Primește revista gratuită Promovează afacerea ta Despre noi și contact
ȘTIRI AGRICOLE CATEGORII PRODUSE AUTORI ARHIVĂ

IERI 20:45 Fermier cu ZERO lei încasați din SUBVENȚIE: VOI trăiți ca BOIERII, NOI trăim ca SCLAVII!

IERI 19:20 Vești bune pentru fermieri: Valoarea ajutorului de minimis ar putea crește de la 15.000 de euro la 30.000 de euro

IERI 18:13 Laurențiu Baciu, LAPAR: Am cerut Guvernului TVA de 9% pentru inputuri agricole. Premierul Cioloș: Reducerea, posibilă de la 1 august

Fenomenul mierii aduse din China: Intră în țară cu 1 dolar/kg și se amestecă cu puțin de-a noastră. Pe etichetă scrie 100% miere românească

miere falsificata adusa din China

Deşi România este printre cei mai mari producători de miere din Europa, românii au ajuns să consume miere autohtonă amestecată cu miere din afara Europei, în special din China şi din America Latină, produsul fiind vândut drept miere românească, ceea ce pune în pericol sănătatea consumatorilor, spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Apicultorii se plâng că, în magazine, mierea ajunge și la 8 lei kilogramul ceea ce le pune în pericol prețul pe care ei ar trebui să îl obțină pe kilogram.

”Sfatul nostru pentru consumatori este să citească eticheta în primul rând să vadă de unde provine mierea, și în al doilea rând să se uite la preț. Dacă acesta este dubios de mic atunci clar că ceva nu este în regulă. Adică este o diferență evidentă între mierea care se vinde cu 8 lei borcanul și cea care se vinde cu 30 de lei”, ne-a declarat Constantin Dobrescu, vicepreședinte al Federației ROMAPIS.

Pe de altă parte, Ioan Fetea spune că apicultorii i-au solicitat ministrului Agriculturii să modifice legislaţia, astfel încât să se interzică amestecul de miere românească.

”Se aduce miere din China, Argentina, Mexic cu 1 dolar pe kilogram, se amestecă cu puţină miere românească şi se vinde pe piaţă ca fiind miere 100% românească. Şi scrie pe etichetă ‘miere UE şi non UE . Aceşti comercianţi îşi bat joc de consumator, românul nu ştie ce consumă. De fapt, mâncăm altceva, nu miere”, a menţionat reprezentantul apicultorilor.

România importă anual între 1.500 şi 2.000 tone de miere, ceea ce reprezintă în jur de 10% din producţia naţională.

Atâta timp cât este comestibilă, mierea nu poate fi interzisă

Scandalul mierii falsificate a ajuns și la urechile ministrului agriculturii care spune că în perioada următoare vor fi luate măsuri în piață cum ar fi elaborarea unor borcane distincitive care să fie recunoste de consumator, precum și achiziția unor laboratoare în care să fie făcut controlul la calitatea mierii.

”Propunerea de la Consiliul de miniștri de la Bruxelles care a avut loc în luna decembrie a anului trecut, mai exact propunerea adusă chiar de Ungaria. Spre exemplu, la mierea produsă în UE să fie folosite borcane de un anumit format ca ai noștri consumatori să știe exact ce cumpără și mierea respectivă să fie identificată. Am decis achiziționarea unor laboratoare în care să fie făcut controlul la calitatea mierii pentru că nu vrem să fie aruncată anatema pe producătorii noștri. În ceea ce privește acel producător care are încă produse pe piață, dacă pe etichetă scrie că este miere în amestec atunci nu avem ce face. Consumatorul care cumpără astfel de produs trebuie să fie avizat ce cumpără și prețul este pe măsură. Dar sigur că nu o putem interzice pentru că este comestibilă să spunem, nu pune în pericol sănătatea dar nu respectă ce este încris pe etichetă. Sigur că ANPC-ul are obligația să verifice aceste produse iar consumatorii trebuie să denunțe de fiecare dată identificarea lor în magazine”, a declarat de curând ministrul agriculturii.

