Reacția de milioane a unui fermier austriac când a gustat pentru prima dată brânză românească

Johann Fischhofer este un fermier austriac umblat în lume, cu o afacere de familie prosperă într-o mică localitate din Alpi numită Tiefgraben. Credea că le-a văzut și mai ales le-a gustat pe toate în materie de brânză, mai ales de brânză maturată. Și, totuși, cu siguranță, despre vizita unui grup de fermieri din România se va vorbi mult timp de acum încolo în exploatația de vaci de lapte a familiei Fischhofer.

În Alpi, brânza este regină. Nu pleacă din ferme cu mai puțin de 13 euro kilogramul dacă respectă rețeta tradițională, iar pentru producătorii austrieci, este mândrie locală. Poate de aceea reacția unui fermier care a gustat prima dată brânză maturată din România valorează milioane. Milioane de euro, zeci, chiar sute de milioane de euro – cam cât ar trebui să fie valoarea exporturilor de brânză românească dacă am avea aceeași deschidere pe piață cum au producătorii din Alpi.

Astfel, deși scopul vizitei în Austria a fost acela ca fermierii români să învețe cum să facă brânză maturată, în final, austriacul a fost cel care a trăit experiența vieții lui. În cadrul vizitei la mica unitate de procesare din Tiefgraben, Johann Fischhofer a avut o surpriză de proporții când Sandor Stercer, un fermier din Covasna a scos din ”traistă” trei sortimente de brânză maturată realizate după o tehnologie elvețiană ”adaptată” cum numai noi românii ne pricepem să facem. Modest, producătorul din România i-a dat ”omologului” austriac să deguste ce se produce în Carpați: o brânză maturată în vin roșu, o brânză maturată simplă și una afumată. Austriacul a fost de acord să deguste brânzeturile, iar în momentul în care prima bucată de brânză i-a picat în mână nu a putut cu nici un chip să își mascheze surprinderea.

12874221_1147172708666526_974654396_o 12443710_1147172695333194_1824719266_o

”Este cea mai bună brânză pe care am gustat-o vreodată până acum, este mai bună și decât brânza pe care o fac eu aici. În ceea ce privește brânza în vin pot spune că este extrem de aromată, iar gustul este unic. Nu știam că români fac o brânză așa de bună. Nu pot spune altceva decât că am gustat o brânză de calitatea superioară, nu cred că mulți austrieci pot face o astfel de brânză”, a declarat Johann Fischhofer atunci când a fost întrebat de părerea lui vizavi de brânza pe care a degustat-o.

Cât despre rețetă, nu acesta ar fi secretul, i-a explicat fermierul din Covasna. Ci laptele românesc folosit, un lapte provenit de la vaci scoase crescute la munte, în zone nepoluate și cu o floră și o faună bogată cum nu mai găsești în alte locuri din Europa, așa cum mai demult confirma și prințul Charles, un susținător al Transilvaniei.

12499415_1147173331999797_1188109132_o

Fermierul Johann alături de fermierul Sandor

Iar la finalul vizitei, probabil atât fermierul din Tiefgraben, cât și grupul de fermieri din România au rămas cu o dilemă: dacă noi facem brânză mai bună, de ce vesticii sunt lideri pe piață, iar noi ne lovim mereu de piedici și șicane pe piețele din UE?

21 Comentarii la Reacția de milioane a unui fermier austriac când a gustat pentru prima dată brânză românească

 1. Buna ziua,
  Si daca totusi am dori sa incercam si noi aceste tipuri de branza cu care l-am uimit pe austriac… cum putem face, telefon, email… locatie.. ceva?
  Multumesc.

  • Bună ziua! Branza este facută de domnul Sandor Stercer așa cum scrie si in articol. In puteti cauta pe Facebook si dansul va furnizeaza contactul sau reteta daca doreste.

 2. Magazinele din Germania si Austria sunt pline de branza greceasca, de calitate indoielnica, dar low-cost ca pret. Branza de calitate austriaca o gasesti doar la targurile de weekend, preturile sunt destul de mari, dar raportate la salariile lor sunt o.k. Nimeni nu ne impiedica sa deschidem magazine de lactate sau carne in tarile de vest, nimeni nu ne impiedica sa promovam produsele romanesti de calitate, dar trebuie sa intelegeti ca in Austria, ca si in Romania, produsele de calitate nu sunt cele mai vandute sau cautate.

 3. Cine sa faca branzeturi de calitate?
  „Branzarii” machedoni care colecteaza laptele din satele romanesti(in care toti taranii pun jumatate apa-jumatate lapte), iar branzarii trimit branzaq la Bucuresti cu masina iar masina se intoarce inapoi plina cu lapte praf?
  Pe tarani ii ia politia locala, le confisca branza,o duc acasa la ei si la sefi, le da amenda si le da drumul! sunt niste „domni”!

  • Da asa este o Tara minunata ,Bogata si Frumoasa DAR CONDUSA DE NISTE TILHARI CRIMINALI CARE VOR SA DISTRUGA ACEASTA TARA. VA SCRIU DIN ULTIMUL INDEPARTAT CONTINENT CU O VIATA TRAITA A COPILARIEI IN ROMANIA IAR RESTUL VIETII PINA LA BATRINETE IN OCCIDENT DAR CU MINDRIA DE ROMAN IN SUFLET

 4. Bunicii mei au decedat de mult.Locuiau la tara si aveau o vacuta…vreau sa spun ca niciodata nu voi mai gusta o branza la fel de gustoasa…

  • Se gaseste dar pe noi nu ne lasa sa facem ce-i bun ca doar nu suntem austrieci.Toti ne pun piedici deoarece asa conducatori avem.Daca am fi un pic mai ai dracului poate ne-ar merge mai bine.

  • COMISIOANE mari, dintotdeauna! Contra lobby și contacte pentru lanțurile comerciale din străinătate, care desfac în supermarketuri, hypermarketuri etc. usturoi chinezesc toxic, roșii & castraveți „de gumă” din Olanda, dovlecei din Polonia ș.a.m.d. Săracă țară bogată…

 5. Mai întâi e nevoie de instituirea unei tradiţii de ofertă consecventă în cantităţi îndestulătoare ! Nimeni, nicio reţea de market-uri nu va contracta pe cantităţi produse în minuscule ferme familiale!
  Apoi, dacă n-ai stabilitate politică cine te crede că ai marfă bună ?
  A fost suficient să vadă lumea execuţia din ziua de Crăciun, mineriadele, plagiatura primului ministru, ştirile privind corupţia ca să nu dorească să mai discute cu tine afaceri! Şi mai veni şi bomba ministrului agriculturii cu Escherichia de la Brădet!! Cine să aibă încredere că avem marfă bună?

 6. Felicitari tuturor, ceor care recunosc valoarea Romaniei prin oamenii ei, dar trebuie facut ceva ca politicienii sa isi faca treaba pentru popor nu sa fure si sa fie pentru altii!!!!!!!!!!

 7. Asa cum spun speciliastii, cred ca si dvs ati uitat aspectele urate si va amintiti doar pe cele frumoase dar si aceste fiind extrem de umflate.
  Eu imi amintesc ca pasta de tomate nu avea nici un gust fiind probabil plina de gomma di xanthan. Imi amintesc ca majoritatea vinurilor de pe piata era contrafacute si doar cu ceva relatii pe la crame aveai un vin mai bun dar si alea contrafacut in proportie mai mica Imi povesteau directori de crame mari si f mari ca nici nu aveau voie sa tina vin natural fara a fi „lungit”, 2alcolizat” si mai stiu ece . Despre culturile de fructe si legume nu se stia nimic caci veneau sacii cu chimicale si mancam ce ne dadeau.Singurul aspect bun – terminat deja la sfarsitul anilor 70 – era faptul ca putetai sa cumperi de la taranii care inca nu erau obisnuiti sa falsifice totul ca sa faca bani. Nu aveam cum sa ne documentam caci nu existau carti sau reviste in care sa poti citi si nici posibilitatea de duce la un laborator de analize. Asa ca lasati-ma cu amintirile aceste „contrafacute”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*