Culturi profitabile

Secretele unei afaceri profitabile cu mure sau cum obții o recoltă de 50.000 de euro la hectar!

Cultivarea murelor este o afacere profitabilă în România, mai ales pentru agricultorii care obțin recolte bune și au învățat să își vândă producția la un preț competitiv

Teodor Toader din comuna argeșeană Leordeni susține că are cea mai mare productivitate în cultivarea murelor din România, iar veniturile obținute sunt pe măsură: 50.000 de euro pe an pentru un hectar de plantație, în condițiile unor cheltuieli ce nu depășesc 5.000 de euro.

Singura problemă: investiția inițială de 10.000 de euro la hectar și apoi patru ani de așteptare până la vârful de producție.

”Eu am fost primar țărănist în comună la noi între 1996 și 2000. Până în 2006 nu am avut treabă cu murul. Am văzut însă la cineva în portbagaj niște mure uriașe, așa cum fac și eu acum, și m-a lovit boala. Vă spun serios, am luat microbul. Eu sunt om în vârstă, dar vă zic, nu vreau să mor până nu am 10 hectare de plantație. Acum am șase hectare, trei la maturitate și trei de abia pornite. Acesta este pasiunea mea de bătrânețe. Când văd cum se chinuie oamenii prin sat cu câteva roșii sau castraveți sau muncesc la greu pentru câțiva leuți pe care îi iau pe grâu sau porumb îmi dau seama că am luat o decizie bună. Din păcate nu sunt foarte mulți care vor să îmi calce pe urmă. Deh, mentalitatea. Dacă ei așa au fost crescuți, ce să le fac? Am un singur discipol care are acum 3.000 de metri pătrați de plantație de mur”, povestește cu umor Teodor Toader.

mure romanesti Soi american cu fructe uriașe

Secretul producțiilor mari și al fructelor uriașe – de încap doar trei mure într-o palmă, este soiul folosit. ”Eu sunt singurul în România care am adevăratul soi Thornfree, ținut de americani la mare secret. Am obținut cu greutate câțiva butași de la singura persoană care a adus vreodată Thornfree în România. Între timp doar eu m-am ținut de treabă. Ce vedeți pe piață drept Thornfree e de fapt mur românesc fără spini. Un fruct de acesta, de păcăleală, are 60% din mărimea murelor mele”,  explică fermierul argeșean pentru Agrointeligența.

Recoltă de 20 de tone la hectar

Producția din acest an arată bine, comparabilă cu cea de anul trecut. În 2013, fostul primar a avut o recoltă de 20 de tone la hectar, toată culeasă manual, și între jumătatea lui iulie și 1 septembrie a tot vândut mure intermediarilor cu un preț mediu de 14 lei pe kilogram. Spune că pentru el este un preț corect, chiar dacă în supermarket prețul poate depăși 100 lei pe kilogram.

mure uriase plantatie de mur mure gata de vanzare”Lucrez foarte bine cu intermediarii”

”Eu nu mă plâng de intermediari. Eu mă ocup de producție, treaba lor este să vândă. Eu lucrez foarte bine cu intermediarii, ei îmi laudă marfa și nu duc lipsă de comenzi. Nu trebuie să mă chinui, vin ei singuri și îmi cumpără marfa, imediat ce am cules-o. La mure e risc mare la depozitare, trebuie o temperatură bine stabilită, transportul trebuie făcut în anumite conditii, ambalajul e important, și așa mai departe. Eu nu pot să mă ocup de toate astea așa că mie îmi convine să vând doar en-gros la intermediari. Oricum, murele mele se găsesc în hypermaketuri dar și în piețe” își prezintă strategia de vânzări Teodor Toader.

Pentru cei interesați să înființeze o plantație de mur, fermierul din Leordeni are un singur sfat: ”Să îmi facă o vizită și le povestesc toate secretele, le dau și butași, îi ajut cu tot ce trebuie. Vreau să fie cât mai mulți cultivatori de mure care să aibă succes și profit. V-am spus, doar: murele sunt viața mea!”.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


53 comentarii

  1. Mult adevăr in spusele lui nea’ Toader. Omul este pasionat si mi-a injectat si mie microbul dumnealui. Nu fac polemici pe tema provenienței sau autenticității murului. tot ce pot sa vă spun este sa încercați si sa vedeti ce presupune o plantatie de mur. Sunt multe povesti frumoase, altele cu final nefericit, dar reusita inseamna pasiunea de a muncii continuu si de a invata din munca ta.
    Noi am inceput cu 3000 de mp pe care erau plantati pruni si peri de 20-30 ani. Am defrisat tot si am înființat o p lantatie scoala. Astăzi putem spune ca suntem mulțumiți de ce am realizat si vrem sa extindem plantatia noastra. In fiecare an învățăm lucruri noi si nu simtim oboseala pentru ca, asa cum spuneam, este pasiune inainte de profit.

  2. Minciuni, si eu am un hectar de mure si va asigur ca nu este asa ,multa munca la intretinut multa munca la strans toate la un loc cu costuri enorme si in toamna cand tragi linia vezi ca ai muncit pe doi lei .numai stres si nopti nedormite ! Angrosisti iti dau 6 ron la kg etc!

  3. Am citit cu interes acest articol .Imi pare rău ca trăiți cu impresia ca numai dumneavoastră aveți acest soi de mure si totodata induceți in eroare si ceilalți cititori interesați de aceste culturi ,probabil de a face reclama produsului dumneavoastră …Eu dețin acest soi de prin anul 2002 cumpărat in ghiveci de la metro…acum am ajuns sa vând in jur de 10 000 de butasi/ pe an…Succes pe mai departe !

    1. buna cristian,daca doresti si vrei sa ajuti si pe altii sa investeasca in cultura de mure,eu sunt interesata,am o mica parcela pe care mi as dori sa plantez mure,zmeura,coacaze…astept raspuns pe adresa mea de [email protected] multumesc

  4. Sorin Augustin · Consilier la Parlamentul Romaniei Camera Deputatilor
    Buna ziua,
    Vreau sa va impartasesc din experienta mea de anul acesta. Am o plantatie de 120 de butasi de mur, cumparat acum 4 ani de la nea Moraru din Prahova. Am cules in jur de 100 kg. Am intampinat probleme mari la vanzare, in sensul ca nu ai unde sa le vinzi decat in piata(15lei/kg) sau la engros(5-7lei/kg). Pot sa spun ca am avut noroc pentru ca am vandut cea mai mare parte la o cofetarie, care le ingheta, la pretul de 10lei/kg. Asa ca oameni buni fiti foarte atenti pentru ca ele sunt perisabile, dupa 1 zi deja nu mai au aspectul acela frumos, lucios. Daca vrei sa le vinzi la piata, dupa amiaza trebuie sa scazi la pret altfel ramai cu ele si a doua zi nu mai sunt la fel. Toate cele bune!

  5. Buna seara d-le Toader Teodor.Sunt din Bihor.
    Am o plantatie mica de meri si va spun ca am facut cea mai nefericita alegere.
    Marul are 26 de boli care trebuiesc tratate,plus e mult de ridicat de transportat etc.Am ramas uimita de cultura pe care o aveti dvs.
    Am 3000 mp si m-am gandit sa va scriu sa va rog sa-mi vindeti si mie butasii necesari pentru toamna asta.(2016)Astept raspuns de la dvs.
    Va multumesc.

  6. BUNA ZIUA DOMNULE TOADER VREAU SI EU SA PLANTEZ PE UN LOC MURE SI AS DORI DACA SE POATE SAMI DATI BUTASI DE MURE NU AM MULT PAMINT DECIT CAM 15 ARI DAR VREAU DECIT SA TRIESC DIN ELE NU ALTCEVA EU SINT DIN PRIBOIENI ARGESI SI AS DORI SA STIU DACA FACETI SI MEDIERE ADICA CE TREBUIE FACUT PENTRU CA SA FIE BINE SI DACA DATI SI BUTASI

  7. Toata stima pentru cei care muncesc cinstit si reusesc sa faca bani in tara noastra. Domnule Toader o sa va contactez pentru a incerca si eu cultivarea murelor.

  8. Chiar azi am vazut plantatia,este impresionant.Sunt foarte curios cum va arata la vara.Am vazut si plantatia d-lui Moraru de la Cosminele.Am numai cuvinte de lauda pentru cei doi.

  9. @Li ca : dar buze de ratza ai mancat vreodata? Sunt sigur ca nu. Sunt tot felul de afaceri care inca nu sunt la indemana oricui datorita costurilor initiale pentru demararea lor. Dar sunt si afaceri care pot fi incepute cu bani putini, initial ca un hobby in loc sa stai ca un milog atarnat de gardul birtului din sat poate iti da careva o bere. Prietene, sunt satul de rasa asta spurcata de romani (si eu tot roman sunt) . Aia nu merge, cealalta nici atat dar foarte putin dau telecomanda de la digi din mana. Mai bine un septic, un rummy, un gratar, lasa pe altii sa se riste si, daca vad ca merge treaba cu munca putina si vin milioane peste noapte, se apuca si ei. Daca trebuie sa astepti 3-4 ani sa recuperezi investitia deja nu mai este buna afacerea. In occident sunt ferme care acum sunt la a 4-a sau a 5-a generatie si cei care sunt titulari acum nu isi spun si nu isi dau aere de patroni. Ei se numesc administratori ai unei mosteniri de familie pe care trebuie sa o predea urmasilor. Noi ce lasam urmasilor? Afaceri cu fete la produs in Spania, contrabanda cu tigari sau droguri, un magazin cu etnobotanice, etc. Incearca sa cumperi 50 butasi din acest mur, daca vrei poti lua de la oricare producator, planteaza acesti butasi pe terenul tau, inmulteste-i si intra pe aceasta pagina peste 5 ani sa ne povestesti cum a fost. Poti sa-ti iei si o Chinchila, nu e asa scumpa, dar iarna can frigul mare poti sa-i iei coada-n brau, tine de cald belea.

    1. Numai sa nu ne vindeti mure modificate genetic cum sunt rosiile castravetii,porumbul etc,pepenii verzi si galbeni ca……ramaneti cu plantatia sa va uitati la ea…esti tare tataie!!!

    2. Asa este DOMNULE upsa dasy. Intru seara la ora 2230 in casa !? Iar, la vecinul de langa casa, canta melodia ,, in Serbia cu mitraliera”. Am inceput cu Evodia- Salcamul japonez. Multi imi radeau in nas si ziceau ,,planteaza dumneata ca vin si eu cu albinele”. Am zmeura (doua soiuri), CATINA, CAPSUNI, SALVIE, MENTA, TALPA GASTII, BRAZI (100MP), ALUN, ARONIA, si …GINKGO BILOBA peste 5000 plantute. As fi avut mai multe, dar locuiesc intr- o zona MINATA din Romania, unde numai betonul si pamantul (atentie a se citi pe verticala) nu se fura. Acum 55 de ani culegeam mure si visine din flora sponta si faceam bani de buzunar- 1 – 2 lei/kg.

  10. Buna ziua , Dle Toader spuneti cu cit vindeti butasul de mure si daca doriti sa trimiteti prin fan curier …!
    Pt un experiment vreau 100 bucati .
    Cu stima , astept raspuns pe e-mail .

  11. Felicitari!doresc sa fac si eu o cultura de mure pe o suprafata mai mica pt k nu am teren mult 2000m si va rog sa imi spuneti daca e rentabil adica sa ai un profit cat decat,cati butasi sunt necesari pt terenul pe care il am si cat costa un butas la d-voastra?

    1. Nu-mi permit sa va contrazic ,domnule Blaga….dar plantatia mea este ecologica , numai ca deocamdata nu este certificata….reactia dvs , am avut-o si eu in 2006 cand am vazut prima data asa ceva !

    2. @Blaga Lucian : aici este vorba de soi si nu de chimicale . Daca “stropesti” putin pe Google , gasesti o multime de soiuri neintalnite la noi , cu fructe imense , uniforme si colorit la comanda consumatorului. Bineinteles ca nu o sa aiba aceeasi aroma si acelasi gust cu ce gasim la marginea padurii.

    3. Eu locuiesc in Anglia, am cumparat butasi fara spini si anul acesta au rodit fructe de 3 cm, dar sunt apoase si nu au dulceata sau aroma.Am o gramada de mure, am sa fac murata cu vodka…

Scrie un comentariu