Piaţa terenurilor

Referendum în Lituania: Cetățenii, chemați să voteze pentru interzicerea vânzării de teren agricol către străini – UPDATE

Lituania va organiza un referendum în care cetățenii vor fi chemați la urne pentru a spune dacă doresc sau nu ca terenurile agricole să fie vândute către străini, au anunțat oficiali de la Vilnius. 

UPDATE: Referndumul este programat a avea loc pe 29 iunie anul acesta, dar Curtea Constituțională a fost sesizată să se pronunțe în privința constituționalității demersului.

Referendumul va fi avea loc după ce mai multe formațiuni naționaliste, organizații de fermieri și Partidul Verde au strâns 350.000 de semnături, numărul necesar, potrivit constituției lituaniene, de a se organiza o consultare publică a populației.

Dacă lituanienii vor vota împotriva tranzacțiilor de teren agricol către străini, țara va intra în conflict cu prevederile tratatului  și partneriatului cu Uniunea Europeană pentru liberalizarea piețelor funciare și economice, anunță novinite.com.

Până în prezent, sondajele de opinie efectuate în Lituania au arătat că două treimi din populație ar vota împotriva înstrăinării terneului agricol către cetățeni non-lituanieni din UE sau din afara ei. Lituanienii sunt convinși că acest fenomen este împotriva localnicilor și că va genera o creștere de prețuri la terenurile agricole ce vor ajunge prea scumpe pentru a mai fi deținute de fermierii din Lituania.

Referendumul ar trebui să aibă loc la începutul acestei veri întrucât, începând cu 1 iunie, Lituania este obligată de UE să liberalizeze piața terenurilor agricole. Pentru validarea referendumului, este nevoie ca numărul lituanienilor care se prezintă la urne să depășeascp 50% din populația cu drept de vot.

2 comentarii

  1. si la noi, au fost intrebati catateni. Sa tinut un Referendum, din 90 incoace tot sunt intrebati cetateni, au drept la Referendum, si cine-l ia in considerare. Cei de la Putere , merg inainte.

  2. Daca ei au dreptul sa decida prin referendum acest lucru, instrainarea terenurilor, obiectiv strategic .. la noi cum de nu s-a putut??? … cum oare au negociat politicienii nostri intrarea in UE?… In genunchi, cedand orice … vai de capul nostru .. sunt de acord cu liberalizarea terenurilor in UE, dar sa fie aplicabil de toata lumea , nu asa , unii sunt mai prosti si-si cedeaza terenurile si altii mai destepti …

Scrie un comentariu