• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere

    Violina Gorcinschi -

    Rasa de oi Suffolk – rasă de oaie pentru carne. Aflați din acest articol despre principalele caracteristici ale rasei de ovine Suffolk, ce randament are la producția de carne și de lapte, cum se îngrijește și ce preț are o oaie sau un berbec din rasa Suffolk.

    Rasa de oi pentru carne Suffolk este o rasă profitabilă pentru ferme datorită producției sale ridicate. Având o istorie de peste 200 de ani, ovinele Suffolk și-au demonstrat de-a lungul timpului calitățile de producție, dar și pretențiile scăzute de îngrijire și alimentație. Laptele, deși puțin, este gustos și folosit la brânză, lâna este de înaltă calitate, iar carnea fină sănătoasă, fără miros.

    Oi Suffolk – originea rasei

    Rasa de oi Suffolk a fost creată în Anglia acum peste două secole, prin încrucișarea oilor din rasa Norfolk cu berbecii din rasa Soutdown. Suffolk a fost recunoscută oficial ca rasă pură în 1810. Cu toate că rasele din care este originară au devenit rare, Suffolk duce mai departe cele mai importante calități ale acestora. În zilele noastre, această rasă este una dintre cele mai apreciate la nivel mondial pentru producția de carne.

    Introdusă în SUA în 1888, Suffolk a devenit o sursă importantă de carne de miel pe tot teritoriul țării.

    Citiți și: Suffolk englezesc – rasa de oi cu cea mai mare viteză de creștere

    Oi Suffolk – caracteristici

    Rasa de oi Suffolk – caracteristici

    Oile din rasa Suffolk prezintă o serie de caracteristici ce o fac ușor de recunoscut în orice turmă. Oile Suffolk fac parte din categoria raselor de dimensiuni mai mari. Constituția este una masivă și, de obicei, musculoasă. În cazul acestei rase, atât la oi, cât și la berbeci, lipsesc coarnele. Corpul este acoperit de lână densă și scurtă, de culoare albă sau aurie. Membrele și capul nu sunt acoperite de lână, ci de fire scurte de păr de culoare neagră.

    La masculi, înălțimea la greabăn la berbeci este de 70-80 de cm, iar la femele, de 65-67 de cm. Coada este scurtă și subțire, membrele drepte, puternice și capul de dimensiune medie. Urechile sunt drepte, lungi, ușor atârnânde.

    Animalele din rasa Suffolk sunt energetice, alerte, cu un temperament docil și sunt ușor de manevrat, în special în turme mici sau mari.

    Oi Suffolk – număr de miei

    Rasa de oi Suffolk – prolificitate, număr de miei

    Oile Suffolk sunt mame excelente în comparație cu alte rase, datorită cărora mieii au o rată crescută de supraviețuire. Femelele sunt cunoscute pentru fătările lor multiple și lipsa de complicații datorită faptului că la naștere mieii au capul și umerii înguști.

    Oile intră în călduri, de regulă, în toamnă când poate avea loc împerecherea. Perioada de gestație la oile Suffolk este de circa cinci luni, după care dau naștere la unul sau doi miei, uneori chiar mai mulți. La fătare, mieii cântăresc în jur de 4-7 kg, iar după trei luni, ajung la 35-40 de kg, cu înțărcare la 100 de zile. Berbecuții pot fi comercializați la 9-12 săptămâni.

    Maturitatea sexuală la Suffolk este atinsă la șase luni. Intervalul dintre fătări este de aproximativ un an.

    Masculii Suffolk sunt folosiți pentru hibridare. Aceștia trebuie aleși cu atenție: să fie sănătoși, fără defecte genetice și să prezinte calitățile estetice specifice rasei.

    Citește și: Rasa de oi Lacaune: caracteristici, producție lapte, îngrijire

    Rasa de oi Suffolk – productivitate. Randament carne

    Motivul principal pentru care această rasă este atât de apreciată este producția de carne. Carnea de Suffolk are valoare nutritivă ridicată, are gust fin, suculent și nu are mirosul specific de oaie. Este o carne dietetică bună care nu conține colesterină, fiind benefică în special pentru diabetici. Sporul mediu zilnic este de 280-400 de grame, iar randamentul la sacrificare, de 55-60%.

    Lâna oilor Suffolk este și ea apreciată, fiind de înaltă calitate, fină (33 microni) și moale. Lungimea șuviței ajunge la 7-10 cm. De la oi, dintr-un tuns se pot obține 2,3-3,6 kg lână, iar de la berbeci 3-4 kg. Randamentul lânii la spălare este de 50-62%. Tunsul oilor Suffolk se face de două ori pe an.

    Cu toate acestea, Suffolk, nu este cunoscută pentru producția de lapte. Unii crescători îl folosesc pentru a produce brânză care este vândută ulterior în magazinele cu delicatesuri. Comparativ cu laptele de vacă, cel al oilor Suffolk are de două ori mai multe proteine și o concentrație mai mare de materie solidă, datorită căreia se pot produce brânzeturi delicioase cu lapte mai puțin. Cu toate acestea, majoritatea crescătorilor nu obțin venituri din lapte, cel mult îl produc pentru consum propriu.

    Creșterea oilor Suffolk

    Rasa de oi Suffolk – condiții de întreținere și alimentație

    Speranța de viață medie a rasei Suffolk este de 7-12 ani. Cu toate acestea, longevitatea animalelui depinde de factori precum genetica, nutriția, condițiile de îngrijire, accesul la sănătate. Suffolk se pretează tuturor condițiilor de medii, rezistând în condiții de umiditate ridicată datorită ongloanelor tolerante la boli. În medii extrem de calde, este nevoie, totuși, de ventilație și umbră suplimentară.

    Efectivul de oi necesită adăpost care să le protejeze de condiții extreme. Adăposturile trebuie să fie bine ventilate și să aibă așternut curat.

    În general, rasa Suffolk nu are pretenții mari de întreținere și alimentație. Animalele au o conversie bună a furjelor, chiar și în cazul alimentației exclusiv din pășunat. Este indicată o dietă ce constă în amestecuri de cereale și combifuraje cu un conținut ridicat de vitamine și minerale. Productivitatea poate scădea, însă, în cazul pășunatului în ritm rapid pe distanțe lungi. Accesul la apă curată și proaspătă este esențială pentru bunăstarea oilor Suffolk.

    Citește și: Brillenschaf – rasa de ovine de carne care fată câte doi miei de două ori pe an

    Oile Suffolk sunt rezistente la boli, inclusiv la parazitoze. Cu toate acestea, se recomandă deparazitările, vaccinările și controalele veterinare de rutină. Prevenirea bolilor este asigurată și prin monitorizarea atentă a stării de sănătate și de acțiune rapidă în caz de posibile simptome. Ca în cazul oricărei alte rase, un mediu lipsit de stres este esențial pentru animale sănătoase și producții ridicate.

    Rasa de oi Suffolk – prețuri

    Prețul exemplarelor din rasa Suffolk diferă în funcție de sex, vârstă, stare de gestație etc. Crescătorii oferă, de exemplu, oile gestante la prețul de 2.000-2.500 de lei, berbecii adulți la 2.000-2.500 de lei și berbecuții la 1.200-1.500 de lei. Ofertele, însă, variază.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare