Fermierul CORAȘ ARDELEAN: De la laptele ”pe abonament” la PROPRIILE MAGAZINE DE CARTIER!
agrointeligenta.ro -Coraș Ardelean are 23 de angajați, crește 150 de bovine, din care 85 sunt vaci matcă cu lapte și lucrează 200 ha de teren, din care 110 ha sunt în proprietate. Integral producția vegetală e folosită pentru hrana animalelor, iar animalele, mai departe dau laptele pentru procesare.
”Fac cinci produse pe care mi le distribui eu singur pe piața din Timiș, pe contracte, la spitale, la întreprinderi, la magazinele de cartier. Am și în proprietate două magazine în Mașloc, care merg foarte bine. Produsele care ies din fabrica noastră sunt laptele de 3 și 1,8%, smântâna la 32% care se vinde la pungă de 350 ml, 1 litru și 5 litri, brânza telemea vrac sau vidată, brânza dulce vrac, vidată sau în caserolă și caș de vacă. Am câteva contracte din 2000 care se derulează fără întrerupere și în prezent. Sunt consecvent atât ca timp de livrare, cât mai ales ca și calitate a produselor”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.
Istoria lui de viață are o aură poetică: ”Din 1989 am fost inginer mecanic la IAS Mașloc până în 1998 când și-a închis porțile. Între 1998 și 2000 am mai fost un pic șomer de lux, dar șomer adevărat, fără nici un fel de sprijin. N-am primit nimic de nicăieri. Nici ordonanță, nici șomaj, nici nimic. Dacă am vrut să am ceva, mi-am făcut. Eu am muncit tot ce-am făcut. Am început de la zero absolut. Ca să pot începe afacerea nu aveam nici un ban. Am luat 1.000 de mărci împrumut și am cumpărat primele 3 vaci. În același an am luat 10 juninci pe credit. Și ăsta a fost începutul afacerii, în 1999. Când am început afacerea copiii îmi erau micuți. Aveau 3 ani fiu-miu și 7 ani fiică-mea. De-aia am și început să fac afaceri, fiindcă am simțit că trebuie să îmi ajut copiii și până la urmă s-a dovedit o afacere de succes. Soția m-a sprijinit, iar Dumnezeu mi-a dat în jurul meu suficient de mulți oameni de caracter, cât să țină o coloană verticală afacerii mele. Lor li s-a adăugat perseverența și munca fără preget. Am poze vechi cu construcțiile care au fost în locul unde am acum facilitățile de producție. Erau dărăpănături, unele acoperite și cu stuf. Vai și amar. Am investit atât în genetică, cât și în grajd și în genetică, cât și în magazine și am cumpărat teren. În anul 2000 am luat o fabrică de lapte pe credit, în valoare de 30.000 de dolari, aici în Timiș. Cumpăna a fost în anul următor, în ianuarie 2001. Eu conduceam și afacerea, eu făceam și ambalare, eu făceam și distribuție. O perioadă de un an am dus lapte în Timișoara cu flacoanele, pe la întreprinderi ca Alcatel și la unitatea militară, după care mi-am dat seama că pot face mult mai elegant și am mers pe o industrie din asta mai mică, dar eficientă în final. În primul an de activitate aveam o Cobră din ‘77 ca an de fabricație și căram lunea, miercurea și vinerea câte 100 de flacoane, adică 200 de litri de lapte în Timișoara, la unii abonați care aveau numele scris pe dop. La mine în baie erau peste tot doar flacoane. Spălam dopurile, dar în așa fel încât să nu se șteargă numele abonaților mei. Aveam pe cineva care lucra la Alcatel și știa că se practică abonamente la lapte. O altă direcție de vânzare mi-a fost deschisă de cumnata mea, care lucra la unitatea militară din Chișoda și am început să am abonați din rândul angajaților de acolo. După aceea mi-am făcut curaj să iau credit, am luat prima fabrică de procesare. N-aveam decât 2 angajați. Lucram peste puteri. Noaptea ambalam lapte, dimineața plecam spre Timișoara să-l distribui. Am făcut asta până m-am îmbolnăvit. Asta a fost cea mai tare cumpănă a mea, după care aveam de ales să mă opresc sau să plec înainte. Și totuși am decis să merg înainte și să-mi dezvolt afacerea prin delegare de atribuții”. În 2006, cu credit de la CEC, și-a cumpărat o linie mai nouă, modernă, de la Cluj.
În paralel cu munca de fermier, Coraș Ardelean e și președintele ”Asociației Narcisa”, pe care din 2013 a acreditat-o pe controlul oficial al performanțelor de producție la vaca de lapte, iar din 2014 și la vaca de carne. În prezent în asociație lucrează 12 angajați, toți cu studii superioare: ”Asociația are 200 de fermieri din 4 județe, cu peste 12.000 de animale de care noi răspundem și despre care cunoaștem toate datele. Mă bucur că și prin semnătura mea acei fermieri pot să ia sprijinul cuplat de care tot vorbim noi, care în primul an a fost 930 de euro, în al doilea an 760 euro pe cap de animal. Deci bani frumoși, pe care fermierii, dacă nu ne ocupam un picuț mai atent de ei și dacă eu nu eram fermier ca să-mi dau seama ce trebuie să fac, probabil că nu se întâmpla să primească acest sprijin”.
Acest material face parte din proiectul special Agrointeligența – FERMIERII ROMÂNIEI