• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Violina Gorcinschi -

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Astăzi, joi – 14 noiembrie, bursele europene s-au înroșit din nou, înregistrând scăderi de preț la toate culturile tranzacționate, pentru toate contractele futures. Cauza ar fi evaluările semnificativ mai bune ale stocurilor de grâu din SUA. Date de recoltă puțin mai bune pentru grâu, porumb și rapiță sunt raportate și în Franța, dar tot se situează la un minim istoric. Scăderea monedei euro ar putea stimula oarecum exporturile și ar putea oferi o ușurare pe piețele interne.

    Oricine a sperat că prețul cerealelor va crește după recoltare, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, va fi dezamăgit. Prețurile la grâu, porumb, orz și rapiță continuă să scadă în această săptămână.

    Piața cerealelor, sub presiune din cauza recoltelor americane

    Marți, evoluțiile cotațiilor din SUA, în special, au pus presiune asupra prețurilor mărfurilor agricole din Europa. Cel mai recent raport USDA de progres al recoltei, publicat marți după-amiază a arătat că evaluările calității grâului de toamnă din marile regiuni de creștere din SUA continuă să se îmbunătățească.

    Acest lucru a tras în jos prețurile grâului în SUA, la pierderi de două cifre și, de asemenea, a scăzut prețurile la centrele comerciale europene. Semănarea grâului de iarnă în SUA a crescut apoi de la 87%, în urmă cu o săptămână, la 91% până duminică. Este puțin sub ritmul de 92% din 2023 și media precedentă de cinci ani de 93%.

    Citește și: Eurostat: România, al șaptelea producător agricol din UE în 2023

    Evaluările calității au crescut cu trei puncte, îndeplinind așteptările analiștilor. 44% din recoltă este acum în stare bună spre excelentă. Încă 38% din recoltă a fost evaluată drept bună (cu două puncte mai mare decât săptămâna trecută), în timp ce restul de 18% au fost evaluate ca slabe sau foarte slabe (cu cinci puncte mai mici decât săptămâna trecută).

    Recolta de porumb din SUA este finalizată în proporție de 95%, în creștere față de 91% în urmă cu o săptămână, reflectând așteptările analiștilor. Acest lucru pune progresul din acest sezon cu mult peste ritmul din 2023 de 86% și media precedentă de cinci ani, de 84%.

    Recolte slabe la grâul francez (foto: rmsag.com.au)

    Recolta Franței revizuită în sus, dar tot slabă

    După reducerile de marți, prețurile cerealelor au scăzut din nou ieri, miercuri – 13 noiembrie. Prețurile la grâu au fost cel mai puternic afectate recent, deoarece comercianții au transferat evaluările în creștere ale calității grâului din SUA în prețuri.

    De asemenea, Ministerul Agriculturii francez și-a crescut ușor prognoza pentru producția de grâu a țării în 2024. Cu toate acestea, această cifră este încă cu 27% sub producția din sezonul trecut și a scăzut la niveluri nemaivăzute din anii 1980 din cauza ploilor abundente de la începutul sezonului.

    Franța este cel mai mare producător de cereale din Europa. Pentru grâul comun, recolta este acum situată la 25,56 milioane de tone. Pentru grâul dur, modificarea este, de asemenea, minimă cu o recoltă de 1,22 milioane t.

    În cazul porumbului, a cărui recoltare este în progres, volumul producției a crescut la 14,63 milioane t. Volumul de orz a crescut ușor, până la 9,85 milioane t. Se face o ajustare și pentru rapiță, care prezintă o ușoară creștere la 3,88 milioane t.
    Volumul floarea-soarelui a fost revizuit în jos la 1,69 milioane tone, comparativ cu 1,78 milioane tone estimat luna trecută.

    Piața cerealelor, sub presiune. Prețurile astăzi

    Pe piața europeană futures, prețurile grâului pentru contractele din luna decembrie au continuat să scadă ieri și astăzi, ajungând la 209,50 euro/tonă. Contractele ulterioare, pentru luna martie 2025, au scăzut la 220,25 euro/tonă, cu aproape 2 euro mai puțin față de ieri.

    Prețurile porumbului pentru luna martie 2025 au scăzut și ele față de ieri cu aproape 2 euro, la prețul de 206,25 euro/tonă. Contractul din iunie 2025 este tranzacționat la 210,25 euro pe tonă.

    Cu toate că s-a înregistrat o creștere la prețul rapiței la bursa de ieri, astăzi a scăzut de la 542,75 euro/tonă, la 535 euro/tonă. Contractele din mai au scăzut și ele, fiind cotate la 529,25 euro/tonă.

    Citește și: Raport USDA noiembrie. Vești de ultimă oră despre piața grâului la Marea Neagră

    În Chicago, prețurile grâului au scăzut din nou cu 3 cenți miercuri, la 549 de cenți per bushel. Prețurile pentru grâul de primăvară, care este cultivat în principal în nordul Statelor Unite și Canada, au scăzut cu 1 cent, la 599 de cenți per bushel. Porumbul s-a tranzacționat la Chicago la 429 de cenți un bushel.

    De asemenea, boabele de soia se tranzacționează neschimbate la 1.011 cenți per bushel. Rapița tranzacționată la Bursa de Valori din Winnipeg a crescut cu 1,50 dolari canadieni, până la 659,50 dolari canadieni pe tonă.

    Prețurile petrolului Brent au crescut cu 0,35 dolari până la 72,24 dolari pe baril în tranzacțiile curente. Euro a crescut cu 0,00235 dolari până la 1,06475 dolari în tranzacțiile curente.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Ucraina și-a reluat exporturile de ouă și de zahăr către statele din UE Ce șanse sunt ca silozurile, irigațiile și solariile să scape definitiv de taxa pe stâlp Protest masiv al fermierilor din Polonia! Președinta CE Ursula von der Leyen nu a mai venit la Varșovia