• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FRAȚII REZEANU: Fermieri în patria lui Moromete, își analizează afacerea după EBITDA!

    agrointeligenta.ro -

    Mihai Rezeanu (39 de ani) e fermier într-un tărâm atipic: „Teleorman, care îl are pe Moromete…. exemplu pentru toți”. Împreună cu fratele său Dănuț (41 ani) lucrează 2.300 ha, din care aproximativ 15% sunt proprietatea firmei sau a familiei. Dintre acestea, 500 ha sunt irigate printr-un sistem propriu de aducțiune a apei din Dunăre, sistem dotat cu pivoți de 720 m. În 2017, pe lângă speciile consacrate, de cultură mare, cei doi au introdus în cultură fasolea și năutul.

    Fermierii dețin spații de depozitare autorizate de 15.000 t în silozuri metalice moderne, dotate cu sisteme de monitorizare a temperaturii și sisteme de aerare și în magazii renovate recent.

    Marele pas în domeniul stocării făcut de Rezeanu a fost o tranzacție cu gigantul Cargill, trazacție de transfer al afacerii Cargill din Corabia, județul Olt, cu o capacitate de depozitare de 60.000 de tone, cu acces la calea ferată. Acest proces era programat sî se încheie la finele anului trecu, crescând, prin această preluare, capacitatea de depozitare la 75.000 de tone, una semnificativă pentru sudul României. Preluarea a venit ca o întărire pe o linie de business în care deja sunt activi: „Suntem depozitari. Suntem producători și procesatori de sămânță certificată”.

    Mihai Rezeanu e primul fermier care, atunci când e întrebat de producții, răspunde cu EBITDA: „Producțiile pentru noi nu sunt reprezentative în analiza muncii noastre. Pentru a ne creiona o imagine asupra activității firmei, noi analizăm alți indicatori decât producția pe ha. Vă putem spune că Refdan Islaz a înregistrat în ultimii ani următoarele rezultate: EBITDA 37%, Rata profitului 10,5%, Capitalizare 38%, Lichiditate 153%”.

    Indicatorul EBITDA este prescurtarea de la Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization , tradus însemnând profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare.

    Poate că aplecarea spre cifre contabile e un defect profesional: „Amândoi am studiat managementul. În urmă cu 15 ani am văzut oportunitățile din agricultură. Cu efort, cu muncă, răbdare, dorință, cu risc și cu noroc, bineînțeles, am ajuns aici. Credem că a meritat totul. Am învățat ceva, inclusiv din anii grei, cu secetă sau prețuri scăzute. Când am pierdut producția, am câștigat lecția… Nu ne-am vedea făcând altceva, total diferit de agricultură”.

    Afacerea lor e una de familie: „Suntem doi frați care am preluat afacerea de la părinți și sperăm să o dezvoltăm în continuare alături de angajații noștri. Hotărârile se iau prin consens”.

    Refdan Com SRL funcționa în 2017 cu 30 de angajați și, până la sfârșitul anului trecut, estima o creștere a numarului acestora la 44.

    Valoarea parcului de utilaje este de aproximativ 1,8 milioane de euro, majoritatea mașinilor agricole fiind achiziționată prin contracte de împrumut și de leasing. Familia Rezeanu deține și o flotă de autocamioane pentru transport cereale. În 2017, Refdan Com SRL și-a mărit capacitatea de recoltare prin achiziția unei combine Claas Lexion 780, în valoare de 300.000 de euro.

    În 2018, planurile investiționale au rpmas la fel de îndrăznețe și vizează o consolidare suplimentară a activităților: „Intenționăm să mărim suprafața irigată și poate să ieșim la Dunăre prin achiziționarea unei stații de încărcare în barje”, explică Mihai Rezeanu.

    Mihai Rezeanu vorbește despre agricultură ca despre un joc alert: „Tocmai ăsta este specificul agriculturii, provocări la tot pasul. Nici un an nu seamănă cu altul. Cea mai mare provocare este alegerea planului de culturi. Pe ce cultură „pariem” în fiecare an? În funcție de cerere, de prognoză etc. Ce suprafață alocăm fiecărei culturi, astfel încât să maximizăm profitul”.

    Cel mai important privilegiu al fermierului, în opinia lui Mihai Rezeanu, este „șansa de a o lua în fiecare an de la capăt”.

    Acest material face parte din proiectul special AgrointeligențaFERMIERII ROMÂNIEI


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!