• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma de fazani, afacerea ce ”zboară” pe o nișă cu profit

    Roxana Dobre -

    Ferma de fazani este afacerea de nișă cu care micii fermieri încă pot paria pe profit. Investiția inițială este mică, de circa 400 de euro, excluzând terenul, iar un mare avantaj îl au cei care au cunoștințe despre creșterea păsărilor, mai ales că fazanii sunt o specie pretențioasă. Se vând însă ușor pentru popularea parcurilor, a pădurilor și ca delicatese culinare tot mai căutate.

    Unul dintre micii fermieri care a cunoscut profitul cu ferma de fazani este Loredan Lăzăroaia care deține o astfel de afacere în județul Iași, la Tătăruși. A început acum șase ani, când a cumpărat primii 100 de pui și 300 de ouă de fazan, cheltuind undeva la 1.500 de lei.

    Loredan-Lazaroaia1-600x400

    “Ouăle le-am cumpărat atunci cu 3 lei bucata, adică pe 300 de ouă am achitat 900 de lei. Iar puii de fazan costau în jur de 6 lei, adică investiția a fost de 600 de lei pentru puii de o zi. În total nu am scos din buzunar mai mult de 1.500 de lei”, își amintește ieșeanul.

    Despre creșterea fazanilor, fermierul, un împătimit crescător de păsări, de altfel, apreciază că este o muncă ușoară dacă îți place ceea ce faci. Te scutește de multe probleme atenția sporită pe care trebuie să o acorzi fazanilor în primele 21 de zile de viață, după care lucrurile se simplifică.

    Un alt aspect important în creșterea fazanilor este mediul de care aceștia au nevoie: un habitat cât mai sălbatic și generos, în care să se miște în voie.

    “La maturitate, fazanii devin foarte sperioși astfel că zboară, sunt agresivi și uneori se pot răni. Voliererele trebuie neapărat să atingă undeva la 2 metri înălțime și, mare atenție la un alt aspect: de la 3 săptămâni își ciugulesc penele de la coadă și apar picături de sânge. Din această cauză, ajung, practic să fie devorați de ceilalți masculi. De aici apar foarte multe pierderi. Eu spun, mai în glumă, mai în serios, că fazanii sunt canibali”, mai spune crescătorul.

    fazani 2

    Fazanii de reproducție sunt utilizați doar în primul an

    Păsările pot fi ținute împreună, masculi și femele, până la perioada de împerechere. Înainte de acest termen se formează familiile, după care, pentru fiecare fazan se alocă câte 2-3 făzănițe până la 7-8.

    “În perioada de împerechere sunt boxe speciale pentru ei. De obicei, fazanii pentru reprodus se țin de la an la an, adică nu se ține același mascul 2-3 ani”, ne-a mai explicat crescătorul. El recomandă celor care vor să investească într-o astfel de afacere să cumpere păsări adulte și nu pui, chiar dacă investiția inițială este mai mare.

    oua

    Prețul unui ou variază în funcție de cel al furajelor

    Făzănițele au un ciclu de ouat care începe în primăvară și durează de obicei până la începutul verii. Aceasta este și perioada în care cei care doresc să înființeze o fermă sau doar să crească în gospodăria proprie pot comanda ouă.

    “Cele mai bune ouă pentru reprodus sunt cele din primele luni de ouat, mai-iunie. După care procentajul scade la eclozare. Pe un ciclu o făzăniță poate să dea maxim 120 de ouă, în funcție de condițiile în care este ținută și hrănită”, mai spune crescătorul.

    Un ou de fazan, fie că este pentru reproducție sau pentru consum, se vinde în funcție de prețul pe care îl au furajele în anul respectiv. “Anul trecut am vândut cu 3 lei bucata, dar acum 2 ani am vândut cu 5 lei pentru că și prețul furajelor a fost foarte scump. Și anul viitor, ouăle vor fi mai scumpe pentru că deja și prețul furajelor a crescut”, a specificat fermierul.

    fazani

    Păsările se vând numai “în viu”

    Fazanii se vând doar “în viu” din cauza legislației care obligă crescătorii să sacrifice păsările doar în abatoare specializate.

    “În primăvară, la două luni de zile am vândut la 35 de lei bucata, sexați. Pentru că de aici apare avantajul deoarece dacă îi cumperi până în această vârstă nu știi exact ce sex au. Iar eu am avut dispute cu cei care au cumpărat și am decis să nu mai vând sub această vârstă”, ne-a mai spus crescătorul.

    Potențialii clienți sunt în general cei care vor să își repopuleze domeniile de vânătoare. “Aici vorbesc de particulari care știu ce vor să facă și de ce au nevoie. Astfel că noi producem anual în jur de 2.000 de capete și oprim pentru înmulțire numai 300-400. Restul îi vindem”, mai spune Loredan Lăzăroaia.

    Crescătorul precizează că din cauza lipsei unui abator specializat pentru fazani în România, nu poate folosi ca piață de desfacere restaurantele chiar dacă preparatul este unul de lux. “Eu îl dau restaurantului dar numai în viu. Și atunci, ei ce să facă cu el că doar nu îl pun viu în farfurie”, spune amuzat ieșeanul.

    Prețul unui fazan de circa 2 kilograme ajunge la 65 de lei bucata.

    În România se găsesc două rase de fazani

    Loredan Lăzăroaia spune că în gospodăriile din România se găsesc două rase, fazanul comun, care este întâlnit și în sălbăticie, și fazanul tenebros, de culoare neagră. Cel din urmă este mai puțin solicitat la repopulări pentru că este mai ușor de observat de dăunători.

    “Pentru repopulare alte rase nu sunt, ci doar de ornament. Acestea sunt singurele rase pe câmp, în libertate”, ne-a mai spus cresătorul. El spune că afacerea cu fazani este una profitabilă, dar ar fi de preferat și un ajutor sub formă de subvenție de la stat. “Așa este la unguri, unde se subvenționează cu 40% investiția. La noi, din păcate, nu ești ajutat cu nimic și atunci normal că nu ai cumpărători din cauza prețului mare. Dacă vom fi ajutați de stat, sigur că își va reveni și segmentul acesta pentru că piață unde desfacere ar exista și intern, și extern”, ne-a mai spus fermierul.

    Foto: www.vand-fazani.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!