Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Comisia Europeană: România poate cere prelungirea termenului de depunere a cererii unice de plată pe 2016

Ca un răspuns la solicitările venite din partea statelor membre, comisarul european pentru agricultură Phil Hogan a anunțat că perioada de depunere a cererilor unice va fi prelungită până pe 15 iunie. În prezent, termenul limită este de 15 mai, dată după care beneficiarii de subvenții sunt penalizați cu 1% pentru fiecare zi de întârziere.

Pentru a prelungi termenul limită de depunere a cererilor de plată fără penalizare, statele membre trebuie să solicite acest lucru Comisiei Europene, se arată într-un comunicat de presă emis la Bruxelles pe 29 aprilie. Forma finală a regulamentului care să oficializeze opțiunea nouă pentru țările din UE urmează să fie publicată în următoarele zile, potrivit aceleiași surse.

”Decizia Comisiei de a extinde această flexibilitate excepțională reflectă gravitatea situației economice pe anumite piețe agricole și unele dificultăți deosebite care rezultă din primul an de punere în aplicare a schemelor de plăți directe și măsurile de dezvoltare rurală. Se anticipează că această relaxare a regulilor va ajuta unii fermieri cu dificultăți specifice depunerii cererii / revendicările în timp . Statele membre care decid să amâne data limită pentru depunerea cererii de ajutor trebuie să se asigure în continuare că normele privind buna gestiune financiară sunt respectate”, a declarat comisarul Phil Hogan.

Din informările oficiale, începând cu data de 1 martie s-au depus la APIA un număr de 550.523 cereri de plată, pentru o suprafață eligibilă de 2.792.439 ha. În ceea ce privește procesul de depunere a cererilor din sectorul zootehnic – Campania 2016, care a început de luni, 25 aprilie 2016, până la acest moment au fost deja înregistrate 15.831 cereri la nivelul centrelor județene, acest numâr urmând să crească în perioada următoare. Având în vedere situația prezentată de APIA în Joia Mare, cu siguranță România va opta pentru a prelungi termenul de depunere fără penalizare, așa cum a făcut și anul trecut.

3 comentarii

  1. Eu inca nu am vazut niciun comunicat prin care cineva din MADR si APIA sa anunte ca s-a cerut derogarea . Nici din partea organizatiilor profesionale nu s-a auzit nimc . Probabil ca au fost cam ocupati cu mielul iar acum sunt in recuperare dupa indigestiile si betiile de sezon .

Scrie un comentariu