• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea lui Charles Ashby, britanicul care face agricultură în Oltenia

    Oana Timar -

    Charles Ashby putea face agricultură oriunde în lume, dar a ales Oltenia. Din acest motiv, putem spune că, la 10 ani de când muncește în agricultura românească, Ashby este un fermier român. Cuvântul ”acasă” este, pentru Ashby, pământul din Oltenia în care a investit și care îl răsplătește astăzi cu producțiile pe care le merită el și echipa pe care o coordonează la Isolde Farms în județul Dolj.

    Charles Ashby provine dintr-o familie cu o veche istorie în agricultură, primul fermier din familie care a venit în România fiind chiar bunicul lui Ashby. ”Bunicul meu a fost în România, dar bunicii mei au avut pământuri în Canada. Eu am început în Canada, am mers în Anglia și acum sunt aici, iar sora mea este în Australia. Noi avem mulți membri de familie în agricultură, avem și o fermă în Anglia”, ne-a povestit britanicul ”oltenizat” de 10 ani în Măceșul de Jos, județul Dolj.

    La Isolde Farms, în județul Dolj, Charles Ashby și echipa sa au dovedit că agricultura din Oltenia se poate face și altfel: fără teama de secetă, cu irigații. ”În 2007 ne-am gândit să cumpărăm o fermă în străinătate. Am venit aici și prin intermediul unui prieten, am aflat că acest teren este disponibil. În 2008, am reușit să începem cu 650 de hectare. În 2011, am început să irigăm. Avem peste 30 de mașini de irigat astăzi. În 2011 nu era niciuna. A fost un mare succes pentru noi să putem să facem această investiție care, bineînțeles a ridicat foarte mult nivelul producțiilor. Această zonă este recunoscută ca fiind una cu deficit de precipitații – mai bine zis acestea nu sunt distribuite când au culturile nevoie, așa că irigarea este ca o poliță de asigurare”, ne-a declarat Charles Ashby.

    Despre pământul din Oltenia, chiar și despre cel mai dificil, Ashby spune că este printre cele mai bune din lume. ”Experiența mea în agricultura din România este mai bună decât în alte zone, comparativ cu agricultura făcută în familia mea. Este complicat aici, dar pământul este foarte bun, poți face irigații, iar angajații sunt foarte buni. Eu sunt fericit aici”, explică Charles Ashby de ce a ales să rămână în România și să investească într-o fermă modernă unde toate utilajele lucrează cu GPS și producțiile au crescut considerabil în ultimii ani.

    Cultura porumbului, cea mai importantă la Isolde Farms

    La Isolde Farms, suprafața totală de teren se ridică la circa 7.000 de hectare, din care 25% sunt în proprietate, restul suprafeței fiind luată în arendă. Aici se cultivă în primul rând cereale, iar porumbul ocupă o suprafață de 2.000 de hectare, dintre care 1.500 de hectare la irigat. ”Irigăm 500 de hectare de soia. Avem un mic experiment cu orez, 20 de hectare. Avem 1.000 de hectare de floarea-soarelui și 2.000 de hectare de grâu. Porumbul, datorită irigațiilor, este, de departe, cel mai important în fermă”, explică Ashby strategia fermei din Oltenia.

    Performanțele, dar și provocările din terenurile lucrate de echipa lui Charles Ashby au făcut condus la o relație foarte strânsă între reprezentanții fermei și compania care le asigură cei mai performanți hibrizi, hibrizii DEKALB.

    ”Hibrizii de porumb DEKALB au o reputație forte bună, sunt testați. Îi plantezi și ai garanția unei producții bune, evident, depinzând de îngrășămintele folosite, de apă. Pentru o fermă ca a noastră, cu irigații, Monsanto este una din companiile de top. Hibridul DKC 5830 este forte cunoscut, știi ce cumperi. Așteptările, la irigat, se ridică la 17-18 tone. Dacă am avea o medie pe fermă de 12 tone, aș fi foarte fericit. Anul acesta cred că așa va fi”, a vorbit Charles Ashby despre performanțele hibrizilor DEKALB în ferma din Oltenia.

    ”Noi nu am semănat în prima perioadă, pentru că a plouat mult în primăvară. Noi am semănat în 15-20 aprilie, deși în mulți alți ani semănam în 15 martie. (…) Aplicăm îngrășăminte înainte de semănat, 150 kilograme pe hectar. Aplicăm în total 400 de kilograme de azot. Pentru producție mare este nevoie de suficientă mâncare pentru plante. Complexele au fost aplicate înainte de semănat – circa 50% din îngrășământ este aplicat cu o săptămână înainte de semănat, iar ultimele 200 kilograme sunt aplicate când planta are aproape un metru înălțime”, ne-a vorbit britanicul despre tehnologia porumbului pe care l-a erbicidat atât preemergent, cât și postemergent pentru a-l ține ”curat”.

    Gazda unui super-proiect dedicat hibrizilor de porumb DEKALB

    Chiar dacă au început cu un teren modest ca și potențial, cei de la Isolde Farms au ajuns astăzi să fie locul unde producătorul Monsanto a înființat una dintre cele mai importante platforme de testare a hibrizilor de porumb DEKALB.

    „Cu hibrizii DEKALB poți atinge o producție de 20 de tone pe hectar. E nevoie de colaborări similare cu experimentul de aici, cu Monsanto ca să ne ajute să găsim soluții pentru creșterea producțiilor. Densitatea, la irigat, tinde să fie de 85.000-90.000 de plante la hectar. La experimentul de aici, s-a ajuns la 125.000 de plante, ceea ce este foarte interesant”, a vorbit fermierul despre ”experimentul densităților” la cultura de porumb.

    Testări pe 40 de hectare. Rezultatele, utile tuturor fermierilor

    Mai multe despre proiectul DEKALB din Oltenia am aflat de la Alexandru Dumitrescu, reprezentant al Departamentului Tehnic din cadrul DEKALB. Acesta a arătat că testarea hibrizilor se face pe o suprafață însemnată de 40 de hectare.

    ”Vorbim de una dintre cele două platforme pe care DEKALB le face în România, unde testăm tot felul de lucruri de la densitate până la posibilitatea de a aplica apă fie cu liniare, fie prin picurare, fertilizare diferită, perioadă de semănat. Ne dorim să știm unde este curba cea mai profitabilă pentru fermierii noștri, adică atunci când voi face o recomandare fie că este hibridul din spatele meu, DKC 5830, fie că vorbim de orice alt hibrid din portofoliul DEKALB, vrem ca recomandarea să fie însoțită și de densitatea potrivită. Tot ce vedeți aici se va recolta cu combină cu iMonitor, sunt acele combine care ne dau hărți de producție. Totul este dus la extrem, la tehnologie de top aș putea zice. Din acest motiv am și ales parteneriatul cu fermierul nostru, pentru că este un fermier care face o astfel de tehnologie, are echipamentele necesare”, a vorbit Alexandru Dumitrescu despre proiectul DEKALB de la Isolde Farms.

    Rezultatele ce se vor obține în ferma coordonată de Charles Ashby vor fi de mare folos pentru toți fermierii români care doresc să știe care este densitatea care aduce cea mai mare producție, ce sporuri se obțin cu diferite sisteme de irigații sau care fertilizare este aducătorare de profit maxim. ”Vom avea o vedere globală și sunt foarte interesat să vedem care va fi producția. Cred că este cheia pentru o producție mare, cu apă suficientă și cu îngrășăminte. Nu este atât de complicat, este vorba de doar mai multă informație pentru fermieri. Putem crește producțiile”, sunt așteptările unui britanic ”aclimatizat” în Oltenia și pentru care porumbul este miza cea mai mare într-un an agricol.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor