• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-au inventat ambalaje care-şi schimbă culoarea în contact cu alimentele expirate

    agrointeligenta.ro -

    O echipă de cercetători de la Şcoala Politehnică din cadrul Universităţii din Sao Paolo au creat tehnologia de producere a unor ambalaje care indică dacă un aliment are termenul de valabilitate depăşit.

    Dacă până în prezent eraţi nevoiţi să citiţi cu atenţie termenul de valabilitate al unui produs agroalimentar pentru a afla dacă mai este bun sau nu de consum, în curând culoarea ambalajului vă va indica cu precizie dacă alimentul este sau nu alterat. Astfel, nici modificarea etichetei de către comerciant nu vă va mai putea induce în eroare.

    Un pigment din plante înglobat în ambalaje

    Cercetătorii din Brazilia au creat un ambalaj inovator care înglobează un pigment ce detectează momentul modificării pH-ului unui aliment şi indică astfel că acesta nu mai este bun pentru consumul uman.

    rsz_supermarket
    Până în prezent au mai existat diverse încercări de creare a unor ambalaje destinate uzului alimentar care să indice dacă produsul împachetat mai este sau nu bun de consum. Ceea ce s-a reușit însă au fost fie etichete plasate pe ambalaj care-și modifică culoare la trecerea termenului de expirare, fie folii de testare a ph-ului alimentelor.

    Ambalajul revoluţionar conţine un pigment denumit antocian, capabil să detecteze intervalul în care un aliment îşi modifică pH-ul de la aciditate la bazicitate (pH-ul exprimă cantitativ aciditatea sau bazicitatea unei substanţe, pe baza concentraţiei ionilor numiţi hidroniu). Modificarea pH-ului alimentului într-un anumit interval indică un aliment „stricat”, impropriu consumului uman.
    Antocianul este un pigment prezent în sucul plantelor care dă florilor, fructelor şi frunzelor culoarea roşie, albastră, violetă sau verde. Antocianul este utilizat în mod curent ca aditiv alimentar, dar şi în calitate de colorant în industria textilă.

    Consumatorul nu mai poate fi păcălit

    Culoarea ambalajului cu antocian se modifică strident în contact cu un aliment alterat atenţionând astfel consumatorul.

    emballage fish
    „Ambalajul îmbogăţit cu pigmentul antocian îşi modifică puternic culoarea în contact cu moleculele volatile provenite de la alimente. Modificarea culorii indică alterarea produsului”, a precizat ingiunera chimistă Carmen Tadini de la Laboratorul de Igienă Alimentară din cadrul Universităţii din Sao Paolo.

    Ambalajul cu antocian nu este toxic şi poate fi utilizat pentru orice tip de aliment (brânzeturi, carne de vită, porc sau pui, pentru peşte, semipreparate, produse făinoase şi multe altele).

    Foto: Green et vert, Action Agricole Picarde, mirror.co.uk

    Citeşte şi Revoluţie în industria de ambalaje: celuloza va înlocui polietilena la alimentele ambalate în atmosferă modificată


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării