• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Înființarea unei livezi de nuci cu fonduri europene: Afacerea agricolă la care investiția se amortizează de la prima recoltă

    agrointeligenta.ro -

    Înființarea unei livezi de nuci este una dintre cele mai bune investiții în acest moment, susțin specialiștii din piața agricolă care estimează că există un deficit de până 100.000 de tone de miez de nucă în fiecare an, la nivel mondial. Cei mai mari cumpărători de nucă provin din țările arabe, dar se fac exporturi bune și către Spania sau Grecia.

    În România, suprafețele cultivate cu nuci sunt în creștere aproape exponențială, așa că este posibil ca în următorii ani să devenim un furnizor important pentru Europa și nu numai. Pe treabă s-au pus și vecinii din Republica Moldova, iar un exemplul lui Victor Guțu, agricultor şi directorul Asociaţiei AMG Kernel din raionul Soroca, este demn de luat în seamă.

    Guțu lucrează 7.000 de hectare  de teren agricol, dintre care, pe 750 de hectare a înființat o livadă de nuci. Anul acesta a recoltat primele nuci și spune că a reușit să își amortizeze investiția cu cele 700 de kilograme recoltate de pe fiecare hectar de livadă de nuci.

    Înainte de a investi în livada sa, Guțu spune că s-a documentat care sunt cele mai bune soiuri, optând pentru cele moldovenești, despre care se declară foarte mulțumit. A avut de ales între soiurile de nuci: Cazacu, Costiujeni, Kogălniceanu, Corjeuţi, Schinoasa şi Călăraşi. Dintre acestea, cel mai mare potenţial îl are, crede Guțu, soiul Kogălniceanu, care rodeşte precum un smochin, cu până la şapte nuci în „ciorchine”. În comparaţie, un soi obişnuit are cel mult trei nuci în „ciorchine”. Fermierul spune că acești nuci rezistă la îngheţ şi are o productivitate medie de la două, până la patru tone, în funcție de modul în care este îngrijită livada. În plus, miezul este dulce, de bună calitate, cu aspect comercial.

    În România au prins nucii franțuzești

    În comparație, în România sunt foarte populari nucii franțuzești – soiurile Lara, Fernor sau Franquette, mai ales că pe piață există furnizori de puieți care pot pune la dispoziție cantitățile necesare. În Moldova, însă, se pare că soiurile regionale au fost păstrate și promovate. Chiar și Victor Guțu recunoaște că are profitul asigurat pentru că a dezvoltat un sistem integrat în care nu doar că are o livadă mare, dar își produce singur materialul săditor, are pepiniera sa, utilaje pentru recoltarea mecanizată și un centru de colectare și prelucrare a nucilor, așa că furnizează la export doar miez, cu un preț de până la 10 euro/kilogram.

    Despre clienți, fermierul moldovean spune că nu lipsesc și că nu face față comenzilor. Cel mai mult  a vândut anul acesta în Spania și Iraq, apreciind că țările arabe sunt o piață care poate absorbi cantități impresionante.

    În privința investiției, este vorba de sume începând de la 2.000 de euro pentru un hectar de livadă cu nuci franțuzești, însă e bine de știut că prima recoltă serioasă apare în al cincilea an de la înființarea livezii de nuci. Totuși, și al patrulea an oferă o cantitate rezonabilă de nuci. În al șaptelea și al optulea an livada începe să aibă producția maximă, care, la unele soiuri – precum cele franțuzești, este de circa 6-8 tone la hectar. În medie, se pot obține doi euro pe kilogramul de nuci în coajă și 6 euro pe kilogramul de miez, așa că  merită să așteptați intrarea pe rod a pomilor.

    Programul de reconversie pomicolă ajută afacere cu nuci

    Pentru românii care își doresc să înființeze o livadă de nuci, perioada următoare va aduce o oportunitate de finanțare prin fonduri europene a acestei afaceri. Astfel, prin programul de reconversie pomicolă 2014-2020 se pot obține finanțări și pentru exploatațiile de nuc. Vor primi mai ușor finanțare fermele mici, care includ în proiect și realizarea unei pepinierte proprii și comercializarea directă a recoltei, după prelucrare. Un alt avantaj îl vor avea asciațiile de producători, noul PNDR urmărind și creșterea nivelului de asociere în agricultura românescă. Autoritățile estimează că fondurile alocate vor depăși 200 de milioane de euro pentru tot programul, așa că toți cei care vor fi pregătiți să acceseze banii europeni în primele sesiuni, vor avea cea mai mare șansă să primească finanțare.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Salata iute: cultivare, beneficii. Tehnologia de cultură de la semănat la recoltare Preț arpagic 2024. Cât costă un kg de arpagic în diferite județe Fabrica Luduș – contracte cu peste 500 de fermieri. Prețul stabilit pe tona de sfeclă de zahăr

    Ultimele știri

    Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării Florin Barbu, MADR: Protestele fermierilor din toată Europa – un duș rece Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!”