• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de ricin îi aduce unui clujean venituri de 36.000 de euro/hectar. Semințele de ricin se culeg la finele verii și se vând cu cel puțin 100 lei/kg

    Gabriela Gimbășanu -

    În perioada comunistă, ricinul se cultiva la noi pe suprafețe întinse, însă astăzi puțini sunt cei care au auzit de această plantă și mult mai puțini sunt cei care mizează pe înființarea unei culturi de ricin în câmp. În urmă cu doi ani, Ioan Conț, un fermier din Cluj-Napoca s-a încumetat să înființeze o plantație de ricin pe aproximativ un hectar și a povestit pentru Agrointeligența care sunt oportunitățile de piață pentru această cultură inedită.

    “Și astăzi îmi aduc aminte cât de frumoase erau câmpurile de ricin în vremea copilăriei mele. În urmă cu doi ani am achiziționat sămânță de pe internet și m-am hotărât să mă apuc și eu să cultiv această plantă medicinală. Pentru tot ce înseamnă informații în ceea ce privește tehnologia de cultură m-am informat de pe internet. Deși nu am găsit prea mulți români care să cultive pe suprafețe mari de ricin, mi-am dat seama că nu am cum să dau greș. M-am gândit că dacă buncii mei reușeau acum o sută de ani să cultive această plantă, eu de ce nu aș putea”, a declarat pentru Agrointeligența Ioan Conț fermier din Cluj.

    Pregătirea terenului esențială

    Înainte de înființarea unei plantații de ricin trebuie pregătit terenul. ”Suprafața de teren necesită o arătură adâncă la 30-35 cm, discuire, la fel cum se procedează la înființarea culturii de porumb. În mai este perioada optimă în care se poate înființa o plantație de ricin. La semănat se folosește același echipament ca și la porumb, iar distanța la plantare este de 75 centimetri între rânduri și 25 centimetri între plante pe rând”, ne-a explicat cultivatorul.

    Ricinul se poate planta pe orice tip de sol, dar este recomandat să se înființeze plantații în partea de sud a României, deoarece această plantă are nevoie de o toamnă târzie pentru ca semințele să ajungă la maturitatea optimă de recoltare.

    Fermierul din Cluj-Napoca a subliniat faptul că ricinul necesită temperaturi ridicate pe toată perioada de vegetație, fiind o plantă extrem de sensibilă la gerurile târzii de primăvară. Întreaga plantație de ricin poate fi compromisă dacă se manifestă temperaturi de 1-2ºC.

    cum arata planta de ricin

    Nu necesită fertilizare și nici irigare

    Solurile pe care se înființează plantații de ricin trebuie să fie fertile, bogate în substanțe nutritive, iar după plantare este necesar să se execute o prașilă mecanică dacă avem echipamentele necesare. Dacă nu, două prașili manuale sunt suficiente. ”Pe un teren fertil nu este nevoie de îngrășăminte și nici de irigare. Cerințele față de umiditate sunt moderate, datorită faptului că planta are niște rădăcinii puternic ramificate. În schimb, excesul de umiditate duce la dezvoltarea anormală a plantelor și la prelungirea perioadei de vegetație”, a explicat fermierul motivele petru care cultura de ricin nu are nevoie de sistem de irigare.

    Pentru rezultate bune, se administrează 16-20 tone de gunoi de grajd bine fermentat, care se încorporează în sol odată cu arătura. Îngrășământul se administrează cu 7-10 zile înainte de semănat.

    Cost de înființare de 1.500 euro

    La înființarea unui hectar cu plante de ricin, costul cel mai are este reprezentat de prețul sămânței. “Eu cultiv soiul de ricin roșu, despre care știu că nu este românesc. Este în schimb grozav pentru grădină, arată foarte bine ca plantă ornamentală, iar în câmp acest soi are un randament bun la condițiile noastre de climă. Când mi-am făcut un calcul mi-a iești că la un hectar intră 35 de kilograme de sămânță, iar prețul pentru un kilogram de sămânță este de 100-150 lei. La un calcul simplu, doar cu sămânța cheltuiești 1.200 de euro pentru un hectar, plus vreo 300 de euro costul cu pregătirea terenului. Ceea ce înseamnă că înființarea unei plantații de ricin te duce la maxim 1.500 de euro pentru un hectar”, ne-a vorbit clujeanul.

    Cărnirea plantelor

    Secretul producțiilor ridicate este cărnirea plantelor, operațiune care constă în eliminarea manuală a mugurelui. ” Se efectuează când plantele au 4-6 frunze adevărate. Atunci se rupe cu mâna mugurele din capătul tulpinii (vârful vegetativ) fără a se atinge frunzele. În locul unui singur ciorchine central, la planta cărnită se dezvoltă în același timp 2-3 ciorchini, care cresc mai mari, au boabe mai multe și mai grele și se coc mai repede decât ciorchinii secundari de la plantele necărnite. Totodată, prin cărnire se asigură o coacere uniformă, care ușurează mult recoltarea”, ne-a mărturist fermierul care este secretul în obținerea unor cantități însemnate la recoltare.

    2-3 prașili mecanice

    Culturile de ricin se mențin curate de buruieni. ”Dacă cultura se comercializează în scop farmaceutic este bine că să nu se administreze erbicid. Pentru a păstra cultura curată se execută 1-2 prașili manuale sau mecanice. Prima prașilă se face după răsărirea tuturor plantelor, în timp ce ce-a de-a doua prașilă se face atunci când plantele au o înălțime de 15-20 cm. Între plante pe rând se recomandă prașila manuală, pentru că plantele de ricin sunt foarte sensibile, nu trebuiesc rănite sau acoperite cu pământ”, ne-a vorbit Ioan Conț despre lucrările ce trebuiesc făcute la cultura de ricin.

    Recoltarea la sfârșit de august

    Momentul optim de recoltare se stabiliște în funcție de aspectul ciorchinelui care trebuie să fie de culoare brun-cenușie, învelișul semințelor trebuie să fie uscat, iar sămânța să poată fi scoasă cu ușurință. “Plantele de ricin pot fi recoltate atât manual, cât și mecanizat. Recoltarea manuală se face pe suprafețe mici, în timp ce recoltarea mecanizată se face pe suprafețe întinse. Recoltarea mecanizată se poate face în două etape: capsulele din cultura de ricin despicată se recoltează, în prima fază, cu combina pentru cereale, la care se fac adaptările de rigoare, iar în a doua fază capsulele se treieră pentru extragerea seminţelor cu batoze pentru decapsulat ricin”, a explicat fermierul tehnologia de recoltare a ricinului.

    seminte de ricin

    Producție de semințe de 1.600-1.800 kilograme la hectar

    Dacă aplici o tehnologie optimă și ții cont de sfaturile celor care au mai cultivat ricin poți obține producții deloc de neglijat. “Anul trecut am obținut, de pe un hectar, o producție de 1.600 kilograme. Ținând cont că zona în care locuiesc nu este foarte prielnică pentru această cultură, eu apreciez că am obținut o recoltă bunicică. Marea majoritate a semințelor le-am vândut pe internet. Cei care cumpără astfel de semințe sunt cei care dețin prese pentru a extrage uleiul de ricin și persoanele care vor să folosească planta în scop ornamental. Nu mi-au fost cerute cantități mari, majoritatea cumpără pentru grădina de flori, datorită aspectului frumos al acestei plante”, a adus precizări fermierul Ioan.

    Profitul din cultura de ricin poate fi considerabil, dacă luăm în calcul chiar producția medie de 1.600 de kilograme/hectar obținută de Ioan Conț. Doar din vânzarea semințelor la prețul minim de 100 de lei, se poate realiza un venit de cel puțin 160.000 de lei, adică 36.000 de euro! Prin procesarea semințelor și obținerea uleiului de ricin – foarte căutat în industria farmaceutică și în cea cosmetică, profitul poate crește considerabil cu o investiție într-o presă și ambalarea produsului final pentru comercializarea directă.

    Nu trebuie ignorată nici vânzarea ricinului către cei care doresc să aibă această plantă deosebită în grădină sau pe terasă, însă acest tip de comercializare are șanse minime să poată valorifica întreaga producție obținută de pe un hectar cu ricin.

    Soiuri românești de ricin

    Pentru cei care se gândesc să înceapă o afacere cu ricin, e bine de știu că cercetătorii români de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Teleorman au brevetat patru soiuri românești cu randamente foarte bune pentru condițiile de la noi din țară. Este vorba despre:
    – Soiul Cristian are planta verde și este rezistent la fuzarioză și secetă. Realizează producții de semințe de 1.910-2.420 kg/ha, și se recomandă cultivarea la o densitate de 50-55 mii pl/ha.
    – Soiul Teleorman – cu planta roșie și cu recoltarea timpurie și rezistență mare la secetă și dăunători. Dă producții de de semințe de 1.050-1.720 kg/ha
    – Soiul Rivlas, de culoare verde, este foarte rezistent la secetă, la fuzarioză, frângere și cădere. Realizează producții de semințe de 1534-2540 kg/ha, depășind soiul martor Vlașca cu sporuri de producție de 266-560 kg/ha. Se recomandă cultivarea la o densitate de 50-55 mii pl/ha.
    – Soiul Dragon are planta de culoare roșie și realizează producții de semințe de 1.820-2.790 kg/ha.
    ulei de ricnUtilizările semințelor de ricin:

    1. Datorită acidului ricinoleic, uleiul obţinut din seminţele de ricin are proprietăţi purgative (folosit în acest scop de către medicina populară din timpuri străvechi), acidul ricinoleic stimulează peristaltimul intestinal, producând purgaţie.
    2. În uz intern este indicat în caz de constipaţie, parazitoze intestinale, iar în uz extern pentru alopecie, bătături, negi, papiloame, veruci, acnee, ulceraţii, cicatrici cheloide.
    Din cauza prezenţei în compoziţie a toxoalbuminei, ricina poate produce aglutinarea globulelor roşii cauzând moartea – consumul a câteva seminţe de ricin poate fi mortal.



     


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie