• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de Mangold – o adevărată mină de aur pentru fermierii mici care fac agricultură bio

    Roxana Dobre -

    Cultura de Mangold sau sfeclă elvețiană este foarte atractivă pentru micii fermieri și mai ales pentru cei care fac agricultură bio. Noua ”verzitură” este foarte apreciată de consumatorii din marile orașe, de cei care preferă un stil de viață cât mai sănătos, cu alimente neprocesate termic și multe salate. Pentru a consuma Mangold bio, acești clienți sunt dispuși să plătească, în medie, cinci lei pentru o legătură de Mangold, ceea ce transformă ușor această cultură într-una foarte profitabilă pe suprafețe mici.

    Marin Dumbravă este printre primii fermieri bio care cultivă Mangold la noi în țară. Fondatorul fermei ecologice Biodumbrava din comuna Joița, județul Giurgiu, ne spune că această plantă câștigă tot mai multă popularitate și este foarte ușor de cultivat.

    Când vine vorba despre Mangold, micul fermier bio face o comparație cu spanacul pentru că sfecla elvețiană are proprietăți nutritive similare. “Mangold a fost cea mai folosită legumă din timpul Imperiului Roman, fiind preluat de romani din Babilon acum 3000 de ani. Mangold este foarte mult apreciat și folosit în țările occidentale. Spre exemplu, în Italia este cultură tradițională. Aceste legume nu sunt sunt apărute de ieri, de astăzi dar din păcate la noi în țară nu sunt așa celebre”, ne-a declarat cultivatorul.

    Semințele bio de Mangold au fost aduse din SUA

    Mangold nu este o cultură pretențioasă și se comportă în grădină ca “suratele” lui – măcrișul sau mult mai întâlnitul spanac. Semințele, certificate ecologic, au fost aduse de către Marin Dumbravă din SUA.

    ”Semințele bio de Mangold sunt aduse din America, sunt certificate și nu reprezintă nici un risc pentru cultura ecologică. Aducerea lor nu a fost simplă pentru că transportul, certificatul fitosanitar și vama m-au costat mai mult decât prețul semințelor”, își amintește fermierul.

    În SUA, costul unui plic cu semințe de Mangold variază în funcție de gramaj – adică undeva la 5 dolari pliculețul de 10 grame. De știut, însă că este nevoie de această investiție doar la înființarea plantației. După primul an, poți produce deja sămânța singur, recoltată de la mangold.

    Diferența între Mangold și spanac este că nu face semințe la începutul verii astfel că poate fi cules până toamna târziu. Plus că poate congelat foarte ușor, împreună cu alte legume-frunze, sau separat.

    plante de Mangold

    Cum se înființează o cultură de Mangold

    Mangold, ca orice altă legumă din sectorul bio, are nevoie în primul rând de un sol sănătos, curat, fără buruieni. Are pretenții normale legate de cădură și lumină. De specificat că leguma poate fi cu tija verde, galbenă sau roșie în funcție de soiul din care face parte.

    Mangoldul se poate planta prin răsad sau se poate semăna direct ca și spanacul. Dacă se adoptă prima variantă trebuie avut în vedere că distanța dintre plante trebuie să fie de 8-10 centimetri iar între rânduri se lasă cam 40 de centimetri.

    Combaterea dăunătorilor cu soluții bio

    Dăunătorii sunt singura problemă în plantația de Mangold, mai ales la cea ecologică, cum avem în Biodumbrava.

    “Am avut atacuri de purici verzi, limacși. Dăunătorul merge mereu către o legumă curată, sănătoasă. Limacși o devorează de plăcere, sunt o delicatesă pentru ei. Dar regula de aur în agricultura ecologică este că și insectele trebuie să trăiască, tocmai de aceea pierderile la aceste culturi sunt mari. Trebuie să intervii dar foarte subtil astfel că nu trebuie să omori dăunătorul ci doar să îl îndepărtezi. Există un lanț trofic căruia dacă îi știi rostul nu trebuie să intervii, el își face singur treaba”, ne explică producătorul bio de lângă București.

