Bio şi organic

Agricultura bio prinde teren și în România. Daniel Constantin:”Suprafețele cultivate au crescut cu 37 la sută”

Piața pentru produsele bio s-a dezvoltat foarte mult în ultimul timp iar producția către export a crescut semnificativ. După cum a declarat astăzi ministrul Daniel Constantin, și pe piața românească astfel de produse sunt foarte căutate de români. Dovadă stă și numărul extrem de mare al operatorilor din agricultura ecologică care a crescut din 2010 de la 1.000 la 25.000 de operatori. “Acum pare că s-au stabilizat undeva la 13.000-14.000 de operatori și cel mai probabil acest număr va crește în perioada următoare dar vom face pași mici dar singuri, sănătoși astfel încât să fie o afacere cât mai sustenabilă și durabilă”, a explicat ministrul în cadrul unei conferințe dedicată agriculturii bio.

Apicultura a înregistrat cea mai puternică creștere

Potrivit acestuia și pe zona de zootehnie din 2010 și până în prezent, creșterea efectivelor a fost de 60%. “Și pot să vă spun că mă bucur că astăzi avem în sectorul de bovine sunt 34.000 de animale crescute în sistem bio. Acest sector implică și pășunile și hrana aferentă. De asemenea, există 121.000 de ovine și caprine, în zona de porcine stăm ceva mai slab dar vă pot spune că în sectorul păsărilor avem înregistrate 58.000 de capete. Dar cea mai puternică creștere am avut-o în cazul apiculturii unde există 81.000 de familii de albine în sistem ecologic”, a mai spus ministrul.

El a menționat și sectorul vinurilor produse în sistem bio care ocupă 10% din totalul produs în România.  În ceea ce privește suprafața totală pe care se produce bio în România aceasta are o pondere mică dar totuși a înregistrat o creștere de 37 la sută. “Suprafețele cultivate în sistem ecologic din 2010 și până în prezent au crescut cu 37%, dar ponderea rămâne mică, de 2,1%, dacă este raportată la totalul suprafețelor agricole”, a declarat Daniel Constantin.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu