Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut
Angelica Lefter -Semnalele puternice de pe piața mondială a îngrășămintelor se resimt și în România, unde fermierii încep să se îngrijoreze atât în privința prețurilor de achiziție, cât și a disponibilității fertilizanților. În exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, directorul general al SEEFCO, Gabriel Ionescu, a pus în oglindă situația din plan extern cu piața îngrășămintelor de pe piața românească.
În acest articol:
Directorul general al companiei SEEFO, Gabriel Ionescu a explicat, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că piața îngrășămintelor este volatilă, însă ceea ce rămâne cert la acest moment, este prețul în urcare la îngrășăminte, în contextul în care stocurile sunt mai mici decât anul trecut.
Citiți și: Un mare producător de îngrășăminte din Europa își reduce producția din cauza costurilor ridicate
Cererea de îngrășăminte, mai mare decât s-a anticipat
În opinia lui Gabriel Ionescu, îngrășămintele nu se vor ieftini prea curând, iar fermierii care vor să fertilizeze în primăvară trebuie să-și procure inputurile din timp. Asta pentru că cel mai devreme îngrășămintele importate pot ajunge în România în două săptămâni sau poate chiar mai mult.
”În acest moment, cererea a fost mai mare decât se anticipase în urmă cu o lună. A fost o creștere importantă de preț, dacă ne uităm doar la uree prețurile au crescut cu peste 50-60 de dolari pe tonă, la poarta fabricii, în ultima lună. Asta s-a datorat unei cereri mărite. Au fost licitații în India și s-a cumpărat relativ mult, se pare că o să fie o nouă licitație în India. Deci, aceste presiuni fac ca cererea fac să fie din ce în ce mai mare. În același timp, China a avut unele mici restricții la export. Unele fabrici au fost în reparații generale, pe de altă parte gazul a fost un pic mai scump decât se anticipase pentru că a fost iarna aceasta un pic mai rece peste tot în lume. Energie mai scumpă, cerere mai mare, imediat prețul a reacționat. Fermierii trebuie să se uite la două lucruri: primul – la prețul internațional și al doilea – disponibiliatea de marfă în România, pentru că în plan modial prețurile pot să fluctueze destul de mult, dar din clipa în care prețul se schimbă fie într-o parte, fie într-alta, până ajunge aici durează minim două săptămâni, cel puțin, pentru că ce s-a contractat, de exemplu în decembrie, se livrează în ianuarie. Dacă eu fac o comandă fermă acum, pot să am marfa cel ami devreme în 2-3 săptămâni, dar m-aș gândi mai degrabă la o lună, o lună și ceva”, a menționat directorul general al companiei SEEFO.
Prețul îngrășămintelor au putea scădea în martie
Fermierii care vor să aplice îngrășământul pe bază de azot în luna martie, sunt sfătuiți să facă de pe acum comenzile de inputuri. În schimb, dacă vor să aplice după 1 aprilie, există posibilitatea să poată achiziționa, din martie, îngrășăminte la prețuri puțin mai scăzute, după cum se așteaptă să evolueze piața.
”Se așteaptă ca în a doua jumătate a lunii martie, prețurile internaționale la îngrășăminte să scadă, pe un fond redus al cererii și prețurile la energie se mai duc la vale, dar s-ar putea să fie prea târziu pentru fermierul român care vrea să aibă îngrășământul pe bază de azot în curte, la începutul lui martie. Părerea mea este să cumpere marfă de acum pentru că stocurile actuale, la produsele pe bază de azot, care se află în țară, sunt mai mici decât au fost anul trecut. Anul trecut lumea a realizat că sunt stocuri reduse un pic mai devreme cu 2-3 săptămâni și a început să cumpere, bineînțeles importatorii au adus mai multă marfă. Acum, suntem un pic în urma situației de anul trecut, nu dramatic, dar mai mic. Stocurile acum sunt mai cumpătate, nu sunt mici, dar sunt un pic mai mici ca anul trecut. Dacă eu aș fi fermier și aș vrea să aplic îngrășământul pe bază de azot după 1 aprilie, atunci aș aștepta să cumpăr în martie când se așteaptă să se mai ieftinească. Dacă vreau să aplic în martie, trebuie cumpărat acum, căci s-ar putea să nu mai fie timp util să ia marfa să o aibă în curte când trebuie”, a mai spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, directorul general al companiei SEEFO, Gabriel Ionescu.
Ureea trebuie comandată din timp
Îngrășămintele pe bază de azot vor fi la mare căutare, motiv pentru care, cel puțin la uree, comenzile trebuie aplicate din timp deoarece timpul de răspuns este mai mare, a menționat Gabriel Ionescu.
”Majoritatea fermierilor se gândesc acum la îngrășămintele pe bază de azot: uree, azotat de amoniu, sulfat de amoniu, nitrocalcar, acestea sunt principalele produse care se comercializează. Stocurile la sulfat de amoniu sunt relativ bune comparativ cu anul trecut și cu acum doi ani, la partea de azotat de amoniu, nimeni nu mai vrea stocuri din cauza restricțiilor de depozitare și atunci ne bazăm pe capacitatea de producție care este la noi în regiune. La noi vine marfă din Bulgaria, Georgia și atunci cât pot spă ne dea, nimeni nu vrea să stea pe stocuri. La nitrocalcar, este cel mai scump produs din gama de azot, pentru că are un conținut mai mic de azot, dar este un produs care se aplică mai ales când temperaturile se ridică și atunci ureea are o restricție de aplicare. Aici, la nitrocalcar, viteza de reacție este mai mare pentru că avem câteva fabrici în jurul României, din Ungaria, Slovacia, Austria, care pot trimite trenuri, barje, destul de rapid. Unde văd eu că trebuie să ne mișcăm este la uree, pentru că este clar, fereastra de aplicare este mult mai resusă, în funcție de condițiile meteorologice și viteza de a importa este relativ redusă, nu puteam reacționa mai devreme de 2-3 săptămâni”, a adăugat directorul general al companiei SEEFO.
Citiți și: Piața îngrășămintelor bubuie la început de an. Noile prețuri pentru uree la mari furnizori
Pe termen scurt, prețul fertilizanților nu va scădea
Fermierii trebuie să dețină controlul în acest an agricol, care deocamdată se anunță unul bun, de aceea aplicarea de complexe este esențială pentru a face performanță și pentru rentabilitate.
”Nu cred că pe pe termen scurt prețul o să stagneze sau o să fie mai mic, deci este în creștere, atât timp cât India a început iar să ceară o licitație, presiunea rămâne. Poate vor stagna la un moment dat, dacă prețurile erau acum o lună erau în jurul a 410 de dolari big-bag FCA Constanța, astăzi, sub 480 de dolari este greu de găsit, uitați-vă cât au crecsut, 70 de dolari înr-o lună. Și complexele sunt foarte importante, apropo de perioada de semănat care va începe la sfârșitul lunii martie. Stocurile care sunt acum în țară sunt oarecum apropiate de cele de anul trecut, adică stăm prost. Anul trecut, aplicarea complexelor a fost oarecum redusă, pentru că era o mare necunoaștere și a prețurilor culturilor și a condițiilor climatice. Acum fermierii ar trebui să fie mai puțin stresați pentru că prețurile la cereale au început să o ia un pic în sus, potrivit ultimelor rapoarte de piață, umiditatea în sol arată bine, culturile arată decent. Este un optimism în piață care ar trebui să încurajeze fermierul să nu rateze îngrășământul pentru că dacă nu faci cel puțin 4,5 – 5 tone la ha la grâu sau orz, nu ai cum să scoți banii. La fel, la rapiță, dacă nu te duci peste 2,5 – 3 tone la ha, nu ai cum să scoți banii, chiar dacă prețurile au luat-o puțin în sus. Cine nu aplică îngrășăminte acum, este ca și cum te-ai duce la cazino și vezi ce se întâmplă, poți să ai noroc sau poți să ai ghinion”, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, directorul general al companiei SEEFO, Gabriel Ionescu.