    Marin Dumbravă ne dezvăluie și câteva principii de bază pentru protejarea culturii de Mangold și nu numai: ”De exemplu, afidele sunt mâncate de gărgărițe sau de urechelnițe. Noi plantăm gălbenele sau crăițe printre rândurile de legume pentru că țin la distanță nematozii. La fel, dacă pe lângă pomii fructiferi plantezi hrean sau usturoi, țin la depărtare dăunătorii. Sau dacă stropești plantele cu ceai de pelin, fiind foarte amar ține la distanță insectele. Mai este permisă în cultura bio și zeama bordeleză dar cumpărată doar de la magazinele de specialitate, cu indicații clare pe etichetă de cine și cum a fost produsă. Sunt permise prin legislație europeană doar 3 kilograme la hectar pe an, stropiri cu zeamă bordeleză”, ne-a mai dezvăluit Marin Dumbravă.

    O legătură de Mangold bio de 200-400 grame costă 5 lei dacă este cumpărat direct de la Ferma Ecologică Biodumbrava (www.biodumbrava.ro).

    Marin Dumbravă spune că a vândut o bună perioadă și la supermarket sau la câteva magazine bio. Dacă producția dintr-un an este foarte bună, cultivatorul oferă și “bonusuri” clienților fideli. Acestea constau în buchete mai mari din frunzele miraculoase la același preț.

    varietati de Mangold

    Recomandată mămicilor care alăptează și în curele de slăbit

    Mangold este recomandat femeilor însărcinate pentru dezvoltarea fătului, datorită conținutului mare de acid folic. Este o sursă de fier, potasiu, calciu, fosfor, antioxidanți, minerale, vitamina A și vitamina C. Stimulează lactația și este recomandată pentru mămicile care alăptează. Consumul de mangold este recomandat persoanelor care au deficit de calciu, potasiu, fosfor, sodiu şi celor care suferă de diabet. Are proprietăţi antiinflamatoare şi contribuie la buna circulaţie a sângelui, fiind şi un bun digestiv.

    “Frunzele de Mangold se consumă când ating maturitatea. Poate fi folosită la sucuri, în salate sau la supe, ciorbe, sarmale și tot felul de alte preparate. Nervura groasă nu se aruncă, se călește și se foloseste ca spanacul. Călit, se poate frige cu ouă și pesmet, dar solicită atenție la fiert să nu se înmoaie. Printre clienții mei este foarte cerut de obicei ori de mame care vor un regim sănătos pentru copiii lor ori de familii cu probleme mari de sănătate. Sunt două extreme. Eu mi-aș dori ca și tinerii să aibă mai mult interes pentru hrana sănătoasă dar din păcate nu există o educație în acest sens. De obicei la tineri astfel de diete sunt adoptate doar când este târziu și este impus de medic”, mai spune cultivatorul. El atenționează că aceste legume au calități nutriționale de excepție dar nu trebuie să se facă “o pasiune” din consumul lor ci o dietă echilibrată trebuie nepărat completată și cu alte legume cu calități deosebite.

    Mangold conține acid siringic, un flavonoid ce inhibă activitatea unei enzime specifice care are rolul de a descompune carbohidrații în zaharuri și reglează, astfel, nivelul glicemiei. În plus, mangoldul conține și o cantitate mare de fibre și proteine care stimulează digestia și stabilizează nivelul de zaharuri din sânge.

    Frunzele de Mangold sunt excelente în dietele de slabire pentru că au doar 27 de calorii pe suta de grame dar sunt, în schimb, foarte sățioase și hrănitoare. Mai mult, pentru că are în compoziția sa o cantitate mare de antioxidanți, dar și luteină, beta-caroten, zinc, quercitină și zeaxantină, frunzele de mangold joacă un rol important în neutralizarea radicalilor liberi și prevenirea cancerului, în special a cancerul de colon.

    Consumul de mangold susține sănătatea oaselor pentru că furnizează organismului cantități mari de calciu, magneziu și vitamina K. Vitamina K1 previne activarea în exces a osteoclastelor (celule care au capacitatea de a distruge țesutul osos pe măsură ce se formează altul nou, având rol important în procesul de remaniere osoasă), iar bacteriile bune din intestine convertesc vitamina K1 în vitamina K2, care activează osteocalcina, cea mai importantă proteină non-colagenică a matricei osoase.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare