• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea fermierului care exportă brânză românilor plecați în străinătate: ”Le e dor de casă și de gustul brânzeturilor din România”

    Roxana Dobre -

    Fermele de succes sunt viabile și în România dacă se pune multă pasiune iar profitul este așteptat în timp. O spune Mariu Bîcu, 37 de ani, un tânăr de profesie inginer IT, astăzi fermier, pentru care exportul de lactate românești către țări precum Spania, Italia, Marea Britanie sau Austria nu este o problemă.

    A cucerit și piața de retail din România iar recent, produsele brandului Unilact ajung și în rețeaua HoReCa, patiserii sau cofetării.

    ”La raft apărem doar cu brânza dar în spate avem mai multe produse. Avem o fermă medie de vaci și oi iar afacerea este una de familie și integrată, adică pleacă de la producerea propriilor furaje până la livrările în supermarket. Producem aproximativ 2 tone de brânză pe zi pe care o vindem în retail și în câteva țări din Europa, românilor care au plecat din țară dar tot le e dor de casă și consumă brânzeturi românești, după socotelile proprii cam jumătate din piața noastră este acolo. Am început să exportăm din 2010 iar în a doua jumătate a anului trecut am exportat jumătate din producția noastră de brânzeturi. Nu este ușor să îți găsești parteneri în țări îndepărtate”, le-a mărturisit celor prezenți, Mariu Bîcu la un eveniment pe teme agricole.

    11205536_845809082133417_7149148500577305542_n

    An încheiat pe profit chiar și fără subvenții

    Marius Bîcu a preluat din 2002 afacerea cu lactate începută de tatăl său în localitatea Unirea, judeţul Alba, şi a ajuns după un deceniu să mențină și chiar să crească profitabilitatea acesteia.

    ”Anul 2015 a unul extrem de bun, mai ales a doua jumătate, a scăzut TVA-ul și am simțit din plin acest lucru la vânzări. Suntem pe o pantă de creștere, suntem mulțumimți că am reușit să ne creștem cifra de afaceri cu 20 la sută iar ca profit am rămas ca cel din 2014. Am avut senzația destul de neplăcută că am muncit degeaba dar analizând economic ne-am dat seama că nu am pus la calcul și subvențiile pe care, evident nici noi nu le-am primit. Atunci am zis că nu e așa de rău deși întârzierea ne-a afectat într-adevăr cash-flow-ul dar profitabilitatea nu”, e declarat tânărul fermier.

    El a explicat că secretul succesului este o afacere integrată astfel că în ferma din Alba nu se cumpără nimic. Totul se produce începând cu hrana animalelor. ”Pe lângă faptul că avem o afacere integrată de la agricultură până la supermarket, vindem și animale, cereale. Vindem grâu deja în al patrulea an la doi producători de pâine locali din Ocna Mureș. Cerealele sunt depozitate și livrăm lunar cantitatea de care clienții noștri au nevoie” , a mai spus fermierul.

    10446059_699720976742229_7836438234125703785_o

    A reușit să contruiască relația perfectă cu supermarketurile

    Fermierii și supermarketurile merg mai greu în armonie, mai ales din cauza condițiilor draconice impuse de cele din urmă.

    Cheia este să ai răbdare și să le asculți cu atenție cererile, spune Marius Bîcu care pare să fi găsit relația perfectă cu retailerii. ”În loc să ne plângem sau să fim supărați pe supermarketuri și să spunem că ne chinuie am reușit să găsim parteneriate și soluții. Mereu am mers la supermarket cu ce știm noi să facem mai bine, ei ne-au spus ce au nevoie iar dacă ai răbdare să îi asculți și să te străduiești ceva mai mult atunci chiar vei reuși pentru că și ei doresc să facă afaceri în această țară, să vândă mâncare. Unii (retailer – n.r) își doresc mâncare românească, alții ieftină sau alții de calitate, totul este să ai urechi și să îi asculți”, a mai explicat fermierul.

    12633480_966203660093958_8707870299043449943_o

    Brânză minusculă, de dragul clienților

    Fermierul din Alba nu se dă înlături de la nimic când vine vorba să își mulțumească clienții. Astfel că, atunci când a primit oferta să ambaleze aproape minuscul brânza pe care o produce, acesta nu a stat pe gânduri.

    Rezultatele nu au întârziat să apară iar clienții s-au înmulțit peste noapte. ”Vindem pentru HoReCa, cofetării, patiserii brânzeturi speciale care sunt rezistente la coacere. Acești clienți sunt cei mai pretențioși astfel că am ajuns să vindem produse ambalate la 25 de grame pentru că așa ni s-a cerut. Deci de câteva ori pe săptămâna livrăm 10.000 de bucăți de câte 25 de grame dar acești clienți sunt cei mai fericiți pentru că ne-au mărturisit că le-au scăzut costurile cu brânza cu 40 la sută. Este o mare realizare și pentru noi. Nu vă spun ce bătaie de cap a fost la început până am găsit mașina de porționat potrivită astfel să facem brânză de 35 de grame. Dar am reușit iar rezultatul s-a văzut pentru că ne vin clienți noi care au auzit la alții că le-au scăzut costurile”, a mai explicat plin de mândrie Mariu Bîcu.

    10460661_714446775269649_2682119546098687103_o

    Planurile de viitor includ și turismul în fermă

    Tânărul fermieri din Alba nu se oprește cu planurile în 2016.

    Pe termen lung are în vedere să aducă cât mai mult lume în fermă iar în 3-4 ani acest lucru să îi aducă și profit. ”Acum ne-am făcut un magazin în fermă și vrem să primim oaspeți. Toți cei care vor să vadă cum merg lucrurile la noi sunt oricând primiți cu plăcere. Mulți dintre clienții noștri își doresc să vadă de unde vine mâncarea. Am avut copii în vizită care nu aveau habar că brânza se face din lapte sau credeam că vaca este mov. Undeva în 3 ani vrem să adăugăm valoare și prin turism în fermă. Dar deocamdată am făcut un magazin frumos, am instalat o bucătărie astfel ca cei care ne vizitează să poată gusta o plăcintă cu brânză și să putem să ne primim frumos musafirii”, a mai dezvăluit tânărul antreprenor.

    Momentan are în curs de desfășurare și un proiect în care sunt incluși tinerii studenți la medicină veterinară. ”Am făcut anul trecut un parteneriat foarte bun cu USAMV Cluj și avem odată la două săptămâni două grupe de studenți care vin să învețe în fermă. Fac tratamente vacilor, control de gestație și chiar își dau și examenele la noi în fermă. Eu zic ca se poate și în România dar condițiile sunt mai grele. Totul depinde noi iar dacă ne plângem sigur nimănui nu îi pasă”, a conchis plin de optimist tânărul antreprenor.

    Foto: De la Ferma


    Te-ar mai putea interesa

    Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri Familia Moraru a investit în prima fermă pentru creșterea tradițională a puilor în aer liber

    Ultimele știri

    Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus