Ştiri agricoleStrategii de afaceri

Care este suma minimă cu care poți să înființezi un hectar de viță de vie în România

O investiţie minimă în industria vinului este apreciată, de specialiști, la 14.000 de euro. Suma acoperă reconversia unui hectar de viţă-de-vie, dar trebuie continuată cu ridi­carea cramei care ajunge la câteva milioane de euro, urmând cheltuielile operaţionale, iar în final lansarea produselor încheie o perioadă de cel puţin cinci ani necesară unui producător de vin pentru a ieşi pe piaţă.

Suma minimă cu care poți să începi o afacere cu vin a fost calculată de Ziarul Financiar cu ajutorul unor specialiști din viticultură. „Plantaţia este unul din primele obiective care trebuie atinse. O plantaţie tânără, cu soiuri nobile, care trebuie să se dezvolte sănătos încă din primii ani este baza de pornire a viitorului produs. Apoi zona de vinificaţie şi depozitare ulterioară a vinului reclamă o investiţie considerabilă. Când primii struguri sunt gata de presat ştii că timpul te presează şi trebuie să te gândeşti la promovare, la piaţă şi la ultimele investiţii din prima etapă, acelea în finisarea şi pregătirea produsului“, a declarat Victor Ciupercă, country manager al amb Holding, care deţine compania amb Wine.

Bazele afacerii reprezentate de Victor Ciupercă și care deţine crama Liliac, au fost puse în mai 2010, iar până în prezent acţionarul, omul de afaceri austriac Alfred Michael Beck, a investit aproximativ 5,5 mil. euro în acest business (inclusiv cheltuielile operaţionale).

„Crama Liliac, unde sunt produse vinurile Liliac şi Crepuscul, reprezintă o investiţie iniţială de 3 milioane de euro realizată în anul 2011 în achiziţionarea şi cultivarea a 38 ha de vie în Transilvania, în regiunea Batoş şi Vermeş Lechinţa şi în dezvoltarea unităţii de vinificare, precum şi a unor investiţii ulterioare de un million de euro, realizate în perioada 2012-2013, în dezvoltarea suprafeţelor de vie cultivate şi a facilităţilor de producţie“, a adăugat Victor Ciupercă.

În prezent, amb Wine deţine 52,8 hectare cu viţă-de-vie şi are o capacitate de producţie de 180.000 de litri. Şeful amb Wine spune că acum compania se află într-o etapă de consolidare, când are în vedere o nouă investiţie de 0,6 mil. euro în mărirea capacităţilor şi extinderea suprafeţei viticole, astfel că până la finalul anului va ajunge la o capacitate de 260.000 de litri.

Victor Ciupercă a explicat faptul că reconversia viţei-de-vie se face din fonduri europene, însă doar până la un anumit nivel. Dincolo de aceasta, companiile premium trebuie să vină în plus cu aproximativ 7-8 mii de euro. „România a beneficiat în perioada 2007-2013 de fonduri europene nerambursabile pentru reconversia şi plantarea de soiuri nobile de vită-de-vie. Acest sprijin, extrem de im­portant, pe care UE îl acordă prin rambursarea cheltuielilor de înfiinţare a unei plantaţii se ridică la circa14.000 de euro pe hectar (…)“, a adăugat Ciupercă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu