Comerţ alimentar

Victorie pentru sectorul cărnii și cel de legume-fructe: Proiectul noului Cod fiscal prevede TVA de 9% la aceste produse agroalimentare – UPDATE

Ministerul Finanțelor Publice a publicat astăzi pe site-ul său proiectul de lege pentru noul Cod Fiscal. Discuțiile avute în ultima perioadă cu reprezentanții Guvernului au adus un rezultat mult așteptat de producătorii din industria cărnii și cel de legume-fructe. Astfel, pentru aceste două sectoare, proiectul de lege intră în dezbatere cu propunerea de reducere a TVA-ului la 9%.

UPDATE: Invitat în emisiunea Antena 3, ministrul Darius Vâlcov a precizat că reducerea TVA la carne de la 24% la 9% se va aplica inclusiv pentru produsele din carne!

Cota standard a TVA este și ea propusă spre reducere de la 24% la 20% de la începutul anului viitor, în timp ce de la 1 ianuarie 2018, TVA va scădea la 18%.

“Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:
a) serviciile constând în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, cinematografe, altele decât cele scutite conform art. 285 alin. (1) lit. m);
b) livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii;
c) livrarea de proteze şi accesorii ale acestora, cu excepţia protezelor dentare scutite de taxă conform art. 285 alin. (1) lit. b);
d) livrarea de produse ortopedice;
e) livrarea de medicamente de uz uman şi veterinar;
f) cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping;
g) livrarea următoarelor bunuri:
1. toate sortimentele de pâine, precum şi următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri, care se încadrează în grupa produse de brutărie la codul CAEN/CPSA 1071;
2. făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, care se încadrează la codul CAEN/CPSA 1061;
3. triticum spelta, grâu comun şi meslin, care se încadrează la codul NC 1001 99 00, şi secară, care se încadrează la codul NC 1002 90 00;
4. carne şi peşte. Prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale se prevăd codurile NC ale produselor care se încadrează în această categorie;
5. legume şi fructe. Prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale se prevăd codurile NC ale produselor care se încadrează în această categorie”, se arată în proiectul noului Cod Fiscal elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.

Deşi proiectul de lege este, cu siguranţă, un răspuns mult aşteptat al producătorilor agricoli, nu este încă clar dacă de reducerea TVA vor beneficia şi procesatorii din industria cărnii, cea de legume-fructe şi peşte. Astfel, cu siguranţă că în discuţiile ulterioare cu reprezentanţii MFP, dar şi la cele din Parlament, va fi nevoie de o clarificare dacă noua cotă redusă de TVA se va aplica şi produselor din carne, conservelor de peşte sau a celor din carne, spre exemplu. Totodată, nu  se spune nimic despre restul filierei de producţie – furaje, spre exemplu, care ar putea face obiectul unui alt proiect de lege, respectiv cel pentru taxarea inversă pentru carne şi produse din carne.

Vom reveni cu amănunte.




Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu