• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrometeo: Se anunță ploi ” însemnate din punct de vedere agricol”. Iată prognoza pentru 7-13 aprilie

    agrointeligenta.ro -

    Intervalul 7-13 aprilie va aduce în continuare vreme caldă pentru această perioadă a anului, însă vestea bună pe care meteorologii o dau fermierilor este că sunt așteptate și ploi însemnate din punct de vedere agricol.

    Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8…23°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…11°C, în aproape toată ţara.

    Temperatura maximă a aerului va oscila între 11…29°C, în majoritatea regiunilor agricole, valorile cele mai ridicate fiind posibile în jumătatea de sud a ţării.

    Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 4…17°C, la nivelul întregii ţări.

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8…19°C, optimă pentru continuarea semănăturilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile înfiinţate până în prezent, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

    Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, fiind însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat căderi de grindină, în aproape toată ţara. De asemenea, spre sfârşitul intervalului se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

    În cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al țării. Pe suprafețe extinse din Moldova, sudul și centrul Transilvaniei, centrul și local în sud-estul Dobrogei, local în vestul Banatului și estul Munteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.

    Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor. În cea mai mare parte a Moldovei, centrul şi sudul Transilvaniei, centrul şi izolat în sud-estul Dobrogei, local în vestul Banatului, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi local puternică

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua normal pe aproape întreg teritoriul agricol. De asemenea, în zonele de câmpie, procesele vegetative ale plantelor vor fi intensificate, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

    Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă îşi vor continua alungirea tulpinii (20-100%), prezentând o stare de vegetaţie medie şi bună. În semănăturile tardive se vor înregistra apariţia frunzei a treia (70-100%) şi înfrăţirea (10-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

    În sudul şi sud-estul teritoriului agricol, la rapiţă va fi posibilă declanşarea fazei de înflorire (10-20%), iar în restul zonelor de cultură se vor semnala înfrunzirea, alungirea tulpinii şi apariţia inflorescentelor (10-100%).

    La sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, prun) se vor continua înflorirea, înfrunzirea şi local legarea rodului, iar la seminţoase (măr, păr, gutui) dezmugurirea, butonizarea şi înflorirea, în cea mai mare parte a plantaţiilor. În toate podgoriile, viţa de vie va parcurge fazele de “plâns” şi înmugurire, precum şi dezmugurirea la soiurile timpurii de masă, în special din jumătatea de sud a ţării. Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate se va afla la germinare şi răsărire (10-80%), iar la soiurile timpurii de cartof va fi posibilă declanşarea fazelor de încolţire şi răsărire.

    La culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) se vor continua lucrările de semănat, iar cele înfiinţate până în prezent se vor afla la germinare şi răsărire (10-30%).

    Condiţiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

    Recomandări de specialitate

    -Pregătirea patului germinativ şi continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cartof);
    -Administrarea de îngrăşăminte minerale complexe la speciile de toamnă;
    -Continuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor din culturile de toamnă;
    -Aplicarea tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA