Legea supermarketurilor, adoptată în Comisia pentru agricultură. Nini Săpunaru: Retailerii, obligați să se aprovizioneze de la producătorii locali
Gabriela Gimbășanu -După foarte multe discuții și dezbateri purtate la Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, aleșii prezenți la ședința de astăzi a comisiei au dat votul final pentru modificările aduse la legea 321/2009, cunoscută ca și ”Legea supermarketurilor”.
După decizia de astăzi din Comisia de resort, modificările aduse actului legislativ vor fi supuse votului final din Camera Deputaților în perioadă imediat următoare. Procedura ar putea întârzia mai ales că se apropie Sărbătorile Pacale și astfel sunt șanse mici ca proiectul să fie pus pe ordinea de zi de săptămâna viitoare.
Magazinele nu se închid în weekend
Chiar dacă la început, printre propunerile de modificare a legii supermarketurilor s-a strecurat și posibilitatea de a li se impune retailerilor să-și închidă porțile sâmbăta și duminica, astăzi (19 aprilie – n.r.) s-a decis eliminarea acestei prevederi. S-a decis însă ca magazinele care refuză să se conformeze modificărilor aduse la Legea 321/2009 să primeacă amenzi de 100.000-150.000 lei, iar la abateri repetate chiar să li se suspende activitatea.
”După o muncă de două luni și jumătate și după dezbateri de aproape 2 ani, am reușit să dăm votul final în Comisia de Agricultură pe noua Lege 321/2009. A fost o muncă de durată, noi suntem mulțumiți de cum a ieșit. Încă odată repet, nu închidem magazinele în weekend, acea prevedere nu s-a mai votat. Cei care nu respectă niște prevederi importante din lege, precum aceea că nu ai voie să mai faci facturi în plus la producător sau nu ai voie să impui un preț minim pe piață, cum s-a întâmplat până acum, sunt amendați cu amenzi între 100.000 lei și 150.000 lei și în cazul abaterilor repetate se poate merge până la închiderea magazinului. Amenzile se mai aplică și la lanțul scurt de aprovizonare, dar acolo nu se mai pune problema închiderii”, a declarat Nini Săpunarul, președintele Comisiei de Agricultură de la Camera Deputaților.
Se elimină taxele de raft
Poate o victorie importantă obținută de producători este aceea că vor fi eliminate taxele de raft, iar marile magazine vor fi obligate să trăiască din adaos comercial, exact ca orice alt comerciant.
”Legat de prevederile legii vă spun următorul lucru vor fi eliminate taxele de raft, iar marile magazine vor trăi la fel ca orice comerciant numai din adaos comercial. Legat de aprovizionarea pe lanțul scurt am lăsat posibilitatea Guvernului să stabiliească normele pentru aceste prevederi pentru că e oarecum o inovație în legislația din România și e bine să-i lăsăm să-și facă norme pentru a putea să prevadă această aprovizionare pe lanțul scurt. Exista posibilitatea de a face aprovizionare pe lanțul scurt, dar pentru a nu scăpa toate variabilele care pot aparea, lăsăm la latitudinea Guvernului să stabilească procentul și să stabiliească normele de aplicare pentru acest articol”, a mai spus deputatul PNL.
51% produse proaspete românești pe rafturi
Prin această prevedere se va face dreptate producătorului român, care nu de puține ori a acuzat marile rețele comerciale că refuză să negocieze cu cei mici, mai ales că există marfă de import din belșug și la prețuri mici. Obligativitatea supermarketurilor de a avea produse proaspete provenite de pe lanțul scurt de aprovizionare le oferă noi perspective producătorilor români care până acum nu aveau unde să-și vândă marfa.
”Prevederea cu privire la 51% produse proaspete ce referă la legume și fructe în mod special, produse de panificație, produse lactate, carne proaspătă și a fost introdusă și mierea de albine. Prin această prevedere se încurajează aprovizionarea pe lanțul scurt la nivel local și regional care înseamnă o legătură strânsă între producător și comerciant. Această prevedere va crea un avantaj producătorilor zonali și vom avea posibilitatea să vedem în supermarketuri, în magazine, la comercianți marfă din zona respectivă. Prin această prevedere va rezulta o obligativitate de aprovizionare a supermarketurilor pe lanțul scurt. Marile magazine și acum aprovizionează într-un fel pe lanțul scurt pentru că în sezon când există producție legumicolă în România aceștia aprovizionează de la producătorii locali. Nu vom obliga supermarketurile să aducă salată verde din România iarna, pentru că nu au de unde”, a explicat președintele Comisiei de Agricultură.
Nini Săpunaru atrage atenția și asupra unui lucru cel puțin îngrijorător. ”De exemplu, la ora actuală în România intră 25 de camioane zilnic, cu pâine congelată, cu produse de pâine și patiserie congelate. 25 de camioane în fiecare zi lăsată de la Dumnezeu, pline ochi cu produse congelate. Oare chiar nu putem să facem aceste produse în țară?”, se întreabă retoric deputatul PNL.
Originea cărnii, trecută pe produsele proaspete, iar la cele procesate, procentul de carne din România
Modificările aduse Legii 321/2009 nu doar că încearcă să reglementeze relația dintre comerciant și producător, dar își propune să facă o diferențiere clară între ceea ce înseamnă produs românesc și produs provenit din UE. În acest sens producătorii vor fi obligați, în cazul cărnii proaspete să se treacă țara de proveniență, iar pentru produsele procesate care este procentul de carne din România ce a fost folosit în produs.
”Etichetarea produselor din carne este obligatorie numai pentru carnea proaspătă și produsele din carne proaspătă unde trebuie să se specifice clar de unde vine carnea respectivă. Trebuie să știm foarte bine, există trasabilitatea, numai că acum o trecem pe etichetă. Dacă un cumpărător se duce în supermarket și vrea să cumpere carne dintr-un alt stat decât din România să poată să aleagă. Dacă este carne din România sunt obligat să scriu unde a fost tranșată, unde a fost abatorizată. Nu facem nici o discriminare între carnea românească și cea din UE, vrem o etichetare, să știm de unde este acea carne. În ceea ce privește produsele procesate este necesară indicarea pe etichetă, poate chiar o etichetă suplimentară vizavi de procentul de carne din România folosit”, a spus Nini Săpunarul, președintele Comisiei de Agricultură de la Camera Deputaților.