Fenomenul mierii aduse din China: Intră în țară cu 1 dolar/kg și se amestecă cu puțin de-a noastră. Pe etichetă scrie 100% miere românească

Deşi România este printre cei mai mari producători de miere din Europa, românii au ajuns să consume miere autohtonă amestecată cu miere din afara Europei, în special din China şi din America Latină, produsul fiind vândut drept miere românească, ceea ce pune în pericol sănătatea consumatorilor, spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Apicultorii se plâng că, în magazine, mierea ajunge și la 8 lei kilogramul ceea ce le pune în pericol prețul pe care ei ar trebui să îl obțină pe kilogram.

”Sfatul nostru pentru consumatori este să citească eticheta în primul rând să vadă de unde provine mierea, și în al doilea rând să se uite la preț. Dacă acesta este dubios de mic atunci clar că ceva nu este în regulă. Adică este o diferență evidentă între mierea care se vinde cu 8 lei borcanul și cea care se vinde cu 30 de lei”, ne-a declarat Constantin Dobrescu, vicepreședinte al Federației ROMAPIS.

Pe de altă parte, Ioan Fetea spune că apicultorii i-au solicitat ministrului Agriculturii să modifice legislaţia, astfel încât să se interzică amestecul de miere românească.

”Se aduce miere din China, Argentina, Mexic cu 1 dolar pe kilogram, se amestecă cu puţină miere românească şi se vinde pe piaţă ca fiind miere 100% românească. Şi scrie pe etichetă ‘miere UE şi non UE . Aceşti comercianţi îşi bat joc de consumator, românul nu ştie ce consumă. De fapt, mâncăm altceva, nu miere”, a menţionat reprezentantul apicultorilor.

România importă anual între 1.500 şi 2.000 tone de miere, ceea ce reprezintă în jur de 10% din producţia naţională.

Atâta timp cât este comestibilă, mierea nu poate fi interzisă

Scandalul mierii falsificate a ajuns și la urechile ministrului agriculturii care spune că în perioada următoare vor fi luate măsuri în piață cum ar fi elaborarea unor borcane distincitive care să fie recunoste de consumator, precum și achiziția unor laboratoare în care să fie făcut controlul la calitatea mierii.

”Propunerea de la Consiliul de miniștri de la Bruxelles care a avut loc în luna decembrie a anului trecut, mai exact propunerea adusă chiar de Ungaria. Spre exemplu, la mierea produsă în UE să fie folosite borcane de un anumit format ca ai noștri consumatori să știe exact ce cumpără și mierea respectivă să fie identificată. Am decis achiziționarea unor laboratoare în care să fie făcut controlul la calitatea mierii pentru că nu vrem să fie aruncată anatema pe producătorii noștri. În ceea ce privește acel producător care are încă produse pe piață, dacă pe etichetă scrie că este miere în amestec atunci nu avem ce face. Consumatorul care cumpără astfel de produs trebuie să fie avizat ce cumpără și prețul este pe măsură. Dar sigur că nu o putem interzice pentru că este comestibilă să spunem, nu pune în pericol sănătatea dar nu respectă ce este încris pe etichetă. Sigur că ANPC-ul are obligația să verifice aceste produse iar consumatorii trebuie să denunțe de fiecare dată identificarea lor în magazine”, a declarat de curând ministrul agriculturii.

Sursă selectivă: www.news.ro

Foto: curiousmindbox.com

2 Comentarii la Fenomenul mierii aduse din China: Intră în țară cu 1 dolar/kg și se amestecă cu puțin de-a noastră. Pe etichetă scrie 100% miere românească

  1. Mierea in China se vindea la magazin si la producator cu preturi intre 35-65 de lei asta primavara. Ce se vinde cu 4 lei din China nu e miere sigur.

  2. Mierea este un produs natural care este produs de albine…toti consumatorii ar trebui sa stie ca riscul de a fi pacalit cu contrafacere este mai mare tocmai la achizitia produsului nu de la stupari….Astazi apicultura este o meserie pe cit de frumoasa ,pe atit de grea…adevarata miere se produce greu in zone nepoluate pentru ca albinele sunt decimate…apicultorii investesc enorm intr-un an apicol…atunci cind este miere pretul oferit de achizitori este mic ,iar banii se obtin dupa 6 luni…iar atunci cind nu este miere cum este 2016,a supravietui in domeniu este un curaj mare…toti cei care isi inchipuie ca miere adevarata poate fi produsa sub 5 euro pe kilogram si sa fie gasita an an de an pe piata se inseala…calitatea mierii este direct influientata de sanatatea albinei si de bunastarea stuparului…aici ,contrar celor intrusi care dau tunuri intr-un an si pleaca…cei veritabili care ramin si cred,si pun suflet in domeniu ar trebui sprijiniti de stat in primul rind pentru beneficiul adus de albina in agricultura…iar rominul, ar trebui sa consume mierea produsa si cumparata de la apicultori direct,astfel ar cumpara un produs sigur si ar sprijini astfel un domeniu de care depinde insasi flora si indirect fauna,deci o viata normala…Rominia are un potential enorm de intoarcere spre ce este sanatos ,nepoluat…ceea ce inseamna sanatate pentru viitorul acestei natiuni..albina cu produsele ei si cu polenizarea poate sprijini refacerea acestui loc minunat pe care iata ,il distrugem…alt loc nu avem deocamdata…de ce oare suntem atit de dispusi sa investim credit,bani si chiar sanatatea noastra ,fara sa clipim pentru a avea produse fara gust, nesanatoase,origine dubioasa?De ce credem ca platim scump(tocmai aici nu este asa)un produs atit de valoros.?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată


*