• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele Transavia, Ioan Popa: ”Nu există zi de la Dumnezeu să nu avem o instituție a statului în control”

    Angelica Lefter -

    Nu există zi de la Dumnezeu să nu avem o instituție a statului în control, spune antreprenorul Ioan Popa, fondatorul Transavia, cel mai mare producător de carne de pui din România. La acest moment, țara noastră acoperă necesarul de carne de pui din producție proprie și chiar oferă spre export. Nu același lucru se poate spune despre carnea de porc și de vită, la care țara noastră are un deficit major, iar consumul este acoperit în cea mai mare parte din import.

    Nici în următorii 10 ani România nu va produce carne de porc suficientă pentru a acoperi consumul național, a apreciat Ioan Popa, președintele și fondator Transavia. Acesta a menționat că în aceste sectoare ”există niște probleme foarte spinoase de care nu se ocupă nimeni”.

    Citește și: Carnea de pui din SUA – mai scumpă sau mai ieftină decât la noi? Prețul unui kg de pulpe la Costco

    România produce carne de pui, în ferme, în proporție de 100% față de nevoile naționale

    În schimb, România produce carne de pui, în ferme, în proporție de 100% față de nevoile naționale, având și posibilități de export, a afirmat astăzi, luni – 31 martie, Ioan Popa, președintele și fondatorul Transavia.

    ”Este singura zonă, mă refer la mâncare, la produse alimentare, în care producem în proporție de 100% față de nevoile naționale. Avem și posibilități de export. Asta nu înseamnă că nu importăm, dar importul și exportul sunt undeva aproape la același nivel. În schimb, avem o mare problemă cu carnea de porc, care peste 85% este din import. În ceea ce privește carnea de vită, chiar dacă nu avem un obicei foarte mare de consum, suntem destul de deficitari – nu mai vorbesc de alte specii. Ca un om care are o bogată experiență în zona aceasta de activitate, vă garantez că nici în următorii 10 ani nu vom produce carne de porc în România, cât este nevoie să acopere consumul național, pentru că sunt niște probleme foarte spinoase de care nu se ocupă nimeni – și statul nu vrea să le rezolve. Nu mai investește nimeni banii într-un sector ca acesta, atât timp cât sunt riscuri colaterale extraordinare în spate”, a menționat Ioan Popa, la ”Conferința ZF TOP 1.000 cele mai mari companii: o mie de motive de încredere în România”, citat de Agerpres.

    Ioan Popa, Transavia: Gripa aviară și pesta porcină pot fi eradicate

    Potrivit acestuia, gripa aviară și pesta porcină ar putea fi eradicate în România prin vaccinare.

    ”Vă dau două exemple care vizează carnea de pasăre și carnea de porc. La nivel european și mondial, avem o problemă cu gripa aviară. Asta este o boală virală. Orice boală virală poate fi eradicată doar prin vaccinare, fie că este vorba de specii de păsări, animale sau oameni. Unele țări vaccinează de gripă aviară păsările. Noi, în Europa, cu fițele pe care le avem în cap și alții, probabil și americanii, din diverse motive pe care nu le discutăm aici – că sunt treburi de specialitate și putem avea opinii diferite – nu rezolvăm asta. Aceeași problemă este cu pesta porcină. Dacă nu rezolvăm vânatul și nici nu vaccinăm, nu avem nicio șansă să rezolvăm problema asta niciodată”, a adăugat Ioan Popa.

    În ceea ce privește compania Transavia, Ioan Popa estimează o triplare a afacerilor în următorii 5 ani.

    ”Compania funcționează fără credite, fără ajutoare de stat, fără fonduri europene sau alte programe. Domeniul acesta este un domeniu puțin diferit față de alte business-uri în care faci lucrări, de exemplu, domeniul construcției. Noi, pentru a crea plus valoare, pentru a ne dezvolta business-ul, avem nevoie de spații de producție. Compania noastră deține circa 1 milion de metri pătrați de spații de producție astăzi și construim în continuare. Chiar anul acesta sper să mai construiesc vreo 100.000 de metri pătrați. Mi-am propus ca, în următorii cinci ani, să îmi triplez cifra de afaceri și profitul”, a mai spus șeful Transavia.

    Citește și: Carnea de porc se scumpește. Prețuri pe kilogram în piețe

    Președintele Transavia, Ioan Popa, consideră că România nu va produce curând suficientă carne de porc pentru consum (alba24.ro)

    Parteneriatul Transavia cu statul, un obiectiv greu de atins

    În ceea ce privește parteneriatul cu statul, acesta consideră că este un obiectiv greu de atins.

    ”Este greu de crezut că vom face un parteneriat cu statul. Din ce observăm, relațiile sunt în deteriorare, nu sunt nici cel puțin cum au fost acum 2-3 ani. Și vă pun o întrebare retorică. Vi se pare normal pentru o investiție importantă să aștept doi ani să îmi dea o autorizație de construcție? Probabil pe stat nu-l interesează dacă eu fac profit în acești doi ani, dar poate îl interesează dacă îi dau taxe și impozite și dacă angajez populația care nu are unde lucra. Aceasta l-ar putea interesa. (…) Cea mai mare problemă o avem cu autoritățile statului care ne pun piedici de la un cap la altul, în tot ceea ce facem. Noi avem activitate în 8 județe ale țării. Nu există zi de la Dumnezeu să nu avem o instituție a statului în control. Ce tot controlează, habar n-am. Că de câte ori vin, ne găsesc în regulă. Poate se mai duc și în alte părți, pe unde lucrurile nu sunt chiar în regulă. Un lucru pe care îl poți face astăzi cu 1.000 de euro, s-ar putea peste 5 ani să te costă 2.000 de euro sau să constați că nu mai e nevoie să-l faci. Păi dacă statul așteaptă să-mi dea tot felul de autorizații și să facă tot felul de studii ca să-mi dea în 2 ani o autorizație de construcție, s-ar putea să-mi treacă pofta să mai fac investiția respectivă”, a adăugat Ioan Popa.


    Te-ar mai putea interesa

    Vin noi plăți pentru fermieri și crescători de animale. Sumele au fost publicate în Monitorul Oficial Arenda la terenurile agricole a explodat. Prețurile s-au dublat în ultimii 10 ani APIA – apel urgent pentru fermierii care vor subvenții în acest an

    Ultimele știri

    Vine ”Regina Păcănelelor din Tecuci” la șefia APIA? Marcel Olteanu: ”Este o presiune pe carnea de Angus datorită Green Deal. Vor veni ani cu prețuri mai bune” Discuții la Senat: Subvențiile să se plătească doar pentru fermieri activi!