Sursă selectivă: www.news.ro

Foto: curiousmindbox.com

EXITCARD EXITCARD
cai-curtici-1-evz

Ultimul CAP din România plăteşte tractoriştii cu 2000 de euro şi n-are an fără profit de măcar un milion

nuca

Plantația de nuci forestieri – afacerea cu care îți faci copiii milionari în euro. Ai nevoie de doar două hectare de teren și 6.000 de euro!

sera

Sera îngropată cu care poți produce legume și în miezul iernii. Costă 270 de euro și o poate construi orice gospodar

Reacția de milioane a unui fermier austriac când a gustat pentru prima dată brânză românească

Cum să-ți deschizi un cont IBAN în euro fără comisioane Cum să cumperi din SUA, mai ieftin Cel mai ieftin transfer de bani internațional
 1. Fetea este același care declara ca el vindea medicamente desi nu avea voie să o facă?

  RĂSPUNDE
 2. De ar fi asa tot e bine…..dar am gasit miere in care s-a pus zahar…………vezi mierea mos Costache………

  RĂSPUNDE
 3. Nu vad problema.
  Faptul ca mierea produsa de altii e mai ieftina, la ceeasi parametrii calitativi, atestati prin analize de laborator, fara de care nu poate fi importata si vanduta, (oricum orice miere e 97% zaharuri si apa) e un lucru bun,in conditiile in care 20-25 lei/kg, cat cer apicultorii romani, e nesimtit de mult.

  RĂSPUNDE
 4. Este foarte adevarat ca mierea se obtine foarte greu.Sunt mari sacrificii pentru apicultori si pentru albine.Clima este mult schimbata si costurile de intretinere si exploatare a stupilor sunt ridicate, DAR APICULTORII TREBUIE SA STIE CA NU AU MONOPOL PE PRODUSUL NUMIT MIERE.Ei lucreaza intr-o piata concurentiala unde cererea si oferta trebuie sa functioneze.Pretul mierii romanesti este ridicat .De multe ori mierea de la piata este dubioasa.Nu prea sti ce cumperi decat de la om de incredere ,din stupina lui.Nu stiu daca laboratoarele institutiilor statului functioneaza.Eu vreau sa se aplice Legea trasabilitatii pentru toate produsele aflate la vanzare in piata,nu numai pentru miere.Pentru miere vreau sa citesc pe borcan adresa stupinei de provenienta a mierii,felul mierii,anul de productie,data imbutelierii,locul recoltarii ,numele stuparului,etc.

  RĂSPUNDE
 5. Intrebare: care este apicultor dintre comentatorii de mai jos? … care a lucrat macar intr-o stupina sa vada care este viata albinelor din primavara pana in toamna? … care a fost intepat de albine lucrand in stup? … care a plecat cu stupii in pastorala? …. care a fost la extras de miere intr-o stupina? …. care a pregatit stupii pentru iernat? …. care stie sa deosebeasca matca de o albina lucratoare? …. care? care? …. dragi comentatori, apicultura nu este fotbal, nu toti ne pricepem la ea …. mierea romaneasca adevarata este recunoscuta in strainatate pentru puritatea ei … Statul Roman este obligat sa ia masuri pentru protectia apicultorilor romani, daca doreste ca acest hobby/meserie sa nu dispara …. P.S. la 8 lei/kg cumparati glucoza nu miere, un pret de 25 lei/kg este rezonabil daca cumparati mierea de la un apicultor nu de la intermediari sau supermarketuri

  RĂSPUNDE
 6. Dacă acel procent de zaharuri din miere e din zahăr de 3 lei /kg aceea nu e miere, e boală !!!

  RĂSPUNDE
 7. Nu orice miere are adaos de zahăr rafinat !

  RĂSPUNDE
NUME (necesar)
E-MAIL (nu va fi publicat)
WEBSITE (opţional)
ABONAMENTE CONTACT PUBLICITATE TERMENI ȘI CONDIȚII COOKIES