• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cea mai mare producție de porumb la hectar în 2014: Un fermier din Neamț a recoltat 19,2 tone de porumb/ha fără irigații

    Gabriela Gimbășanu -

    Anul trecut, cea mai mare producție de porumb la hectar din România – înregistrată și verificată în 2014 atât de autorități, cât și de companiile din sectorul agricol, a fost cea obținută de către inginerul Vasile Pop Silaghi din județul Neamț.

    În acest moment, nemțeanul deține recordul național la producția de porumb la hectar în 2014, reușind în campania din toamnă să recolteze – fără a iriga, o medie de peste 19 tone la fiecare hectar cultivat. De aproape 5 ori mai mult decât media producției naționale la porumb, dacă este să luăm în calcul cele mai recente cifre oficiale (datând din primăvara anului trecut) care raportau o producție națională medie de circa 4,4 de tone la hectar.

    Agricultorul cunoscut mai ales pentru cultivarea cartofului s-a reprofilat recent pe cultura mare, lăsând în plan secund producția de cartofi. Director general al societății Business Agro Consulting cu sediul în Piatra Neamț, Vasile Pop Silaghi exploatează aproape 800 de hectare de teren agricol, din care, 230 de hectare sunt cultivate cu sămânță de porumb pentru Monsanto.

    Fermierul cu cea mai mare productia de porumb la hectarÎn ceea ce privește porumbul pentru consum, fermierul nemțean cultivă o suprafață de 80 de hectare. ”Pentru porumbul de consum folosim doar hibrizi Dekalb: DKC 4014, DKC 3015, DKC 5190, hibrizi semi-tardivi care dețin ponderea cea mai mare ca suprafață cultivată. Potențialul genetic al hibrizilor este corelat cu perioada de vegetație, la hibrizii tardivi se obțin producții mult mai mari decât la hibrizii semitardivi”, a declarat inginerul pentru Agrointeligența.

    Hibrizi Dekalb, fertilizatori Timac și tratamente BASF

    Producția record de peste 19 de tone la hectar au fost obținută fără nici un strop de apă din irigații, dar urmând și respectând întocmai planul culturii, în forma recomandată de consultanții firmelor cu care colaborează. ”Anul trecut am obținut o producție fizică de 19,200 tone/ha, iar la stas a rămas 17 tone. Am folosit hibridul DKC 5190 și nu am irigat. Recordul personal pe care l-am obținut este cel de acum doi ani, când am strâns peste 20 tone/ha producție brută. Tehnologia de cultivare a fost sugerată de Monsanto, tehnologie Max TECH care se referă la utilizarea cât mai eficientă a resurselor de fertilizare, apă și substanțe chimice de protecție pentru cultura porumbului, dar și la maximizarea producției. Am avut ca parteneri: Timac Agro pentru fertilizare și BASF Crop Protection pentru protecția plantelor”, ne-a vorbit Vasile Pop Silaghi despre tehnologia aplicată.

    Secretul recoltei-record: microelementele

    În ceea ce privește fertilizarea, inginerul ne-a mărturist că cele mai importante sunt microelementele. “Am folosit un total de 630 de kg de substanță activă la hectar repartizată astfel: 245 kg de azot substanță activă, 90 kg fosfor, 70 kg calciu, oxid de sulf 200 kg, magneziu 18 kg, mangan 0, 4 kg, zinc 1,2 kg și bor 1 kg. Nu am folosit potasiu pentru că solul era îmbogățit în mod natural cu acest element. Este foarte important ca la administrarea de cantități mari de microelemente să stimulăm absorbția plantelor cât mai aproape de total. Cred că acesta a fost secretul tehnologiei aplicate – microelementele. Am mai folosit în vegetație fertilizanți foliari care conțin azot, fosfor și zinc”, ne-a mărturisit fermierul despre secretul succesului său în cultura porumbului.

    Despre prețul cu care și-a valorificat cea mai mare parte a producției, agricultorul ne-a spus că a vândut porumbul cu 40 bani în toamnă: ”Am spații de depozitare, dar în acest moment prețul este de 50 bani. Cred că în perioada următoare va crește prețul întrucât suntem încă în perioada de iarnă, iar cererea pentru porumb este în creștere”.

    Provocările cu care se confruntă inginerul din Neamț sunt legate în mare parte de zona geografică în care are situată exploatația sa agricolă: ”Faptul că suntem situați într-o zonă relativ rece comparativ cu zona de sud, fiind amplasați la 17 km de Piatra Neamț, nu putem cultiva, din păcate hibrizi tardivi care obțin producții mult mai ridicate și ajung la maturitate mult mai târziu. Consider că în zona de sud nu se pot obține astfel de producții, deoarece această tehnologie înglobează o serie de factori, iar în zona de sud este prezentă arșita de pe perioada verii care nu poate fi eliminată nici măcar prin irigare. În condițiile schimbărilor climatice apărute în ultima perioadă cred că zona noastră se pretează mult mai bine pentru porumb decât Bărăganul și sudul Munteniei”.

    Planuri ambițioase pentru 2015

    Anul trecut, pentru rezultatele obținute la el în fermă, inginerul a fost premiat de ministrul agrciulturii Daniel Constantin în cadrul Galei ”Fermierul Anului” organizată la Palatul Ghika din Capitală, iar planurile sale pentru anul 2015 au fost deja trecute pe hârtie. „Anul acesta voi pune DKC 4014, DKC 4024, DKC 3623, DKC 3939. Sunt hibrizi cultivați la noi în zonă și fac producții stabile. Nu am stabilit încă ce suprafață voi pune pentru că nu am discutat și nu am semnat contractele cu clienții. Acest lucru depinde și de ce se întâmplă în perioada următoare pe plan internațional, până la embargou, pentru că toți clienții mei principali erau din Rusia și Ucraina”, a mărturist fermierul.

    Inginerul nemțean ne-a declarat că va începe lucrările de pregătire a terenului la mijlocul lunii martie. În zona Neamț porumbul se seamănă după 20 aprilie, până atunci se fac lucrările de pregătire, fertilizare și nivelare. În prezent agricultorul își ocupă timpul cu repararea utilajelor și echipamentelor pentru a fi pregătite să funcționeze la putere maximă la venirea primăverii.

    Evolutia culturii de porumb in Romania
    Foto: www.mesagrulneamt.ro, Capital.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!