• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Strategia Poloniei pentru a-și sprijini micii fermieri cu ajutorul fondurilor europene

    agrointeligenta.ro -

    Premierul Dacian Cioloș urmează să lanseze săptămâna viitoare un program dedicat mediului rural, un pachet de măsuri care să îi ajute pe micii fermieri să atingă un nivel ce să le permită un trai decent din activitatea agricolă pe care o desfășoară. O parte din soluția acestei probleme o pot reprezenta fondurile europene pe care România le are alocate până în 2020, o strategie pe care Polonia se concentrează să o pună în practică pentru cei 1,43 de milioane de fermieri din care peste 70% cu exploatații sub 10 hectare.

    Ca și în România, micii fermieri sunt principalii beneficiari ai plăților pe suprafață și doar în 2014, Euractiv.com scrie că acești beneficiari au primit circa 3 miliarde de euro. La fel ca și în România, polonezii au schema pentru mici fermieri, adică aceia care încasează sub 1.250 de euro sunt scutiți de la o serie de proceduri birocratice și reguli care se aplică agricultorilor cu suprafețe mai mari.

    În afară de plățile directe, micii fermieri din Polonia au acces la o măsură dedicată din Programul pentru Dezvoltare Rurală, PNDR-ul lor, adică. Astfel, Programul pentru Restructurarea Fermelor Mici prevede ca exploatațiile a căror dimensiune este evaluată sub 10.000 de euro să încaseze, într-o singură tranșă, un sprijin nerambursabil de 14.000 de euro. Banii trebuie folosiți pentru a crește producția fermei cu 20% și pentru a mări exploatații la peste 10.000 de euro ca valoare calculată după coeficienții standard europeni. În schimbul fondurilor, micii fermieri trebuie să mențină activitatea agricolă timp de cinci ani, timp în care, însă, nu pot accesa alte măsuri de finanțare europeană.

    Programul pentru Restructurarea Fermelor Mici există și în România, sub forma unei submăsuri – Schema pentru micii fermieri, despre care Agrointeligența a scris AICI.

    La nivel guvernamental, de la Varșovia se gândește o lege care să permită fermierilor să comercializeze produsele direct mult mai ușor, scăpând astfel de presiunea și șantajul intermediarilor, a celor care colectează produsele agricole și apoi de vând către marile rețele. Astfel, dacă ar fi să facem o comparație, ce vor să facă polonezii este ceea ce noi am făcut prin introducerea atestatului de producător și al carnetului de comercializare, o legislație menită să ”curețe” piețele de o parte din persoane ce sunt producători și, în plus, a oferit un cadru legal pentru ca micul fermier să își vândă producția direct către consumator.

    În concluzie, toate măsurile și schemele pe care polonezii le-au gândit pentru micii lor fermierii există, într-o formă aproape identică și în România. Poate la noi chiar în forme mai avansate. Rămâne însă de văzut dacă la finalul exercițiului financiar, adică în 2020, când vom trage linie, dacă micul producător român va fi mai capitalizat decât cel polonez, mai ales că în ceea ce privește vechiul PNDR, este clar că Polonia a ieșit învingătoare din această…cursă a fondurilor europene.

    Vă recomandăm să citiți și:

    Cum pot micii fermieri să obțină 15.000 de euro – finanțare nerambursabilă prin PNDR

    Fermele mici, în atenția premierului Cioloș! Pachetul care ar putea salva satul românesc

    Foto: Flickr.com/Heifer International


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till