• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Începând cu 2016, culturi doar cu sămânță certificată. Care sunt documentele doveditoare se iau în considerare

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii au fost anunțați deja că pentru anul de cerere 2016, la APIA vor trebui să facă dovadă că au înființat anumite culturi agricole folosind doar sămânță certificată. Fără a îndeplini această condiție, agricultorii își pierd pentru acea cultură sprijinul cuplat aferent anului de plată respectiv.

    Agrointeligența a solicitat conducerii APIA să ne precizeze exact care sunt documentele valide pe care fermierii trebuie să le ceară de la furnizorii de sămânță pentru culturile la care se plătește sprijin cuplat. De precizat că există o oarecare flexibilitate în tipul actelor ce se iau în considerare, însă este de preferat întotdeauna factura fiscală de la achiziție și un document de certificare a lotului de sămânță.

    Documentele doveditoare privind achiziția și certificarea semințelor sau loturilor semincere în scopul acordării sprijinului cuplat în sectorul vegetal vor fi solicitate fermierilor activi începând cu campania anului 2016 de primire a cererilor unice de plată, conform prevederilor legale în vigoare –  directorul APIA, Mihai Puțintei.

    Sămânța certificată trebuie folosită pentru culturile de soia, lucernă, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, cartof, sfeclă la zahăr, tomate destinate industrializării, castraveților destinați industrializării, legumelor cultivate în seră (tomate și castraveți pentru consum în stare proaspătă sau destinați industrializării, ardei și varză pentru consum în stare proaspătă) și legume cultivate în solare (tomate și castraveți pentru consum în stare proaspătă, castraveți destinați industrializării, ardei-varză-vinete pentru consum în stare proaspătă).

     

    Documente cerute de APIA pentru sămânța de soia

    Pentru cultura de soia înființată începând cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie să facă dovada că utilizează sămânță certificată oficial din următoarele categorii: prebază, bază, certificată în conformitate cu Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul și certificarea calității, comercializarea semințelor și a materialului săditor, precum și testarea și înregistrarea soiurilor de plante, republicată, O.M.A.D.R nr. 150/2010 privind comercializarea semințelor de plante oleaginoase și pentru fibre și O.M.A.D.R NR. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerințele specifice pentru producerea, certificarea și comercializarea semințelor de cereale, plante oleaginoase și pentru fibre și plante furajere în România.

    Documentele pentru achiziția și certificarea semințelor de soia, începând cu anul de cerere 2016, conform art. 42, alin. (3), lit. e) al O.M.A.D.R nr. 619/2015 sunt: factura fiscală de achiziție a semințelor și documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletinul de analiză oficială, cu mențiunea “sămânță admisă pentru însămânțare”, sau Buletinul de analiză oficială cu mențiunea “Necesar propriu” și “Interzisă comercializarea” sau document de calitatea și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent al documentelor menționate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau etichetă oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate.

     

    Documente cerute de APIA pentru sămânța de lucernă

    Pentru cultura de lucernă înființată începând cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie să facă dovadă că utilizează sămânță certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu O.M.A.D.R nr. 155/2010 privind producerea în vederea comercializării și comercializarea semințelor de plante furajere și cu O.M.A.D.R nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerințele specifice pentru producerea, certificarea și comercializarea semințelor de cereale, plante oleagionase și pentru fibre și plante furajere în România și prezintă factură fiscală de achiziție a semințelor și document oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “sămânță admisă pentru însămânțare”, sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “Necesar propriu” și “Interzisă comercializarea” sau document de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent al documentelor menționate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau etichetă oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate.

     

    apia fasole boabe

    Documente cerute de APIA pentru cultura de fasole boabe pentru industrializare

    Sprijinul cuplat pentru cultura de mazăre boabe pentru industrializare și cultura de fasole boabe pentru industrializare se acodă începând cu anul de cerere 2016, fermierilor activi care fac dovadă că utilizează sămânță certificată însoțită de documentul oficial de calitate a seminței, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 și cu O.M.A.D.R nr. 1.366/2005 și prezintă factură fiscală de achiziție a semințelor și document oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “sămânță admisă pentru însămânțare”, sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “Necesar propriu” și “Interzisă comercializarea” sau document de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent al documentelor menționate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau etichetă oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate.

     

    Documente cerute de APIA pentru cânepă de ulei și fibră

    Pentru cultura de cânepă pentru ulei și fibră înființată începând cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie să facă dovada că utilizează sămânță certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002 și cu O.M.A.D.R nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerințele specifice pentru producerea, certificarea și comercializarea semințelor de cereale, plantelor oleaginoase și pentru fibre și plante furajere în România și prezintă factură fiscală de achiziție a semințelor și document oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “sămânță admisă pentru însămânțare” sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “Necesar propriu” și “Interzisă comercializarea” sau document de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent al documentelor menționate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau etichetă oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate.

     

    cultura de orez

    Documente APIA pentru a dovedi origine sămânței de orez

    Pentru cultura de orez înființată începând cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie să facă dovada că utilizează sămânță certificată, în conformitate cu Legea nr. 266/2002.

    Documentele pentru achiziția și certificarea semințelor sunt: factură fiscală de achiziție a semințelor și document oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “sămânță admisă pentru însămânțare” sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “Necesar propriu” și “Interzisă comercializarea” sau document de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent al documentelor menționate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau etichetă oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate.

     

    Documente cerute de APIA pentru sămânța certificată la cartof

    Pentru cultura de sămânță de cartof, fermierul trebuie să facă dovada că utilizează sămânță certificată în conformitate cu Legea nr. 266/2002 și cu O.M.A.D.R nr. 1.266/2005 pentru aprobarea Regulilor și normelor tehnice privind producerea în vederea comercializării, certificarea calității și comercializarea cartofului pentru sămânță.

    Documentele pentru certificarea și achiziția semințelor sunt: factura fiscală de achiziție a seminței de cartof, pentru cantitatea corespunzătoare a suprafeței declarate, însoțită de Autorizația pentru producerea cartofului de sămânță, vizată pentru anul curent de cerere și documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “sămânță admisă pentru însămânțare” sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “Necesar propriu” și “Interzisă comercializarea” sau document de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent al documentelor menționate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau etichetă oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate. Aceste documente se prezintă la APIA la depunerea cererii unice de plată, împreună cu declarația de multiplicare.

     

    Documente cerute de APIA pentru subvenția la sfeclă de zahăr

    Pentru cultura de sfeclă de zahăr, înființată începând cu anul de cerere 2016, solicitantul trebuie să facă dovada că utilizează sămânță certificată în conformitate cu Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul și certificarea calității, comercializarea semințelor și a materialului săditor, precum și testarea și înregistrarea soiurilor de plante, republicată.

    Documentele pentru achiziția și certificarea semințelor de sfeclă de zahăr sunt: Buletin de analiză oficială cu mențiunea “sămânță admisă pentru însămânțare” sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “Necesar propriu” și “Interzisă comercializarea” sau document de calitate și conformitate al furnizorului sau document oficial de certificare a lotului de sămânță sau orice alt document echivalent al documentelor menționate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau etichetă oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate sau adeverință eliberată de fabrica de zahăr cu care fermierul a încheiat contract de producere a sfeclei de zahăr.

     

    Documente cerute de APIA pentru subvenția la legume

    Pentru cultura de tomate destinate industrializării, castraveților destinați industrializării, legumelor cultivate în seră (tomate și castraveți pentru consum în stare proaspătă sau destinați industrializării, ardei și varză pentru consum în stare proaspătă) și legume cultivate în solare (tomate și castraveți pentru consum în stare proaspătă, castraveți destinați industrializării, ardei-varză-vinete pentru consum în stare proaspătă), înființate începând cu anul de cerere 2016, fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânță certificată oficial, precum și categorie standard, în conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu O.M.A.D.R nr. 1.269/2005 pentru aprobarea Regulilor și normelor tehnice privind producerea, controlul calității și/sau comercializarea materialului de înmulțire și plantare legumicol, altul decât semințe, cu modificările și completările ulterioare și cu O.M.A.D.R nr. 1.366/2005.

    Documentele pentru achiziția și certificarea semințelor sunt: factura fiscală de achiziție a semințelor și documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “sămânță admisă pentru însămânțare” sau Buletin de analiză oficială cu mențiunea “Necesar propriu” și “Interzisă comercializarea” sau document de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent al documentelor menționate, emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau etichetă oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate. Documentele care atestă calitatea semințelor certificate autohtone se vizează în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semințelor și materialului săditor de pe rază teritorială în care fermierul își desfășoară activitatea sau de Laboratorul central pentru calitatea semințelor și materialului săditor.

    Notă: Condițiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului cuplat în sectorul vegetal fermierilor activi, inclusiv cele privind achiziția și certificarea semințelor sau loturilor semincere, sunt prevăzute la capitolul VIII, art. 42-59 din Ordinul Ministrului agriculturii și dezvoltării Rurale (O.M.A.D.R), nr. 619/2015, cu modificările și competările ulterioare.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou