Cât câştigă un fermier român comparativ cu unul german
agrointeligenta.ro -Fermierii români încasează pe grâul de panificaţie cu 15%-20% mai puţin decât cei din Franţa, Germania sau Marea Britanie, unde cotaţia pe piaţă fizică este de până la 188 de euro/tonă, potrivit unei analize făcute pe baza statisticilor HGCA, o organizaţie agricolă britanică, şi ale Ministerului Agriculturii (MADR). Cum se explică diferenţa dintre preţul grâului din vestul Europei şi cel de pe piaţa locală?
„Diferenţele sunt date de contextul general al pieţelor. Preţul grâului în Germania, Franţa sau Italia are o altă structură de cost faţă de România. Acolo un salariu este de 2.500-3.000 de euro/lună, iar eu nu ştiu niciun tractorist care să câştige atât în România“, explică italianul Valter Raffini, proprietarul traderului Eurosiloz din Teleorman, cu afaceri de 16,5 milioane de euro.
Salariul mediu net în agricultura locală a fost de 1.227 lei în luna iulie a acestui an, acesta fiind un sector în care lucrează angajaţii care au printre cele mai mici salarii din economie, având în vedere nivelul salariului mediu pe economie de 1.635 lei net în aceeaşi perioadă, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Producţia românească de grâu este în acest an de 7,3 milioane de tone, în creştere cu o treime faţă de rezultatul din 2012. Creşterea de productivitate a venit pe fondul vremii bune, dar datele din piaţă arată că ploile din perioada recoltării au redus calitatea mărfii, astfel că cel puţin o treime din marfă se încadrează în categoria grâului furajer.
În Germania şi Franţa, liderii pieţei europene a grâului, fermierii au strâns de pe câmp 24,1 milioane de tone, respectiv 36,9 milioane de tone, în creştere cu 8%, respectiv 3%. Recolta cumulată a celor 28 de economii din UE este în acest an de 134,6 mil. tone, cu 7% faţă de rezultatul anterior.
Sursa: Ziarul Financiar