• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Laptele de măgăriță, o adevărată mină de aur! Un clujean vinde litrul cu 100 de lei pe liste de așteptare

    Roxana Dobre -

    Într-o piață în care se vorbește foarte mult despre prețul mic al laptelui există o varietate de lapte care se vinde cu 100 de lei litrul. Este vorba despre laptele de măgăriță, recunoscut pentru calitățile sale terapeutice. Se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere îşi pierde proprietăţile.

    Acest lapte este recomandat copiilor, deoarece prin conţinutul bogat în calciu îi protejează de infecţiile gastrointestinale. Singura problemă este aceea că există puţin lapte pe piață deoarece măgăriţa dă în medie un litru de lapte pe zi în timp ce o vacă dă 10-12 litri. Plus că și crescătorii de măgari sunt din ce în ce mai rari. Agrointeligența a reușit să găsească un oier care crește pe lângă stână și 30 de măgari, mai mult de jumătate femele.

    Ioan Tomoș are în stâna sa din Huedin, județul Cluj, o adevărată comoară. Și nu pentru că omul ar fi descoperit vreo mină de aur, ci pentru că este singurul din zonă care crește măgari. Noi am spune chiar și printre singurii din România. Măgărițele sunt păstrate cu sfințenie de la un an la altul tocmai pentru a mări efectivul pentru că, spune omul, nu face față cererilor care vin din toate colțurile țării.

    “Femelele nu le-am vândut niciodată tocmai pentru că vreau să le înmulțesc. Masculi am mai dat cu 1.000 de lei bucata și, de obicei, sunt folosiți de ciobanii cu efective mici la transportul laptelui de oaie de la stână acasă”, ne-a explicat clujeanul.

    Livrările încep din octombrie

    Laptele de măgăriță se vinde doar pe perioada de iarnă de la 1 octombrie până în luna aprilie deoarece acum femelele sunt gestante.

    “Am o listă de așteptare de la clienți din toată țara. Dețin 30 de măgari și în jur de 9-10 femele de la care iau în medie 9 litri de lapte pe zi. Din păcate, laptele este destul de puțin de aceea este așa de prețios. Am vândut foarte mult în toată România, chiar și la București. Mă sună oameni din toate colțurile țării”, ne-a declarat crescătorul.

    El spune că laptele pe care îl vinde provine 100 la sută de măgăriță și chiar îi invită pe cei care trec prin zonă sau pur și simplu vor să se convingă de “autenticitatea” laptelui să îi viziteze stâna din Huedin. Mai spune că în ciuda prețului destul de mare de abia face față cererii. Are chiar și o ofertă specială: suportă jumătatea din costul transportului care se face prin curier. Trimite în toată țara lapte de măgăriță ambalat în sticle.

    lapte de magarita

    Sloveni vor lapte praf sau congelat

    Clujeanul este conștient că puțini fermieri cresc măgari și spune că prin zonă este singurul tocmai de aceea cererea este așa mare.

    “Laptele poate fi muls numai şase luni pe an, după ce vine puiul pe lume şi numai dacă puiul stă în preajmă. Avem persoane care au cumpărat inițial 2 litri după care au revenit cu o comandă de 10 litri. Am avut pe cineva care avea un copil operat și îi trebuia neapărat nevoie de lapte de măgăriță ca o parte de tratament. Chiar eu am testat laptele când am suferit de tuse măgărească, așa i se spune în popor, și m-am vindecat în câteva zile. Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ceea ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat”, ne împărtășește omul din “minunile” pe care le poate face prețiosul lapte.

    Crescătorul spune că a fost contactat și din Slovenia și i s-a propus un contract. Slovenii s-au oferit să suporte ei toate costurile de modernizare și procesare a laptelui.

    “Mi-au zis că îmi aduc ei tanc de lucru și toate dotările pentru procesare. Mi-au propus să îl transform în lapte praf, dar la noi este mai greu. Mi-au zis atunci să îl congelez dar vă dați seama că își pierde din calități. El trebuie consumat proaspăt, nici măcar fiert nu trebuie darămite congelat. Eu nu vreau să se piardă calitatea doar pentru a face bani. Pentru mine este important să ajut oamenii și mă bucur mult când mă sună clienții și îmi spun că s-a vindecat copilul sau chiar ei. M-a sunat o doamnă chiar și de la un salon cosmetic care folosea laptele pentru tratemente. Am trimis 10 kilograme atunci”, ne-a mai spus crescătorul.

    Cea mai scumpă brânză din lume este făcută din lapte de măgăriţă

    Laptele de măgăriță este căutat în toată lumea, fiind baza cu care se obține cea mai scumpă brânză din lume. Un kilogram de brânză de măgăriță se obţine din 25 de litri de lapte şi este produsă în localitatea Zasavica din Bosnia Herzegovina. Un kilogram de brânză costă 1.000 de euro.

    magarita la muls

    În străinătate, din laptele de măgăriţă se prepară lichioruri, săpunuri şi creme fine.

    Un italian din Sicilia a reînviat tradiţia veche de mii de ani, oferind doritorilor o baie într-o cadă cu lapte de măgăriță. Preţul unei asemenea băi care are o durată de două ore, este de 20.000 de euro, dar italianul are foarte multe comenzi nereuşind să onoreze toate cererile, din cauză că nu are lapte de măgăriţă suficient.

    Măgarii sunt animale inteligente, afectuoase dacă sunt iubite, le place să fie mereu în prezenţa omului. Durata medie de viaţă este în jur de 45 de ani. Măgarii şi azi în multe ţări ale lumii sunt folosiţi ca animale de transportat poveri. Hrana măgarului constă în iarbă şi fân iar ca suculente morcovi şi mere. Îi place mereu să aibă la îndemână apă curată şi mereu proaspătă, dar şi un bulgăre mare de sare.

    magari de povara

    Laptele de măgăriţă se aseamănă la gust şi compoziţie cu laptele matern

    Medicii susţin că acest tip de lapte are un nivel ridicat de Omega 3 şi 6, nutrienţi care se găsesc şi în uleiul de peşte, şi poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. În plus, laptele de măgăriţă este extrem de bogat în calciu (ceea ce este foarte important pentru copiii mici) şi conţine o enzimă numită Lysozeme, care poate proteja copiii de infecţiile gastrointestinale.

    În România, în tradiţia populară acest tip de lapte se recomandă pentru tratarea tusei copiilor, care nu trece cu produsele medicale obişnuite şi care durează perioade foarte lungi de timp. Medicii români sunt însă rezervaţi.

    Foto: www.dailymail.co.uk



     


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANZ anunță controale la fermele care încasează subvenții: ”Se va extrage al doilea eșantion” Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Crescătorii de oi fac front comun: Nu mai vindem mieii de Paști sub 24 lei/kg în viu

    Ultimele știri

    Ajutor de stat pentru fermierii care au pierderi din cauza prețului mic la cereale Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire