• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrometeo 21-27 aprilie: Ploi sub formă de aversă și, local, căderi de grindină

    Roxana Dobre -

    În perioada 21-27 aprilie, meteorologii anunță instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și local căderi de grindină, în cea mai mare parte a ţării. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3…18°C, limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţării.

    Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 11…24°C, pe întreg teritoriul agricol.

    Temperatura minimă a aerului se va încadra între -5…13°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori (-5…0°C) fiind posibile în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei.

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 4…16°C la nivelul întregii ţări, valori favorabile desfăşurării proceselor de germinare-răsărire-înfrunzire la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, precum şi continuării însămânţărilor în epoca optimă.

    Caracteristici agrometeorologice

    Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură ale țării. Pe suprafețe agricole din nordul și estul Moldovei, centrul și sud-estul Dobrogei, local în sudul Transilvaniei și vestul Banatului, se vor menține deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi izolat puternică.

    În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În nordul și local în vestul Moldovei, centrul şi sud-estul Dobrogei, sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite moderate de umiditate în sol.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, atât la speciile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua pe ansamblu în bune condiţii, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bunǎ şi medie în semǎnăturile efectuate în perioada optimǎ, respectiv medie şi slabǎ în culturile înființate tardiv.

    În funcţie de data semănatului, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor definitiva înfrăţirea (90-100%), continuându-se totodată alungirea paiului (10-100%) şi începutul înspicării (10-50%). Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge alungirea tulpinii (30-100%) şi înflorirea (10-100%), iar izolat în Dobrogea va fi posibilă declanşarea fazei de formare a silicvelor (10-20%).

    La floarea-soarelui şi porumbul înfiinţate în epoca optimă se vor semnala germinarea şi răsărirea (10-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-30%), în special pe arealele agricole din sudul ţării, unde se înregistrează o bună aprovizionare cu apă a solului. Pomii fructiferi se vor afla predominant în fazele de creştere a frunzelor/lăstarilor, înflorire, precum şi legarea/dezvoltarea rodului, la nivelul întregii ţări. În toate podgoriile, viţa de vie îşi va continua dezmugurirea şi înfrunzirea, precum şi creşterea lăstarilor la soiurile timpurii. În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum vor predomina germinarea şi răsărirea, precum şi izolat apariţia primelor frunze (10-100%).

    Lucrările agricole de sezon (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

    Recomandările specialiștilor:

    -Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);

    -Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă;

    -Administrarea tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp şi speciile pomi-viticole.

    Sursa: www.meteoromania.ro


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd