• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrostar cere autorităților să nu mai oblige fermierii să își încaseze subvențiile prin bănci comerciale

    agrointeligenta.ro -

    Modul de acordare a subvențiilor, haosul legislativ sau reducerea TVA la produsele alimentare sunt chestiunile pe care Federația Agrostar le-a identificat ca probleme esențiale pentru sectorul agricol la început de 2015. Recent, organizația a transmis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rutale un document în care nu doar enunță chestiunile arzătoare pentru fermieri, dar propune autorităților și o serie de soluții pentru rezolvarea lor.

    “Am înaintat Ministerului Agriculturii un document cu toate problemele din sector și cu măsurile pe care le propunem pentru redresarea acestui domeniului, care, desi are o contributie insemnata la PIB, a fost neglijat de toti guvernantii. Politicile de până acum au dus la o decapitalizare sistematica a agricultorilor romani. Vrem ca agricultorul român să fie pe picior de egalitate cu fermierii din celelalte state UE, să beneficieze de aceleași facilități. Dacă alte țări iși apără fermierii și își promovează produsele, noi suntem in continuare o piață de desfacere și fermierii noștri cu greu iși fac loc pe piață, pentru că nu sunt competitivi, din cauza unui tratament fiscal discriminator in raport cu colegii lor din UE. La acesta se adauga legislatia confuza și schimbarea permanenta a acesteia”, a declarat secretarul general al Federației Agrostar, Horațiu Raicu.

    O chestiun supărătoare pentru fermieri este faptul că sunt obligați să își încaseze subvențiile prin inetrmediul conturilor deschise la băncile comerciale care le aplică comisioane semnificative. ”Cerem revizuirea acordurilor încheiate cu băncile comerciale, verificarea comisioanelor și dobânzilor practicate pentru acest serviciu, cât și acordarea de credite cu dobânzi mici, cu termene de grație cât mai mari, pentru producția agricolă. Dacă se dorește păstrarea acestei practici, normal ar fi să se negocieze cu o bancă cu capital majoritar de stat prin care să se facă aceste plăți și care, totodată, să acorde agricultorilor credite sau capital de lucru la dobânzi preferențiale cu perioade de grație avantajoase pentru agricultori”, precizează Horațiu Raicu.

    Referitor la fiscalizarea din agricultură, Agrostar cere eliminarea normei pe venit care a creat probleme majore și necesită o rezolvare urgentă. ”Prin adoptarea acestui mod de a plăti impozit în agricultură nu s-a făcut altceva decât să se recunoască faptul că statul nu are capacitatea de a eradica evaziunea fiscală din agricultură. Norma pe venit nu face altceva decât să impoziteze producția, și nu comercializarea. Prin urmare producătorul agricol plătește impozit, chiar dacă tot ceea ce produce este pentru consum propriu, și nu pentru comercializare sau plătește impozit atât pentru ceea ce a produs pentru consumul propriu, cât și pentru ceea ce a produs pentru comercializare”, arată reprezentanții federației din sectorul agricol. Organizație indică și faptul că este modul în care este stabilit cunatumul acestui impozit la nivel de județ de către Direcțiile Agricole se face în mod subiectiv, ajungându-se ca ”același produs agricol într-un județ are un cuantum mai mare, iar același produs agricol în județul limitrof are un cuantum mai mic, în aceleași condiții de mediu și de sol”.

    „Să nu mai spunem de faptul că pentru crescătorii de animale nu s-a definit exact pentru ce categorie de animale plătesc impozit. Astfel, se impune reglementarea acestei situații pe un principiu de impozitare a comercializării și nu a producției”, precizează secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till