Uite cum fetele din Macedonia promovează vinurile tradiţionale!
agrointeligenta.ro -Macedonia este o ţară renumită pentru vinurile sale cu buchet bogat şi fructat sau pentru distilatele precum rakija sau zolta pe care le consideră o parte a patrimoniului lor cultural.
Pentru fermierii mici şi mijlocii produsele tradiţionale, şi mai ales cele specifice unei regiuni sau a unei ţări, constituie produse cu valoare suplimentară. Acestea trebuie însă recunoscute şi promovate, înainte de toate în ochii consumatorului local.
Un astfel de eveniment dedicat promovării vinurilor şi distilatelor de vin şi nu numai din Macedonia a fost programat în zilele de 6 şi 9 septembrie la Kavadarci, districtul Tikves, 100 de kilometri sud de Skopje.
În podgoriile regiunii Tikves sînt procesate anual 30000 de tone de struguri, vinurile şi distilatele obţinute fiind exportate în 15 ţări. Regiunea, în care soarele mediteranean se întâlneşte cu vântul rece care coboară Balcanii, creează condiţiile obţinerii unui vin fructat, viu şi complex.
Festivalul vinului de la de la Kavadari, denumit „Tikveski grozdober” include manifestări dintre cele mai diverse, de la o tabără de creaţie de poezie, la o cursă de măgăruşi, la spectacole de samba asigurate de dansatori veniţi chiar din Brazilia, concerte de muzică pop-dance-rock, parade de maşini de epocă şi defilări de motociclişti.
Podgoria de la Kavadarci va organiza cu această ocazie vizite în cramele subterane şi va oferi meniuri variate din care nu va lipsi vinul local în restaurantul pe care îl deţine.