Subvenţii APIA 2018

Promisiunea APIA: Plata despăgubirilor pentru secetă începe din 18 decembrie. S-au depus 80.000 de cereri la nivel național

Fermierii care au fost calamitați de seceta acestui an așteaptă plata despăgubirilor în această lună. Potrivit ministrului agriculturii Achim Irimescu, invitat astăzi la emisiunea ”Viața Satului” de pe TVR 1, s-au depus 80.000 de solicitări, cu mult sub numărul estimat inițial de 174.000 de cereri. 

Ministrul Irimescu a precizat că APIA face eforturi pentru a pune în funcțiune modulul de procesare și plată a despăgubirilor pentru secetă, existând promisiuni ferme din partea agenției că primii bani vor fi achitați începând din 18 decembrie. Toți agricultorii păgubiți de fenomenele meteo ar urma să primească despăgubirile în conturi până la finele anului, a mai spus demnitarul.

Pentru a reuși să acopere toate cererile, Irimescu a subliniat că a cerut conducerii APIA să lucreze la foc continuu și chiar să nu se ia zile libere în perioada Sărbătorilor de Iarnă.

Cine beneficiază de despăgubiri

Pierderile de venit cauzate de secetă sunt acoperite de la bugetul de stat pentru fermierii care au depus cereri la APIA până pe 2 decembrie. Sunt eligibile pentru plată exploatațiile care au pierderi de cel puțin 30% pentru anumite culturi, și care sunt:

a) producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol;
b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;
c) producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Bugetul total alocat pentru plata despăgubirilor este de 640 de milioane de lei.

1 comentariu

  1. Toate bune si frumoase si bine scrise .Cum sa obtii despagubire cand primaria nu vrea nici macar sa curete un canal care a fost astupat de niste tampiti si acum in fiecare an cand vine apa se revarsa pe recolta si nu faci nimic.De mai bine de 5-6 ani arat si nu fac nimic .Promit ca da si ramanem cu promisiunea si ei nu-isupara nimeni Au fost alegeri au promis si tot nimic si acum spuneti de despagubiri,le ridica tot ei pe acte cum or fi ca noi nu le vedem .Nu am avea nevoie de despagubiri daca cineva ar veni la fata locului sa vada realitatea si cum se pot economisi bani la buget.Dar toti santeti pusi pe jaf si sa nu faceti nimic pentru fermieri decat pentru cei ce primariile au beneficii de pe urma lor.Corpurile de control scoretiva curul afara si vedeti realitatea si HOTIA la fata locului.Fiti drepti ,cinstiti si apare si adevarul ,daca vreti sa faceti ceva !

Scrie un comentariu