• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Angelica Lefter -

    Se vinde fermă cu ”40 de vaci de lapte, nutreț, tanc de răcire, mulgătoare” și alte investiții adiacente, așa sună, în mare, un anunț pus de un crescător de animale pe un grup de fermieri de pe Facebook. Nu ar fi singurul anunț de acest gen, din mediul online, care arată starea de tensionare și situația deloc comodă în care se află zootehnia românească.

    Gheorghe Radu este un crescător de animale, în vârstă de 57 de ani, care a investit toți banii făcuți din muncă grea ca administrator de fermă în Italia. Acum șase ani, s-a reîntors în România și a decis să-și facă propria fermă, în sistem ecologic. Astăzi, vrea să vândă tot și să plece cu familia în Spania, acolo unde ar urma să-și cumpere o casă și să își trăiască liniștit bătrânețile.

    Citiți și: Ferma de vânzare la un preț de 76 de milioane de euro

    Gheorghe Radu vinde 40 de vaci de lapte gestante  

    Proprietarul cere 40.000 de euro, dar prețul se poate mări din ianuarie

    Fermierul din sat Topolița, comuna Grumăzești, județul Neamț, spune că nu și-a primit subvențiile pe anul acesta. Mai mult simte că ceea ce înseamnă costul de producție a laptelui ecologic este cu mult mai mare decât prețul de vânzare, motiv pentru care este mai mereu în pierdere. Din subvenții are de recuperat 1 miliard de lei vechi, bani care l-ar ajuta pentru a-și continua lucrările în fermă, însă autoritățile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură județeană i-au spus că s-a stricat un soft, motiv pentru care nu știe sigur când îi vor intra banii. Cu sentimentul că fermierii sunt bătaia de joc a autorităților, crescătorul de vaci a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că este decis să plece și să nu mai privească în urmă.

    ”Eu vând absolut toată ferma din cauza condițiilor din România. Ferma mea are 40 de capete de vacui cu lapte din rasa Bălțată Românească cu Negru și Bălțată Românească cu Roșu. O vând pentru că guvernanții nu își țin promisiunile și nu dau subvențiile la timp. Vorbesc de toate subvențiile, adunate, pe teren de pășunat, pe animale, toate. În plus, nu avem subvenții egale cu fermierii din Uniunea Europeană, nu avem noi banii francezilor, polonezilor, noi suntem cetățeni de mâna a treia. Eu am lucrat în afară și acum șase ani am venit în România și am făcut ferma pe banii mei, eu nu am împrumuturi la bănci. Numai anul acesta am avut patru controale, pentru că produc în sistem ecologic, am 40 de hectare de islaz. Ei nu mi-au dat un leu subvenție și eu predau laptele cu 2 lei pe litru și îl produc cu 2,7 lei? Asta nu este România! Am avut patru controale și a spus că mie-mi dă banii mai târziu, am dat telefon și la București, la APIA, dar nu am rezolvat nimic”, a spus fermierul Gheorghe Radu, vădit indignat.

    Numai vacile de lapte costă în prezent 40.000 de euro, nutrețul și utilajele folosite în fermă se vând separat

    Fermierul crede că nu mai poate agricultură în România și preferă să vândă ferma unor necunoscuți. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, pentru că animalele sunt gestante, va mai rămâne în țară până toamna viitoare, când are de gând să dea vacile la abator.

    ”Nu vreau să vând ferma în județul Neamț, chit că o țin mai mult, dar vreau să o dau în alt județ. Deja am negocieri cu doi patroni din Râșnov, județul Brașov. Ferma costă 40.000 de euro până mâine, vineri – 20 decembrie. Din ianuarie pleacă la 50.000 de euro, 40 de vaci de lapte, cu tineret cu tot. Ferma este crescută de mine, dar nu mai rentează de mine. Voi vinde și un apartament și o garsonieră și mă retrag cu familia în Spania. Nu îmi mai convine în România că nu se țin de cuvânt, aceasta este realitatea! Până mâine o dau cu 40.000 de euro, apoi nu o să mai pot face documentele, iar din ianuarie am zisdeja că o dau la 50.000 de euro, doar animalele, fără tanc, mulgători, acestea se vor vinde la rândul lor separat, contra cost. Am și 150 de tone de siloz, vacile sunt gestante, trebuie să fete majoritatea”, a spue fermierul nemțean.

    Citiți și: Ferme agricole, scoase la vânzare la început de an

    Fermierul Gheorghe Radu: ”Am investit în ferma din România, dar nu-mi mai trebuie!”

    Gheorghe Radu a povestit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că acum șase ani s-a întors cu mari speranțe în România și a investit în fermă toți banii câștigați în străinătate.

    ”Am venit cu banii din afară și am investit în România, dar nu îmi mai trebuie. Nu vreau să mai fiu cetățean român, predau și tricolorul de pe buletin, eu în România nu aș vrea să mai stau o oră! Trebuie să primesc subvenții de 20.000 de euro, un muliard de lei vechi. Dar știți cum este românul? Are de luat un miliard, dar dacă îi promite 900 de milioane este bucurs, este mulțumit și cu 800 de milioane, bine că i-a dat! Adică eu, din munca mea, las 200 de milioane așa? Te rog frumos să mi-i dai! Eu am plecat în afară, lucram la fermă, am lăsat băieții aici în grija mamei. M-a costat aici grajdul atunci un miliard, scurgere, am două mulgătoare, tanc de răcire, am investit acum 5 ani, acum banii aceia poate nu mai au aceeași valoare, dar au fost bani munciți cu greu! Vacile sunt COOP, ANT, subvenția la 50 de hectare de teren, banii la siloz, 3.800 de euro trebuie să-mi dea că am păscut vacile în ecologic. Atât am adunat, un miliard, bani pe care nu i-am văzut până acum”, a relatat fermierul Gheorghe Radu.

    Mai multe detalii despre ferma de vaci de lapte scoasă la vânzare de familia Radu, din județul Neamț, puteți afla sunând la numărul de telefon : 075 369 1216


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă