• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reducerea TVA la alimente: Cum a reintrat laptele în cărți printr-un proiect de lege votat discret în Comisia pentru agricultură

    agrointeligenta.ro -

    Agrointeligența a vorbit mereu de o cursă a reduceriii TVA la alimentele de bază. Că este vorba despre carne, despre lapte sau despre legumele și fructele proaspete, pentru fiecare dintre aceste categorii de produse se duce un lobby din partea producătorilor și/sau a industriei pentru o relaxarea fiscală care să reducă nu doar prețul la raft și evaziunea, ci și povara de pe umerii producătorilor.

    În timp ce producătorii și procesatorii din industria cărnii și a peștelui urmăresc cu sufletul la gură fiecare mișcare a Guvernului Ponta cu privire la noul Cod Fiscal, se pare că industria laptelui și sectorul de legume-fructe ar putea ”să ia fața” tuturor în privința reducerii TVA. Un proiect legislativ depus în Parlament în vara anului trecut trece cu viteză prin comisii, fiind la un pas de a fi votat în Camera Deputaților – for decizional. Inițiativa aparține unui grup de 83 de deputați și senatori din arcul puterii care propun o cotă redusă de TVA de 9% pentru laptele de consum și legumele și fructele proaspete. Reducerea taxei pe valoare adăugată ar urma să fie aplicată de ”agenții economici producători, importatori și de cei care comercializează aceste produse”.

    Proiectul de modificare a Codului Fiscal aflat acum în vigoare a fost respins de către Senat și Comisia de politică economică, însă a primit aviz favorabil din partea membrilor Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților și mai are nevoie doar de un raport din partea Comisiei de buget pentru a fi supus votului final. Dacă inițiativa nu va fi blocată printr-un sertar, situația s-ar putea rezolva favorabil în doar două-trei săptămâni pentru cei din industria laptelui și pentru cei din legume-fructe.

    În tot acest timp, industria cărnii stă cu ochii ațintiți pe noul Cod Fiscal pe care, încă, trebuie așternute toate avizele din ministere. După această procedură birocratică, proiectul va fi trimis către Senat pentru dezbatere în regim de urgență. Cum, însă, Camera decizională este Camera Deputaților, iar Opoziția dă semne că va face tot posibilul pentru a pune bețe în roate proiectelor trimise de Guvern, există riscul ca inițiativa să fie îngropată, fie să fie ”ciopârțită” prin amendamente care de care mai populiste și care să transforme complet textul Codului Fiscal negociat de producătorii agricoli cu fostul ministru Darius Vâlcov.

    Oportunitate ratată?

    Atât producătorii de carne, dar și procesatorii puteau profita de inițiativa legislativă pentru a-și asigura un plan B în cazul în care proiectul Codului Fiscal va dispărea din radarul priorităților guvernamentale. Similar, și procesatorii de lapte aveau această oportunitate: aceea de a propune deputaților amendamente care să completeze proiectul de lege pentru reducere de TVA.

    În prezent, inițiativa va mai fi dezbătută doar în Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, însă termenul pentru depunerea amendamentelor a expirat pe 2 martie, în timp ce termenul pentru depunerea raportului a fost și el depășit din 10 martie. În această situație, fie se forțează completarea inițiativei în Comisia de buget, fie, atunci când proiectul ajunge în plenul Camerei Deputaților, se creează un consens parlamentar pentru ca propunerea de modificare a Codului Fiscal să fie retrimisă la comisii pentru o reevaluare. Pentru un astfel de rezultat, însă, producătorii și procesatorii trebuie să facă un efort mai mare decât cel la nivel declarativ, un efort prin care să îi convingă atât pe deputații Puterii, cât și pe cei ai Opoziției, de oportunitatea uriașă pentru sprijinirea celor mai importante industrii agroalimentare din România!



     


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till