Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

IERI 10:11 Culturile, sufocate de arșiță: La nivelul lanului de grâu se ajunge și la 50 de grade Celsius!

IERI 09:41 APIA anunță: A început procesarea dosarelor pentru subvențiile fermierilor din eșantionul de control

24 iunie Fermierii au fost MINȚIȚI: APIA nu poate debloca dosarele agricultorilor care au fost în control!

Cătina albă rămâne una dintre cele mai profitabile culturi agricole: Un bucovinean a investit 1.000 de euro și acum câștigă anual de zece ori mai mult

catina3

Pe o piață tot mai aglomerată a culturilor agricole de nișă, cătina albă continuă să dețină un loc fruntaș în privința profitului obținut la hectarul de plantație. Dacă unii cultivatori vorbesc de profituri garantate de 10.000 de euro/ha pentru cultura intensivă, povestea unui economist din nordul Moldovei ne confirmă că se pot obține bani frumoși investind bani puțini într-o plantație de cătină albă, procesând și comercializând apoi pe cont propriu toată recolta.

Afacerea cu cătină albă pornită de Mihai Manoilă este localizată în nordul Moldovei, pe dealurile din zona Comunei Brăești, Botoșani, iar producătorul este mândru că a reușit să creeze una devărat brand local pornind de la această cultură de nișă.

Pentru familia Manoilă, aventura cu cătina a început acum 10 ani, dintr-o pură întâmplare. “Mergând la piață, am găsit pentru prima dată cătină la un bătrânel. L-am întrebat ce este și de unde o aduce. Mi-a spus că vine cu ea din zona de munte a Bucovinei. M-a uimit spunându-mi că are 80 de ani, deși eu nu îi dădeam mai mult de 60. Acesta a fost motivul pentru care m-am hotărât să cumpăr de la el și să încerc acest fruct. După aceea am luat decizia de a merge în Bucovina pentru a vedea unde și în ce condiții crește această plantă”, a povestit pentru Agrointeligența Mihai Manoilă (foto), despre cum a luat naștere afacerea Moldofruct Bucovina.

cultivator de catina

Odată ajuns în Bucovina, cultivatorul a descoperit că nu are nevoie de mult teren pentru a înființa o plantație de cătină albă. “Având pământ la țară, aproximativ un hectar și jumătate, m-am gândit că ar fi bine să încep să îmi cultiv eu propria cătină”, mărturisește economistul.

Citiți și: O afacere rentabilă: un clujean face profit de 500.000 de euro din cătina albă

Materialul săditor nu l-a cumpărat, ci și l-a produs singur, selecționând cătină din cultura spontană a moldovei. ”Procesul de selecție a durat 3-4 ani. Am ales puieții masculi de cei femelă, după care am facut materialul din 9 puieți femelă și un mascul. Astfel, în anul 2010 am reușit să plantez 70 de ari cu 1.100 de plante. Când m-am apucat, nu știam nimic despre agricultură, așa că am încătat totul singur, de la zero”, ne-a spus bucovineanul despre modul în care a reușit singur să își facă materialul săditor. Cultivatorul a subliniat faptul că întregul proces presupune o informare temeinică, dar că nu trebuie să fi neapărat horticultor pentru a face asta.

Soiuri de cătină

La noi în țară se găsesc două feluri de cătină: cea albă care este de culoare galben-portocalie și cătina roșie de culoare roșu închis. “Calitățile nutritive și conținutul în vitamine și substanțe active este același. Cea albă este mai răspândită la noi, fiind mai rezistentă. Nu are dăunători și nu este pretențioasă nici la tehnologie. Cătina roșie nu se cultivă se găsește doar în flora spontană” a declarat pentru Agrointeligența cultivatorul.

Lucrări tehnologice minime

Cultura de cătină albă nu este deloc pretențioasă și nu necesită mult timp pentru întreținere. Din punct de vedere vegetativ cătina nu are vulnerabilități. Cultură se pretează la orice tip de teren, este utilizată în zonele de deal și munte pentru a fixat terenul. Poate fi cultivată și în zone de umezeală excesivă dar și în zone predispuse la secetă.

Citiți și: Cel mai mare cultivator de cătină din România câştigă peste 10.000 de euro la hectar. Secretele lui Alexandru Vulpe

“Lucrările tehnologice sunt puține și constau în câteva tăieri efectuate manual. Pentru a înființa cultura și până la intrarea pe rod am cheltuit în jur de 1.000 euro”, apreciază Manoilă. El recunoaște că face un efort fizic intens în perioada de cules, care, având în vedere suprafața mică, se efectuează manual, în familie. ”Dacă procesul de culegere al fructelor se face prin tăiere, cătina nu poate fi adunată în totalitate, se strânge jumătate de recoltă într-un an, lăsând cealaltă jumătate pentru anul următor. La suprafața pe care o am eu strâng în jur de 2.000-2.500 kilograme”, ne-a precizat economistul despre tehnologia de recoltare a cătinei albe. Odată intrată pe rod, ea va face fructe timp de 25 de ani, fără mari eforturi de întreținere.

Producție mai mică, gust mai bun

Ca și comparație, producția pe care o obține Mihai Manoilă în Bucovina este cu mult sub se obțin alți producători din țară, însă economistul spune că este mulțumit de faptul că are propriul soi, din zonă, care are o savoare aparte și respectă gustul de odinioară al cătinei românești. Totodată, el apreciază că plusul său mai constă și în faptul că a decis să nu exporte cătina recoltată, ci să o valorifice singur printr-o minimă procesare și un magazin online.

Pentru valorificarea cătinei bucovineanul a apelat la oamenii locului pentru a găsi cele mai bune rețete. “O parte din cătină o vând în stare proaspătă direct pe piața locală. De asemenea, valorific producția și prin prelucrare, am câțiva stupi de albine, amestec mierea cu cătină și vând miere de cătină. Fac și alte produse : tincturi, uleiuri, siropuri, sucuri și ceaiuri. Produsele pe care le obțin sunt realizate respectând în tocmai rețetele tradiționale, pe care le-am cules eu de la bătrânii din zonă și de la mânăstirile bucovinene. Nu folosesc pentru procesare utilaje deosebite, utilizez numai bătrânul tuci și pirostriile” ne-a mărturisit Manoilă despre tehnologia folosită pentru prelucrarea cătinei.

Valorificare în zonă și online

Mihai Manoilă apreciază că avantajul său pe o piață cu o concurență puternică este că el se adresează mai ales zonei sale și apoi că face produse de calitate din materii prime naturale. “Am reușit să îmi formez un cerc fidel de clienți mergând din poartă în poartă cu promovarea produselor mele, le-am oferit spre degustare și au fost fermecați de gustul lor. De asemenea, calitatea este cea care mi-a adus un număr însemnat de persoane care cumpără tot timpul anului. Orice produs pe care îl fac este realizat ca și când l-aș face pentru mine și familia mea” ne-a spus economistul despre strategia de promovare pe care a adoptat-o.

Profit de cel puțin 12.000 de euro. Și frunzele aduc bani!

Cât despre investiția în magazinul online și promovarea pe internet, economistul spune că încearcă să facă totul singur pentru a reduce costurile. Așa se face că, la final de an, el are asigurat un profit de cel puțin 12.000 de euro dacă alege să vândă cătina în cel mai simplu mod – congelată, la 25 de lei kilogramul. Alte produse din care face bani sunt tinctura din fructe sau din scoarță de cătină albă – 8 lei, uleiul de cătină albă și măsline – 8 lei/100 ml, boabe de cătină în miere – 15 lei/borcanul sau fructe uscate sau măcinate – 15 lei. Chiar și frunzele de cătină au plus valoare în afacerea lui Mihai Manoilă, care le usucă natural și apoi le vinde cu 30 de bani pliculețul. Se prepară din ele infuzii care ajută circulația și sistemul nervos central.

Foto: moldofruct-bucovina.webnode.ro 

EXITCARD EXITCARD
apa calda din compost

Cea mai ieftină sursă de încălzire pe timp de iarnă: Centrala verde pe care și-o poate construi singur orice gospodar

sera

Sera îngropată cu care poți produce legume și în miezul iernii. Costă 270 de euro și o poate construi orice gospodar

taierea-la-vita-de-vie

Tăieri de primăvară la vița de vie: reguli de aur pentru a obține o recoltă bogată în toamnă

nut

Înființarea unei livezi de nuci cu fonduri europene: Afacerea agricolă la care investiția se amortizează de la prima recoltă

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Bravo d-le Manoila ,pareti un mexican cu palaria aceia, insa sinteti simpatic, aveti fler pentru afaceri, dar mai ales va place munca.Continuati in acest mod deoarece eforturile va vor fi rasplatite, intrucit produceti in mod ecologic produse de calitate superioara.

  RĂSPUNDE
 2. Interesante articole,multumesc!

  RĂSPUNDE
 3. Firma CATINAPLANT SRL desfasoara activitati agricole specifice exclusiv in domeniul infiintarii, intretinerii si exploatarii plantatiilor de catina alba, sens in care ofera doritorilor urmatoarele oportunitati:
  – Comercializeaza material saditor/butasi inradacinati de catina din soiurile Serpeni, Pitesti 1 si Pitesti 2 obtinuti in pepiniera proprie, insotiti de Certificat de calitate si conformitate, Certificat fitosanitar si Certificat de confirmare ecologica;
  – Infiinteaza plantatii de catina in conditii rentabile, cu material saditor de calitate si dispunand de personal muncitor cu experienta;
  – Ofera consultanta de specialitate cu privire la infiintarea, intretinerea si exploatarea plantatiilor de catina, pregatirea terenului, densitati optime de plantare, plantarea proriu-zisa, tehnologia privind taierile de crestere si fructificare in scopul obtinerii de productii cat mai mari la hectar, metode de recoltarea manuala si mecanica etc;
  – Intocmeste Proiecte de infiintare a plantatiilor de catina necesare la Directiile Agricole Judetene pentru solicitarea eliberarii Autorizatiei de infiintare a plantatiei, conform prevederilor Legii pomiculturii;
  – Pentru clientii nostri, la cerere, asiguram desfacerea intregii productii de catina pe baza de contract, pe perioade mari de timp.
  Informatii si comenzi pe E-mail “ [email protected]” sau la tf. 0744995788.

  RĂSPUNDE
 4. Cine a scris acest articol trebuia să se documenteze și din punct de vedere geografic și istoric unde se află com. Brăiești, jud. Botoșani și care parte a țării este Bucovina. Nu mai scrieți după ureche, fără să vă informați. În rest interesant articolul. Felicitări domnului Manoilă pentru afacere.

  RĂSPUNDE
 5. Dl MANOILA este demn de admiratie pentru perseverenta cu care actioneaza si acumuleaza experienta in domeniu n care a pornit dela zero, dar ce ne facem cu cei care recolteaza ramuri de catina(in vederea inradacinarii) si drajoni din flora spontana, fara o selectie prealabila, din care multi sant masculi,deci neproductivi si le vand tertilor.Printre acestia se numara si PASCA SIMION din Bistrita (fals din Buford,Georgia,cum se prezinta la comentarii)) care are infiintata o pepinera linga Bistrita, planteaza si infiinteaza plantatii la terti cu material saditor cules din flora spontana , fara o selectie prealabila din care multi sant masculi) iar „beneficarii” se vor trezi peste 3-5 ani cu spini pe terenul cultivat cu catina, in loc de plantatii productive.Consultati Catalogul soiurilor din Romania ,unde in anul 2014 erau omologate 20 de biotipuri de catina, din care 3 sant polenizatori (masculi).Printre acestea se numara Pitesti 1, iar Pitesti 2 este radiat din 2012, cu drept de vanzare pana in 2015, acestea omologate de Maracineni.Soiul Serpeni cu care se lauda pe toate drumurile PASCA SIMION nu exista ca atare, dar ceva similar a fost omologat de Fructex Bacau, respectiv Serpenta, cu oarecare performante. Asa ca certificatele de calitate si conformitate, fitosanitar si ecologic furnizate de P.S. sant neconforme cu realitatea si pe langa legislatia din domeniul pomiculturii sau ecologiei, materialul initial(bete,ramuri) provenind din zone neconforme, respectiv flora spontana (dealurile si vaile patriei) si nici intr-un caz nu au calitatile soirilor respective.Firma Catinaplant poseda o mica plantatie, pe aproape 20 de arii cultivata cu biotipurile mentionate (Pitesti 1,2 si Serpeni), dar aceasta pana in prezent nu a fost valorificata prin recoltare de bete in vederea inradacinarii in pepiniera proprie, avind doar 300(trrei sute) de plante achizitionate in anul 2012. Abia din anul acesta va putea recolta ramuri, dar firma vinde mii de butasi., cum se lauda pe net. De unde?Din flora spontana binenteles.Firma Catinaplant din Bistrita nu are nici un angajat(verificati pe intrnet), iar lucrarile le executa cu zilieri,care numai specialisti nu pot fi numiti.In privinta „consultantei de specialitate” vizitati pe net evolutia asa ziselor sfaturi date de PASCA SIMION si va veti lamuri. In 2010 spunea ca plantatiile de catina nu necesita decat 1-2 coase pe an, atat si nimic mai mult. Incet, incet a mentionat ca necesita intretinere prin prasile, irigarea este obligatorie in primul si eventualal doilea an si optional ulterior in periade de seceta, se impun taieri de formare si fructificare, inclusiv imbogatire solului cu ingrasaminte.Insa o da rau in bara la capitolul recoltare, unde exista multa imaginatie. Cat despre desfacerea asigurata a productiei de catina obtinuta de pe viitoarele plantatii, vorbe in vant (va mai aduceti aminte de Sorin Ovidiu VANTU si F.N.I.,acolo vor fi banii d-voastra). Marele „specialist” recunoste ca a avut „esecuri” cu unele plantati ( Sacele-Constanta,altele in Teleorman si Valcea), dar intrebatii pe cei afectati cum il denumesc. Veti putea citi ziarul Informatia Harghitei din septembrie 2015 unul din calificative, „GOLANI „. . Este vorba de o teapa de 2000 euro data de PASCA SIMION unei persoane din Toplita, unde cel in cauza se deplaseaza la schi (cine poate, poate nu-i asa ?). Sa auzim numai de bine !

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES