Prețul mieilor, ”împins” deja la 17-18 lei/kg și riscă să mai scadă. Cum vrea ministrul Barbu să ajute fermierii


Blocajul privind exportul animalelor în Uniunea Europeană (CE), cauzat de restricțiile impuse pentru focarele de Pestă a Micilor Rumegătoare (PRM), începe să se vadă și în prețul pe care fermierii îl primesc pe kilogramul de miel în viu. Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că prețul ar putea ”derapa” și până la 15 lei pe kilogram.
Crescătorii de ovine au purtat vineri, 28 martie discuții cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ocazie cu care s-a adus în atenția șefului de la MADR și situația privind scăderea prețurilor la ovine, pe fondul unor restricții de export în UE. Crescătorii de oi ar putea primi sprijin din partea ministerului dacă prețul pe kilogramul de carne v-a scădea mult, chiar și sub cel de producție.
Citiți și: Micii crescători de oi și de capre vor încasa și ei subvenția APIA de 50 euro pentru tineret femel
”La minister au fost interesați de prețul de producție la miel pentru că a fost o discuție să plecăm de la un punct în ceea privește prețul la miel. Ministrul vrea să discute cu exportatorii și ia în calcul ca dacă prețul pe piață este sub prețul de producție, să găsească o formulă de a susține financiar diferența de preț. În condițiile în care nu facem export în Uniunea Europeană și rămâne doar zona arabă, cu siguranță se va specula situația și va coborî prețul. Deja înțeles că l-au și coborât cam mult. Eu am luat un preț de producție inclusiv cu 10% adaos comercial, și ne duce la 21 de lei pe kilogram suma corectă. Deci dacă ei deja au început cu 18 lei, 17 lei, am înțeles că vor să-l coboare la 15 lei. Sunt niște diferențe destul de mari”, a spus Ionică Nechifor.
