• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DANIEL GUZU, un fermier PREMIUM și la vin, și la SUCURILE DIN FRUCTE!

    agrointeligenta.ro -

    Inginerul în tehnologie chimică Daniel Guzu s-a apucat de agricultură din pur hobby, luându-și povara dezvoltării unor afaceri în domeniu ca pe un al doilea job, în paralel cu afacerea de succes pe care o derulează la București în domeniul materialelor de construcții. El a construit cunoscutele branduri Fabryo, aflate acum în portofoliul fondului de investiții Oresa Ventures, și Duraziv.

    Daniel Guzu a rămas constant la suprafețele lucrate. Deține 120 ha de viță-de-vie la Țifești (județul Vrancea), în podgoria Panciu, replantată în procent de 70%, restul fiind vie bătrână. Totodată, are și peste 100 ha de livezi, dintre care 70 ha sunt cu meri. Mai are cătină 17 ha, păr 9 ha, afine 5 ha, cireș 5 ha. Producția de fructe e vândută în proporție de 70% în stare proaspătă, iar 30% e procesată într-o modernă fabrică de sucuri, dulcețuri și oțet. Fructele și procesatele lui Guzu pot fi văzute în Carrefour, Auchan, Cora, Mega Image, fiind vândute sub brandul „Ana are”. A construit și un nou depozit de frig, cu tunel de frig, în valoare de 4 milioane de euro, pentru fructe refrigerate și congelate. Astfel, în funcție de soi, fructele își pot păstra starea proaspătă și un an.

    Guzu deține și o cramă de vinuri, unde produce în jur de 1 milion de litri. Crama procesează struguri din soiurile Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon sau Fetească Neagră. Vinul roșu este maturat cel puțin 12 luni în baricuri de diverse origini (franțuzești, americane sau românești), ceea ce îl îmbogățește cu arome complexe. Vinurile se găsesc atât în restaurante, cât şi reţelele de magazine sub brandurile Casa Panciu şi Sagio. Guzu reușește să vândă anual toată producția de vinuri, prin aceleași lanțuri de retail. Guzu se implică și în construcția unui mini-hotel în zonă, investiție care ar putea să îl ajute la promovarea brandurilor proprii. Până în prezent unitatea turistică nu a fost finalizată din lipsă de finanțare.

    Produsele create în unitățile de producție ale lui Daniel Guzu se adresează segmentului „mediu-premium la vin” și „premium” la sucuri: „Bucureștiul și orașele mari consumă produsele premium, pentru că sunt sucuri 100% naturale. Sunt doar fructe presate ușor, pasteurizate”. Vinurile sunt în trend crescător pe segmentul premium, care au crescut cu 50% în ultimul an. În 2017 a derulat investiții, însă menține misterul asupra lor.

    Daniel Guzu vede agricultura doar ca pe un instrument care slujește unui scop personal: „Agricultura mă ajută să-mi îndeplinesc hobby-ul. Îmi dă materia primă pentru partea care mă pasionează, de a face sucuri cât mai sănătoase și vinuri cât mai bune” și consideră că între specializarea sa de politehnist, cu specializarea chimie, afacerile sale din domeniul construcțiilor și vopselelor și afacerea agroalimentară există o chimie perfectă: „Eu tot industrie chimică fac și în fabrica de sucuri, și în unitatea de vinificație, numai că e chimie alimentară”. De ce a ales Vrancea, în contextul în care core-business-ul său e la București, Daniel Guzu explică: „Eu acolo m-am născut și m-a atras glasul pământului”.

    În privința politicilor statului în domeniul agriculturii, Daniel Guzu simte că lucrurile merg spre bine, însă e loc de mai bine: „Dacă ar rezolva cu problema forței de muncă, ca cei cu ajutoare sociale să muncească, că practic în România nu e șomaj. Și, spre deosebire de cum e acum, să ne ajute să aducem cu taxe minime și birocrație minimă niște extracomunitari din Ucraina, din Moldova. Polonezii iau din Ucraina, de exemplu. Nouă ni se răspunde că ne supunem legislației UE. Păi țărilor avansate din UE le convine, că iau la muncă români, bulgari, dar noi pe cine să luăm? Să luăm italieni și nemți la muncă? Aici statul român ar trebui să-și impună un pic punctul de vedere. Să ne bage infringement. Plătim o amendă, dar ne apărăm economia”.

    Acest material face parte din proiectul special AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale