• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Propunerile AUR pentru satul românesc: Venit minim garantat de 6.000 lei/familie, comasarea terenurilor și promovarea produselor de la țărani

    Angelica Lefter -

    Propunerile Alianței pentru Unirea Românilor pentru agricultura și satul românesc. Partidul AUR a elaborat o strategie națională cu o serie de măsuri care să îmbunătățească viața românilor de la sate și nu numai.

    Reprezentanții AUR au elaborat un Plan Național Strategic de Suveranitate Agroalimentară 2023 – 2027, care să salveze sectorul agroalimentar al României și satul românesc. Documentul are 28 de pagini și include o serie de măsuri de intervenție pe care formațiunea le vede necesare în cadrul Planului Național Strategic, document aflat în curs de elaborare la Ministerul Agriculturii, și care transmis Comisiei Europene până la 1 ianuarie 2022.

    Formațiunea politică a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) propunerile sale de îmbunătățire a primei versiuni a Planului Național Strategic (PNS) 2023 – 2027, pornind de la viziunea proprie a reprezentanților formațiunii politice asupra unui Plan Național Strategic de Suveranitate Agroalimentară 2023 – 2027, potrivit unui comunicat remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Claudiu Târziu, co-președinte AUR

    ”Am definitivat și transmis astăzi Ministerului Agriculturii un document de 28 de pagini, ce conține viziunea AUR asupra Planului Național Strategic 2023 – 2027. Ea are o componentă de suveranitate și vizează asigurarea independenței și suveranității agroalimentare a României și Uniunii Europene, venituri echitabile pentru producători, prețuri acceptabile pentru consumatori, protecția mediului și standarde înalte privind calitatea produselor agroalimentare din lanțul alimentar, având un impact important asupra sănătății și calității vieții populației, și obținerea autonomiei alimentare locale, în sistem de economie circulară. Sperăm ca reprezentanții ministerului să țină cont de propunerile noastre și să le integreze în bună măsură în documentul final ce va fi trimis spre aprobare la Bruxelles”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

    George Simion, co-președinte AUR

    La rândul său, deputatul George Simion, co-președinte AUR, a menționat că se dorește fixarea unor ținte minimale structurale în ceea ce privește fermele și gospodăriile țărănești, dar și valorificarea produselor autohtone.

    ”România trebuie să renunțe la paradigma istorică de <<grânar al Europei>> și să adopte o nouă paradigmă, aceea de <>, lăsând deoparte exportul de materie brută. Vrem fixarea unei ținte minimale structurale de 10.000 de ferme medii și mari, precum și unități agroalimentare care să integreze activitatea de procesare în sistem de agricultură convențională, fixarea unei ținte minimale structurale de 2 milioane de gospodării familiale, reducerea risipei alimentare, valorificarea pe plan local și național a produselor agroalimentare, implementarea de politici publice pentru echilibrarea costurilor pe verigile lanțului alimentar și promovarea de lanțuri alimentare scurte, în sistem de economie locală circulară. Suntem singurul partid de opoziție cu o viziune asupra Planului Național Strategic”, a subliniat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

    Informarea continuă cu o sinteză, viziune a reprezentanților AUR, pentru PNS. 2023-2027. Agrointeligența – AGROINTEL.RO prezintă câteva dintre măsurile importante expuse de AUR în documentul transmis către MADR pentru a schimba radical fața sectorului agroalimentar, dar și a satului românesc.

    Iată câteva dintre propunerile făcute de AUR pentru redresarea sectorului agricol, al industriei alimentare și a sprijinirii satului românesc.

    Venit minim garantat pentru gospodăriile țărănești și pentru românii ce vor lucra în sectorul agroalimentar

    AUR propune introducerea unui venim minim garantat pentru familiile țărănești. Această măsură ar trebuie să fie institută, conform AUR, printr-o ordonanță de urgență pentru asigurarea unui nivel de venit minim garantat (6000 lei/familie) pentru familiile țărănești (minim 300.000 de familii) ce furnizează o cantitate minimă de hrană sistemului național și a unui venit minim garantat de 3000 lei net pentru 1,5-2 milioane de țărani români ce vor lucra în sectorul de sprijin al gospodăriei țărănești ce va produce preponderant hrană pentru sectorul public (catering, centre de prelucrare, PGL),  se arată în PNS-ul prezentat de AUR.

    Adoptă un Țăran/Orășean. Crearea unei măsuri de intervenție în PNS de investiții pentru implementarea Planului Național de Solidaritate

    Măsura propusă are ca obiective procesul de cooperare trebuie extins și la nivel de consumatori prin stimularea grupurilor informale sau formale de consumatori care vor să organizeze lanțuri de aprovizionare cu alimente de calitate sau care vor să investească în unități de producție, procesare și vânzare alături de producători; și susținerea financiară a funcționării parteneriatelor naționale, județene și comunale de țărani și consumatori;

    Țintele măsurii propune vizează investiții în 3.000 (cca. o investiție/UAT) de parteneriate țărani/consumatori gen ASAT (Asociație de Susținere a Agriculturii Țărănești Timișoara)/sau catering mobil/fix, pe bază de abonament săptămânal. Alocarea bugetară ar fi de 100 milioane euro.

    500 de milioane de euro pentru investiții în ferme

    În cadrul PNS, pentru pachetele din cadrul măsurii ”Investiţii în exploataţii agricole, zootehnice și pomicole-pachetele din măsurile tranzitorii”, sumele alocate ar trebuie să fie distribuite după o serie de principii, complementare celor din prezent, astfel: Principiul multifuncționalității gospodăriei/fermei (activitati pedagogice, agroturistice, PGL, Centre de prelucrare, pensiuni agroturistice); Principiul investițiilor prioritare în pepiniere cu soiuri populații locale, soiuri și rase autohtone; Principiul utilizării de populații locale, soiuri și rase autohtone în producție; Principiul dimensiunii economice, sociale și culturale a exploatației care vizează gospodăriile de familie; Principiul asocierii fermierilor în activități de procesare și/sau vânzare; Principiul produsului cu înaltă valoare adăugată (ex. produse care participă la scheme de calitate recunoscute la nivel național, european).

    Valoarea sprijinului pentru investiții, în forma propusă de AUR:

    I. Pentru gospodăriile vegetale/animale cu dim. socio/economică/culturală între 8.000 euro SO și IESE până la 100.000 euro: 50.000- 200.000 euro;
    Alocare bugetară: 200.000.000 euro
    II. Pentru fermele vegetale/animale cu dim. socio/economică/culturală între 100.000 și 150.000 euro SO și IESE: 200.000-300.000 euro
    Alocare bugetară: 100.000.000 euro
    III. Pentru fermele vegetale/animale cu dim. socio/economică/culturală între 150.000 și 500.000 euro SO și IESE: 300.000-1000.000 euro
    Alocare bugetară: 100.000.000 euro
    Alocare totală M.I. 4.1: 500.000.000 euro.

    Crearea unei clase de mijloc formată din 2 milioane de ferme de familie

    AUR propune o măsură de intervenție pentru crearea unei clase de mijloc formate din 2 milioane de ferme/gospodării familiale țărănești (1 milion de ferme familiale țărănești; 1 milion de gospodării familiale țărănești). ”Trebuie stopată tendința actuală prin care 60,6% din suprafața solicitată la plată la APIA este exploatată de doar 2.67% dintre fermieri, iar restul de 40 % de către peste 3,5 milioane de familii de țărani din care o mare parte sunt excluși de la sprijinul APIA și AFIR”, se arată în document.

    Comasarea terenurilor agricole prin ADS

    Nu în ultimul rând, prin documentul prezentat MADR se arată nevoia de reamenajare a teritoriului agricol și silvic prin crearea unei măsuri de intervenție în PNS legată de un sistem de comasare a terenurilor, dar și transformarea Agenției Domeniilor Statului (ADS), în Agenție de Amenajare Funciară. Astfel, AUR propune ”crearea unei măsuri de intervenție în PNS legată de crearea unui sistem de comasare a terenurilor prin vânzare, schimb sau arendă) prin transformarea ADS în Agenție de Amenajare Funciara gen SAFER”.

    ”Din cele 23,8 milioane ha cât reprezintă teritoriul României, suprafaţă agricolă utilizată în exploataţiile agricole a fost la nivelul anului 2018 de 13,4 mil. ha (55,9 %) din care 8,6 mil. ha reprezintă teren arabil (conform EUROSTAT). Din totalul suprafeței agricole, aproximativ 93,6% se află în proprietate privată, iar din totalul suprafeței arabile, circa 95% se află în proprietate privată.
    Intervenții: Măsură de stimulare a comasării terenurilor prin arendă, vânzare sau schimb”, precizează documentul AUR care vede o alocare de 35 de milioane de euro pentru acest demers.


    Te-ar mai putea interesa

    Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență