care au cerut subvenții de la Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA)! Verificările în teren au început deja de o săptămână la producătorii agricoli care au fost extrași în eșantionul de control.

  Este foarte important să știți ce verifică inspectorii APIA pe fiecare schemă cerută la plata subvențiilor. Astfel, verificarea pe teren a tuturor parcelelor care fac obiectul controlului pe teren se efectuează în funcție de scopul controlului, pe scheme de plată, măsuri compensatorii de dezvoltare rurală şi alte măsuri gestionate de APIA, iar determinarea/măsurarea suprafețelor, precum și verificarea ecocondiționalității, a respectării condițiilor de eligibilitate, a cerințelor de bază și a cerințelor specifice se face folosind metodele de măsurare/verificare descrise în ,,Ghidul privind procedura de control clasic pe teren „:

  – Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) – se măsoară parcelele cu obligativitate, se constată cultura pe aceste parcele şi se înregistrează neconformităţile ecocondiționalitate, în cazul identificării lor pe teren;
  – plata redistributivă (RED)-se măsoară parcelele cu obligativitate, se constată cultura existentă pe aceste parcele şi se înregistrează neconformităţile eco, în cazul identificării lor pe teren;
  – plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (G)
  a) Diversificarea culturilor – se măsoară şi se calculează condiţia de diversificare, prin măsurarea tuturor parcelelor cu TA, măsurarea culturilor pe genuri dintr-o parcelă şi calcularea ponderii acestora;
  b) Menţinerea pajiștilor permanente existente- se măsoară parcelele declarate de fermier, se constată cultura pe aceste parcele şi se înregistrează neconformităţile eco, în cazul identificării lor pe teren;
  c) Prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă – se identifică elementele ZIE declarate de fermier, se măsoară şi se calculeazăîndeplinirea condiţiei de ZIE;
  -schema simplificată pentru micii fermieri – se măsoară parcelele cu obligativitate, se constată cultura declarată şi în caz de identificare se înregistrează neconformităţile eco.

  În cazul în care fermierul a solicitat sprijinul cuplat pe o cultură care face parte dintr-o parcelă cu mai multe culturi, cultura pentru care se solicită sprijinul cuplat va fi masurată şi confirmată în funcţie de toleranţa aplicată (trebuie să îndeplinească cerinţa privind suprafaţa minimă eligibilă a parcelei, conform art. 8 alin. (1) lit. c) din ordonanţă.(conform art.41, alin.3 din OMADR nr.619/2015 cu modificări şi completări ulterioare).

  MĂSURI COMPENSATORII

  -Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice – se măsoară toate parcelele, declarate de fermier în zonele care se confruntă cu constrângeri naturale sau specifice, se constată cultura pe aceste parcele şi se înregistrează neconformităţile eco, în cazul identificării lor pe teren și se verifică conform Ghidului privind procedura de control clasic pe teren:
  – condițiile de eligibilitate (inclusiv fermier activ); În plus, pentru beneficiarii M13 incluși în eșantionul de ecocondiționalitate se verifică și ecocondiționalitatea la nivelul întregii exploatații.

  – Măsura 10 – Agro-mediu şi climă- se măsoară toate parcelele cu angajament şi se verifică condițiile de eligibilitate, cerinţele de bază şi cerinţele specifice, conform Ghidului privind procedura de control clasic pe teren:
  -condițiile de eligibilitate;
  -standardele obligatorii relevante stabilite în temeiul titlului VI capitolul I din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013;
  -cerinţele minime relevante pentru utilizarea îngrăşămintelor și a produselor de protecție a plantelor prevăzute de legislaţia naţională;
  -activitățile minime stabilite în temeiul articolului 4 alineatul (1) litera (c) punctele (ii) și (iii) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 şi cerinţe specifice ale angajamentelor.
  -cerinţe specifice ale angajamentelor.

  În plus, pentru beneficiarii M10 incluși în eșantionul de ecocondiționalitate se verifică și ecocondiționalitatea la nivelul întregii exploatații.

  Măsura 11 – Agricultura ecologică- se măsoară toate parcelele cu angajament şi se verifică conform Ghidului privind procedura de control clasic pe teren:
  -condițiile de eligibilitaten (inclusiv fermier activ);
  -standardele obligatorii relevante stabilite în temeiul titlului VI capitolul I din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013;
  -cerinţele minime relevante pentru utilizarea îngrăşămintelor și a produselor de protecție a plantelor prevăzute de legislaţia naţională;
  -activitățile minime stabilite în temeiul articolului 4 alineatul (1) litera (c) punctele (ii) și (iii) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013;
  -alte cerințe obligatorii relevante prevăzute de legislația națională;
  -cerinţe specifice ale angajamentelor de agricultură ecologică.

  În plus, pentru beneficiarii M11 incluși în eșantionul de ecocondiționalitate se verifică și ecocondiționalitatea la nivelul întregii exploatații.

  Măsura 214 – Plăţi de agro-mediu(PNDR 2007-2014) – pentru angajamentele aflate în desfăşurare din anii anteriori. Se măsoară parcelele cu obligativitate de control şi se verifică conf. Ghidului privind procedura de control clasic pe teren:
  -condițiile de eligibilitate
  -cerințele minime obligatorii;
  -cerinţele specifice angajamentelor

  Dacă la verificarea parcelelor aflate sub angajament se constată nerespectarea cerinţei specifice de aplicare a îngrăşămintelor sau pesticidelor, se vor verifica obligatoriu cerinţele minime relevante acestora.

  În plus, pentru beneficiarii M214 incluși în eșantionul de ecocondiționalitate se verifică și ecocondiționalitatea la nivelul întregii exploatații.

  • ECOCONDIŢIONALITATE – la fermierii din eşantionul de control clasic sau control clasic după teledetecţie, selectaţi la control pe teren cu scop control ecocondiţionalitate se verifică normele de eco (GAEC şi SMR) la nivelul întregii exploataţii. Rezultatele controlului se completează în raportul de control atât la nivel de parcelă cât şi pe exploataţie.

  Reamintim că eșantionul de control pentru 2018 include 75.000 de fermieri ce vor fi controlați la nivel național, atât clasic cât și prin teledetecție, potrivit informațiilor primite de Agrointeligența – www.agrointel.ro de la specialiști din cadrul APIA. Dintre aceștia, 21.000 de exploatații agricole vor fi verificate clasic – în teren și restul prin teledetecție.

  Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat recent că minim 5% dintre fermierii care au cerut subvenții trebuie să fie verificați anual. La acest procent, în eșantionul de control se adaugă și ”ratele de eroare” din anul anterior. Controalele sunt programate să se încheie la 1 octombrie urmând ca din 16 octombrie să demareze plata avansului pentru Campania 2018.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Campioana de la Banat Agri Group! Fiica lui Valentin din Bălțată Fleckvieh – vârf de 52,9 de litri de lapte pe zi! DNA: Ciobăniță acuzată că a încasat fonduri de 40.000 de euro pentru o stână fictivă! Avertismentul unui fermier: Atenție la samsarii cu firme noi! După ce își văd cerealele încărcate, încep amânările!

  Ultimele știri

  ANM: Vremea se răcește brusc. Când și unde pot apărea și ploile! APA Brăila, propunere pentru MADR: Linii de credit de minim 500 euro pe hectarul calamitat! Dezastru în ferma unui crescător de porci! Măsuri drastice impuse de autorități!

  Căutare în articole