• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oportunitate sau pariu riscant? Cum arată piața de vin bio din România

    Gabriela Gimbășanu -

    Din luna martie, a acestui an, Marinela Ardelean este consiliera personală a ministrului agriculturii Daniel Constantin, poziție din care a demarat un proces de construcție a primului brand național pentru vinurile bio românești. Prezentă în cadrul unei conferințe de presă, organizată de Camera de Comerț Italiană pentru România, aceasta a vorbit despre producția de vinuri ecologice din țara noastră, sector ce înregistrează progrese importante pe piață.

    10% din cramele românești produc vinuri bio

    Consumatorul român este din ce în ce mai atent la ce pune în coșul de cumpărături, așa se face că, din ce în ce mai des este în căutarea unor produse cât mai naturale, fie că vorbim de alimente sau băuturi. „10% dintre cramele prezente pe teritoriul României, la ora actuală, produc și vinuri obținute din struguri bio. În România avem 180.000 hectare pe care se cultivă viță de vie, avem 144 de crame, din care aproape 100 au denumiri de origine controlată (DOC). ÎnRomânia se consumă între 20 și 25 litri pe cap de locuitor. Cu toate acestea, peste 40% din importurile de vin sunt din Italia”, a declarat Marinela Ardelean, consiliera ministrului Daniel Constantin.

    60% dintre consumatori ar prefera un vin bio

    Potrivit unui studiu realizat de Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă, cerere pentru un astfel de produs există pe piață dar lipsesc producătorii. ”Trebuie precizat faptul că 60% din persoanele intervievate, în cadrul unui raport de statistică organizat de ONIV, au declarat faptul că, ar prefera să cumpere și să consume un vin obținut dintr-o plantație viticolă bio, dacă ar avea de ales. Chiar dacă nu au o răspândire largă, consumatorii ar prefera un astfel de produs”, ne-a spus Marinela Ardeleanu, despre deschiderea pe care o manifestă consumatorii români pentru un astfel de produs.

    Putem produce vinuri bio în toate regiunile viticole din țară

    Pe teritoriul României avem condiții favorabile pentru o producție de vin bio de calitate. ”Terenul în sine are în compoziția sa tot ce este necesar pentru a favoriza producția de vinuri ecologice. Acest aspect este valabil pentru întreg teritoriul țării noastre. Cele 10% din carmele din România care au și vinuri bio în portofoliu, se găsesc începând de la Banat, Crișana, Domeniile Franco-Române, amplasate în Dealul Mare, de asemnea, avem în Vrancea, cea mai mare plantație ocupată cu viță-de-vie crescută în sistem biologic”, a adăugat consiliera personală a ministrului agriculturii.

    Lipsa brandului de țară diminuează exporturile

    Dificultățile pe care le întâmpină un producător de vinuri bio sunt multiple, începând cu intermediari și terminând cu lipsa unui brand de țară bine conturat. „Dacă 60% dintre consumatori doresc un vin bio, din păcate distribuitorii sau revânzătorii nu sunt pregătiți suficient pentru a explica, comunica ce înseamnă un vin bio și care sunt beneficiile consumului unui astfel de produs. O altă problemă este lipsa unui brand de țară foarte bine conturat. Din păcate nu avem o identitate care să cântărească foarte mult atunci când vine vorba de vinurile ”made in România”, ne-a explicat specialistul de la MADR, despre dificultățile pe care le întâmpină producătorii români de vinuri bio.

    Vinurile bio la același nivel de preț cu cele produse în sistem convențional

    Dacă la produsele alimentare diferențele de preț dintre cele obținute din producție convențională și cele obținute în agricultură biologică sunt foarte vizibile, în ceea ce privește vinurile, lucrurile se prezintă de o manieră diferită. „Din păcate producătorii români de vinuri nu prea se folosesc de faptul că produc vinuri bio în campaniile de marketing pe care le derulează, pentru că nu pot trece peste prejudecățile consumatorilor. Dacă la produsele alimentare există o diferență vizibilă de preț între cele bio și cele obișnuite, la vinuri diferențele nu sunt vizibile. Este foarte importană o campanie, o informare corectă și eficientă a consumatorilor români care ar putea încuraja producătorul de vinuri sau alimente bio să continue în această direcție”, a declarat Marinela Ardelean, consiliera personală al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Foto:www.laffectif.com


    Te-ar mai putea interesa

    Principalele teme din agricultura ecologică de la nivelul UE, dezbătute la Madrid Cum se produce porumbul siloz bio, baza furajării vacilor de lapte din fermele Silvania Bio Plante capcană și benzi înierbate – mijloace de sporire a gradului de reziliență în culturile ecologice

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile