• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât se va plăti pentru hectarul de soia în 2015?

    agrointeligenta.ro -

    Subvenția plătită pentru cultura de soia în 2015 a fost, încă de la începutul anului, în atenția fermierilor români. Știind că fermele de peste 15 ha vor trebui să aloce 5% din suprafață pentru plante fixatoare de azot, agricultorii s-au concentrat de la început pe soia, la care sprijinul cuplat vehiculat este de 325 euro/ha, pe lângă plata unică pe suprafață (SAPS) și celelalte plăți directe (Ajutorul Național Tranzitoriu, Plata redistributivă și/sau Plata pentru tineri fermieri).

    Calculele fermierilor ar putea fi, însă date peste cap tocmai de marele lor interes pentru soia. Astfel, sprijinul cuplat pentru această cultură a fost anunțat de 325 de euro/ha, dar acest calcul (tabel jos) fusese negociat cu fermierii la o suprafață cultivată la nivel național de 79.800 de hectare.

    110.000 de hectare de soia la nivel național

    Conform primelor estimări din piață, se pare că fermierii români vor însămânța peste 110.000 de hectare cu soia în 2015, ceea ce va face ca, foarte posibil, suma acordată pentru fiecare hectar să scadă. Mai mult, pentru a încasa plata acordată pentru promovarea culturii de soia la noi vine cu o serie de condiții, cele mai aspre fiind legate de productivitate.

    Sprijin cuplat la producții de peste 1.300 kg/ha

    Astfel, pentru a încasa sprijinul cuplat pentru soia, cultivatorii trebuie să declare în cererea unică de plată cât pământ vor cultiva cu soia. Apoi, ei vor trebui realizeze o producție anuală minimă de 1.300 de kilograme de boabe de soia la hectar. Mai mult, fermierul trebuie să facă dovada că valorifică recolta minimă pe bază de contract încheiat cu o unitate de industrializare a boabelor de soia, în scopul obţinerii de şrot şi ulei de soia sau soia integral extrudată, sau pe bază de contract comercial de vânzare a mărfii şi/sau o utilizează în scopul furajării animalelor înscrise în RNE şi a păsărilor pe care le deţin în fermă, prin prelucrarea producţiei cu instalaţii proprii de procesare a soiei sau pe bază de contract de prestări de servicii.

    Citiți și: Sprijin cuplat în sectorul vegetal: Ce culturi agricole vor primi cele mai mari subvenții pe suprafață în 2015

    O altă variantă este să se arată că se livrează pe bază de aviz de expediţie, deţinătorului soiului minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha, în cazul loturilor semincere, şi se prezintă factura fiscală pentru servicii multiplicare soia, emisă către deţinătorul soiului, din care să reiasă ca i-a livrat minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha.

    Citiți și: Pachetul de înverzire a schimbat planul de cultură în marile ferme. Laurențiu Baciu: De anul acesta cultiv și soia. Pun 100 de hectare!

    Cât despre suma pe care o vor încasa pentru fiecare hectar de soia, fermierii nu pot fi siguri de nimic. Dacă se va menține același buget fix calculat la mai puțin de 80.000 de hectare, calculele lor riscă să fie date peste cap chiar din primul an de când intră în vigoare noul sistem de plăți directe. Un avantaj care se menține însă indiferent de cuantumul subvenției la soia va fi acela că odată declarate suprafațe cu soia de cel puțin 5% din totalul exploatației vegetale, agricultorii pot sta liniștiți că îndeplinesc condiția principală pentru a încasa plata directă prin pachetul de înverzire.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till