Piaţa terenurilor

Cine este miliardarul care cumpără mii de hectare în România dar NU le lucrează. Le pune ”la păstrare”!

Unul dintre bogații lumii investește de peste 15 ani în România. Cumpără terenuri agricole pe bandă, însă nu în scopul de a face agricultură intensivă și producții-record, ci doar pentru a-și pune banii la păstrare în active de care este sigur că își cresc valoarea cu fiecare an care trece.

În anul 2001, contele austriac Andreas von Bardeau (descendent al familiei de Habsburg)  a găsit ”oportunitatea să cumpere teren și a văzut potențialul din agricultura din Romania”, conform declarației celor de la Bardeau pentru Agrointeligența Top 100 fermieri.

În 2002, contele a înființat Bardeau Holding România SRL, ajungând ca în 2015 să deruleze afaceri în agricultură în județele Timiș și Caraș Severin, fiind o societate axată pe producția de cereale și achiziția de terenuri.

Are doar patru angajați în România

Cifra de afaceri în 2014 a Bardeau Holding cu un staff redus la doar 4 angajați este de 15.825.336 lei, conform reprezentanților companiei.

Suprafața deținută în proprietate în 2015 este de 13.590 ha, iar cea luată în arendă de la ADS este de 4.558 ha. De la țărani, Bardeau Holding a mai arendat alte 4.106 ha.

Deși deține suprafețe vaste, cu toate astea Bardeau nu lucrează efectiv decât 3.300 ha. Restul terenului este luat în arendă de la oameni în vederea cumpărării și parcelele, chiar dacă nu sunt lucrate, sunt întreținute de Bardeau Holding ca procedură juridică pentru ca holdingul să-și poată comasa terenurile și pentru o eficiență mai bună.

Producția în 2015 a fost de 5,2 t/ha la grâu, 5,4 t/ha la orz, 4,2 t/ha la triticale, 2,6 t/ha la floarea soarelui și doar 3 t/ha la porumb.

A închis și orezăria

Deși compania administrează cea mai bătrână orezărie din România, înființată la Partoș, pe vremea Mariei Terezia (mijlocul anilor 1700) de ingineri italieni care au deviat în mod ingenios printr-o serie de canale apa râului Bârzava, momentan această cultură e în standby: ”Nu se mai cultivă de doi ani din cauza lipsei de apă și a subvenției pe cultura de orez”, conform reprezentanților companiei.

Familia Bardeau a derulat afaceri și în imobiliare, zootehnie și cu păduri, achiziționând suprafețe importante de pădure, împreună cu familia Esterhazy din Ungaria, în județul Argeș. Deținerile importante de terenuri s-au lăsat și cu procese pentru firmele familie Bardeau, mediatizate de presă. Probabil pe fondul acestor controverse, în 2015 Bardeau Holding a renunțat la pădurile deținute în România. Cea mai mare problemă cu care compania se confruntă în România sunt ”înscrierile de proprietăți, însă e compensată de privilegiul de a cunoaște și înțelege cultura, oamenii, mentalitatea din România”, conform unui reprezentant al holdingului.

Planurile de viitor ale contelui Andreas von Bardeau țin de ”creșterea suprafețelor de terenuri în vederea exploatării”.

În 2015, Bardeau Holding SRL declara în bilanțul depus la ANAF pentru anul precedent, active imobilizate în valoare de 102 milioane lei, active circulante de 27 milioane și capitaluri de 65 milioane lei.

Foto: Woche.at

6 comentarii

  1. Inca unul care are terenurile luate de la ADS ….Asa ceva nu ar trebui sa fie aprobat sa iau atatea mii de hectare ….13590 de hectare si asta in 2015 dar acum cateva are.Personal nu am nimic cu omul,are bani si vrea sa faca afaceri si stie unde sa investeasca dar vreun sa atrag atentia catorva institutii care are trebui sa schimbe in primul rand legea achizitionarii si cumpararii terenurilor si a MADR si are mai fi dar se stiu ei,mesajul meu LUATI MASURI FAPTE NU VORBE M-AI GANDITIVA SI LA VIITORUL ROMANILOR O SA AJUNGEM SCLAVII UNIUNII EUROPENE…..IN RITMUL ASTA. ROMANIA TREZESTETE !!!

  2. In calitate de avocat imi pun o intrebare justificata de ce acest individ incheie doar promisiuni pe care le valideaza in fata instantei si nu incheie contracte la notar unde ar trebui sa predea mai multe acte (de provenienta a terenurilor)??? Se pare ca ar fi si alte interese deloc favorabile poporului roman.

  3. Mariana draga, inca nu ai depasit faza cu noi suntem aici pe veci stapani ? Astia merg cu tavalugul din 1990 Suntem neocolonie de mult, acum se umbla deja la subsolul fostei noastre tari. Ma folosesc de ultimile tale 5 cuvinte: Se cultiva intradevar dar nu ce crezi tu se cultiva nesimtirea, incultura crasa, etc.. etc Noi nu o sa mai avem nici un drept in tara nostra nici daca iese Tepes din mormant, astia au ac si ptr cojocul lui Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun un adevar crud.

Scrie un comentariu