Comerţ alimentar

De ce e brânza bulgărească aşa ieftină? Iată două ingrediente secrete: uleiul de palmier şi untura de balenă

Autorităţile de la Sofia doresc etichetarea suplimentară a lactatelor care conţin grăsimi vegetale cu avertismente privind riscurile pe care le pun acestea sănătăţii consumatorului, după modelul celor lipite pe pachetele de ţigări.

Pe piaţa din regiune, în special în România şi Grecia, vecinele “europene” ale Bulgariei, se suspectează că brânzeturile bulgăreşti, mult mai ieftine decât cele “similare” locale şi-ar motiva preţul atractiv prin includerea în compoziţie a grăsimilor vegetale.

Anul trecut, analizele de laborator dispuse în România de Protecţia Consumatorilor au aratat ca telemeaua de vacă avea 80% soia şi ulei de palmier, branza de oaie avea un adaos bogat de grasimi de balenă, iar untul bulgăresc 0% conţinut de lapte.

Porivit Novinite, ministrul bulgar al Agriculturii, Miroslav Naydenov a insistat în discursul ţinut în deschiderea forumului dedicat alimentaţiei sănătoase, Clean Food, eveniment care a avut loc la începutul acestei luni, că produsele lactate ce conţin grăsimi vegetale ar fi dăunătoare sănătăţii, motiv penru care ar trebui etichetate la fel ca pachetele de ţigări.

Declaraţiile sale au fost primite cu reticenţă şi ostilitate de către reprezentanţii producătorilor de lactate.

Astfel, Dilyana Slavova, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Procesatorilor de Lapte, a calificat propunerea ministrului ca fiind “inadecvată” subliniind că la nivel european producerea de lactate din/sau şi cu grăsimi vegetale este o practică răspândită.

De asemenea, Dimitar Zorov, preşedintele Asociaţiei Bulgare a Procesatorilor de Lapte, a insistat că declaraţiile lui Naydenov privind lactatele ce conţin grăsimi vegetale ar trebui luate drept nişte păreri care indică gusturi personale.

Brânza bulgărească a reuşit să pătrundă pe pieţe de export din aproape toată lumea, cu ajutorul unor campanii de marketing susţinute din bani europeni. Totuşi, interesul pe termen scurt al producătorilor de-a ţine marfa ieftină cu orice preţ intră în conflict cu interesul pe termen lung al statului, care speră să conserve această reputaţie.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


16 comentarii

  1. Dupa ce am vazut pozele cu balenele cred ca Japonia, Feroe si Norvegia, ar trebui sanctionate pentru aceste atrocitati. Iar cei prinsi ca fac braconaj sa fie executati fara proces prin spanzurare.

  2. eu aici in spania cumpar mai mult branza bulgareasca e mult mai buna decat cea romaneasca,shi foarte putzin mai ieftina.ma indoiesc ca ar contine grasime de balena,nu cred ca nici unul dintre noi nu a mai auzit asa ceva despre branza,indiferent de originea sa.parerile raman diferite intotdeauna,fiecare mancam ce ne place.shi bulgarii spun ca branza noastra contine nu stiu ce chimicale.intradevar cea mai buna branza este cea facuta acasa de noi sau bunicii nostri.cea industriala e normal sa mai contina shi multe produce care mai decare ciudate.sanatate la toti de pe forum.

  3. Eu sant in Canada si ma cam indoiesc ca branza bulgareasca din magazinele de aici e contrafacuta, pt ca astia fac analize de laborator si ei. si pe urma, mi-as da seama dupa gust, ca am mancat multe si de toate felurile. Proprietara magazinului de delicatese (o poloneza), pe care am intrebat-o de ce nu mai aduce branza romaneasca, mi-a zis ca tocmai aia are probleme sa treaca vama din cauza testelor, asa ca…

    1. La ce chimicale sunt acum, pot sa faca salam numai din amidon si E-uri si sa nu-ti dai seama. Gustul nu mai e util in determinarea calitatii, eventual o reactie alergica iti mai spune daca ai mancat ceva rau.

  4. Inteleg ca ziaristii romani sunt inculti, inteleg ca stirile incearca sa fie senzationale, dar articolul e prostie curata. De unde untura de balena in Bulgaria? Mai precis, de unde untura de balena oriunde? Balenele sunt protejate si foarte rare. Un kil de untura de balena nu doar ca nu il gasesti (balenele sunt vanate doar in scopuri stiintifice in Japonia, si in numar extrem de mic), dar costa mult mia mult decat 100 de kile de branza. Oare iaurtul bulgaresc e contrafacut cu lapte de cangur, iar piftia bulgareasca are in ea oase de dinozauri?

    1. Din păcate, vă înşelaţi teribil. Încă se vânează peste 4000 de balene pe an legal (din care Japonia, Norvegia, Faeroe câte o mie) şi Dumnezeu ştie câte ilegal.
      http://www.iwcoffice.org/whaling

      Iată o poză din Faeroe din august:

      balene

      Şi una din 2006:
      balene

      Iar constatarea că ar fi grăsime de balenă în compoziţia brânzei aparţine ANPC, după analize de laborator.

  5. Traiesc in Occident, vin pentru 2 luni in tara: va spun ca nu se compara branza, carnea legumele lor cu ale noastre care sunt excelente – nu mai pot manca deloc carnea lor , nici macar gusta, e gretoasa, legumele seci. Se mai mira de ce oamenii din est sunt frumosi; daca nu ar exista protezele dentare, vesticii ar face concurenta vampirilor.

    1. pt roman, siiiiiguuur ca da!!!!!! romanul e frumos, destept si al dracului de sanatos, dar nu stiu cum se nimereste ca spala budele la occidentali!!! mars ma drak de aici ca sigur esti un prapadit de nu-ti permiti sa-ti cumperi de mancare pe acolo pe unde esti in occident, ( daca spui adevarul ca eu ma cam indoiesc)

Scrie un comentariu